Her er sannheten om hvorfor Arve fikk sparken

Niva legger nå kortene på bordet og inrømmer hvorfor fiskeren mistet oppdraget sitt i Vatsfjorden.

MISTET JOBBEN: Da fisker Arve Hersdal uttrykte bekymring offentlig om hvilken påvirkning AF Decoms virksomhet i Vats har på miljøet, bla han uønsket i det pågående miljøovervåkingsprogrammet som Niva utfører for selskapet. Foto: Tor Erik H. Mathiesen
MISTET JOBBEN: Da fisker Arve Hersdal uttrykte bekymring offentlig om hvilken påvirkning AF Decoms virksomhet i Vats har på miljøet, bla han uønsket i det pågående miljøovervåkingsprogrammet som Niva utfører for selskapet. Foto: Tor Erik H. MathiesenVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Torsdag kunne Dagbladet avsløre at Norsk institutt for vannforskning (Niva) snakket usant da de påsto at det var vitenskapelige årsaker til at de ikke ville fornye kontrakten til fisker Arve Hersdal som i tre år har skaffet til veie fisk og skalldyr til miljøovervåkingsprogrmmet Niva utfører på oppdrag fra AF Decom i Vatsfjorden.

Nå innrømmer Niva at fiskeren mistet oppdraget fordi forskningsinstituttet ville tekkes sin oppdragsgiver.

AF Decom ville ha Hersdal fjernet, etter at han offentlig hadde uttrykt bekymring for hvilke konsekvenser selskapets destruering av utrangerte oljeinstallasjoner i Vats kan få for fisket og miljøet.

- Ikke problematisk Niva hevder at integritet og uavhengighet er blant instituttets kjerneverdier. Under fanen «Etikk og samfunnsansvar» på sin hjemmeside, skriver Niva at de er «opptatt av å motvirke korrupsjon og håndtere gråsoner på en god måte».

- Vi gjorde en faglig vurdering av at å bytte ut fiskeren ikke ville være problematisk for fortsettelsen av miljøovervåkingsprogrammet, sier administrerende direktør Greta Bentzen i Niva til Dagbladet.

Slik forklarer Niva bakgrunnen for at fiskeren måtte gå, i en melding som de har lagt ut på sin hjemmeside:

«Årsaken til dette var blant annet at NIVAs oppdragsgiver, AF Decom ikke lenger hadde tillit til fiskeren og hadde uttrykt ønske om bytte av underleverandør. Vi etterkom ønsket fordi vi mente at gjensidig tillitt mellom partene i overvåkingsprogrammet var viktig og fordi vi vurderte det slik at bytte av prøvetaker i dette tilfellet ikke ville ha betydning for det faglige innholdet i programmet»

Beklager usannheter Videre avviser Niva at de har følt seg presset av AF Decom. Avslutningsvis beklager forskningsinstituttet at de kom med feil begrunnelse i Dagbladet.

UTSLIPP: Nye giftmålinger viser at svært helsefarlige stoffer sprer seg fra AF Decoms mottaksanlegg for utrangerte oljeplattformer i Vats og ut i nærmiljøet.

Foto: Tor Erik H. Mathiesen
UTSLIPP: Nye giftmålinger viser at svært helsefarlige stoffer sprer seg fra AF Decoms mottaksanlegg for utrangerte oljeplattformer i Vats og ut i nærmiljøet. Foto: Tor Erik H. Mathiesen Vis mer

«Bytte av prøvetaker er generelt ikke noen fordel for et overvåkingsprogram slik NIVA tidligere har kommet i skade for å si, og som ble gjengitt i Dagbladet søndag 25. mars. Uttalelsen er ikke representativ for NIVAs generelle holdning og vi beklager at den ikke ble ryddet av veien under sitatsjekken.»

- Inrømmer ikke Niva med dette at det er for tette bånd mellom forskningsinstituttet og oppdragsgiver AF Decom i denne saken?

- Det er alltid bånd mellom oppdragsgiver og oppdragsutfører. Vi mener de ikke er for tette, og er veldig oppmerksomme på dette. For oss er det svært viktig å være selvstendig og uavhengig, sier Greta Bentzen.

- Angrer dere nå på at fiskeren ikke fikk fornyet kontrakten?

- Vi gjorde en faglig vurdering om at dette ikke var problematisk. Den står vi ved, sier Niva-direktøren.

- Frykter du at denne saken vil få konsekvenser for Niva?

- Det er vanskelig å svare på. Jeg håper ikke det, sier Bentzen.

Vil ikke kommentere Niva omsetter for rundt 260 millioner kroner i året. Rundt 20 prosent av inntektene kan relateres til oppdrag for industri og næringsliv.

- I stort og smått har vi rundt 700 prosjekter. Miljøovervåkingsprosjektet for AF Decom er ikke blant våre største, sier Greta Bentzen.

AF Decom ønsker ikke å kommentere sparkingen av fiskeren.

- AF Decom Offshore har inngått avtale med Norsk institutt for vannforsknings og har fra 2009 et grundig overvåkingsprogram for nærområdet rundt miljøbasen i Vats, inkludert Vatsfjorden. Det er Niva som er ansvarlig for gjennomføringen av programmet, herunder også valg av leverandører og tjenester, sier direktør Bengt Hildisch til Dagbladet.