Her er sakene Jens må ta seg av

Nå starter den betente hverdagen for statsminister Jens Stoltenberg. Problemsakene og utgiftene står i kø for Ap-regjeringen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sentrumsregjeringen har etterlatt en rekke uløste problemsaker som Ap-regjeringen må overta. Samtidig har Ap gitt seg selv en tøff start ved å erte på seg hele miljøbevegelsen.

Lønnsoppgjøret

Lærere og sykepleiere mener det er deres tur til et kraftig lønnshopp. Blir det for dyrt, kan lønnsoppgjøret true både renteutvikling og sysselsetting.

Kommuneøkonomien

Kommune-Norge skriker etter økte bevilgninger. Til tross for to år med Senterpartiet i regjering, plages kommunene av gigantiske underskudd.

Sykehus-Norge

Veksten i innsatsstyrt finansiering ved sykehusene er blitt langt høyere enn antatt. I verste fall er det snakk om bortimot 900 millioner kroner mer enn budsjettert.

Fredsbomben

Norges utgifter til KFOR-styrken i Kosovo har eksplodert og kommet helt ut av kontroll. Foreløpige tall antyder en budsjettsprekk på 1,3 milliarder kroner.

Oljeinntekter

Norges framtidige oljeinntekter er usikre. Allerede i neste uke vil OPEC etter alt å dømme åpne oljekranene, og Norge slår sannsynligvis følge. Økt oljeproduksjon gir lavere oljepriser og usikre inntekter for staten.

Trygde-Norge

Neste år er det ventet et kraftig hopp i utgiftene til folketrygden. Den reelle veksten har vært på rundt fem milliarder årlig. Men neste år antas den å bli på sju milliarder kroner.

Gasskraft

Ap og Høyre presset igjennom et tidsskjema på gasskraftverkene som Jens Stoltenberg nå må slite med. Allerede innen 1. juni må regjeringen legge alle forhold til rette for bygging av sterkt forurensende gasskraftverk. Miljøbevegelsen er klar til kamp.

Villaks

Jens Stoltenberg kritiserte Bondevik-regjeringen for å trenere bergingaksjonen for norsk villaks. Villaksutvalget mener man må stenge et titall fjorder for oppdrett, dersom laksestammene skal berges.

Ulven

Før sauene slippes ut på beite i vår må regjeringen ha klargjort den framtidige ulveforvaltningen i Norge. Her går konfliktene på tvers i de fleste partier, ikke minst i Arbeiderpartiet. Dette blir det bråk av.

Bondekamp

Den nye regjeringen risikerer å komme i strid med bøndene i en lang rekke saker. Norge kan få problemer under WTO-forhandlingene med å få gjennomslag for ønsket om fri markedstilgang for fisk, samtidig som norsk landbruk skal skjermes. Jordbruksoppgjøret må snart legges fram, og kampen om redusert matmoms blir tøff.