- Her er sannheten om Knights Templar

Psykiaterne Tørrissen og Aspaas konkluderer med at det er tvilsomt om det i det hele tatt er andre som har kjent til navnet Knights Templar. Breivik sier han beskrev organisasjonen for pompøst i starten.

STÅR PÅ AT NETTVERKET EKSISTERER: Anders Behring Breivik sier nettverket hans eksisterer, men har justert det, da han mener han var for pompøs i starten. Foto: Bjørn Langsem/Dagbladet
STÅR PÅ AT NETTVERKET EKSISTERER: Anders Behring Breivik sier nettverket hans eksisterer, men har justert det, da han mener han var for pompøs i starten. Foto: Bjørn Langsem/DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Etter en selvsikker innledning på sin forklaring, med en drøy times monolog i mandag, fikk Anders Behring Breivik det litt tøffere i går da boret og boret inn i hans påstander.

Sentralt står organisasjonen Knights Templar, som Breivik fortsatt hardnakket påstår han er en del av. Dagbladet vet at Breivik i forskjellige politiavhør har gitt en lang rekke motstridende versjoner av hvor mange som er med i dette påståtte nettverket:

Motstridende versjoner I ulike avhør, og samtaler med de sakkyndige, har Breivik kommet med følgende påstander, får Dagbladet opplyst:

- Organisasjonen hadde mellom 13 og 80 medlemmer. Nå er det mellom 130 og 800.
- Det ble holdt to stiftelsesmøter i London, i april 2002. Det var åtte medlemmer fordelt på to møter.
- Knights Templar Europa ble opprettet i 2002 i London med delegater fra 12 land. Vi var korsfarere og nasjonalister.
- Det var 13 stykker som var involvert. Jeg møtte bare fire stykker av dem fordi de var ganske paranoide, og vet ikke hvor mange «ridderjustitiariuser» det finnes i Europa nå.

Overfor de sakkyndige har Breivik, konfrontert med tre forskjellige alternativer, sagt at det følgende er en riktig betegnelse på Knights Templar:

«Knights Templar er et lite utgangspunkt som han har blåst opp for å imponere og få til å framstå som viktigere enn det er i virkeligheten», og at dette da ligger bak hans hyppig brukte uttrykk "pompøs framstilling".»

Slår fast Etter som politiets etterforskning har gått framover har Breivik også begynt å tvile, kommer det fram i den siste sakkyndigrapporten til Agnar Aspaas og Terje Tørrisen. I rapporten får Dagbladet opplyst at det står:

«Observanden har etter hvert innrømmet at hans tidlige uttalelser om Knights Templar var oppblåste og pompøse og at organisasjonen fra hans side mer er å anse som en slags idé eller et forslag til organisasjon i framtiden. Det er tvilsomt om det i det hele tatt er andre som har kjent til navnet Knights Templar. Om bakgrunnen til at han innledningsvis framhevet og overdrev organisasjonen, har han angitt at hensikten med dette var å henvende seg til potensielle sympatisører for å motivere dem til militant nasjonalisme. Referanser til korsfarere og tempelriddere skulle også signalisere et ideologiske grunnlag som med tydelighet framstår som et alternativ til nazistisk ideologi.»

Vil ha følgere Terrorforsker Anders Romarheim følger rettssaken mot Breivik tett. Han har følgende inntrykk av nettverket Breivik påstår han er en del av:

- Man kan ikke konkludere helt. Men mitt inntrykk er at dette er et nettverk Breivik mener skal oppstå etter operasjonen enn at det er noe som har eksistert forut for aksjonen. Det er inntrykket jeg får av aktoratets utspørring og Breiviks store vilje til å justere sin historie og dermed skape et inntrykk av at han ikke trenger å konferere med særlig mange, sier Romarheim til Dagbladet.

- Han håper å få noen som følger ham. Jeg tror ikke at nettverket nødvendigvis er helt ikkeeksisterende, men det kan muligens ha vært mennesker som han har kommunisert med som har lagt noe annet i det enn ham, sier Romarheim og legger til:

KJØPT PÅ NETTET: Her er tre medaljer fra Breiviks påståtte Knights Templar-uniform. De er kjøpt på nettet, og uten betydning.
KJØPT PÅ NETTET: Her er tre medaljer fra Breiviks påståtte Knights Templar-uniform. De er kjøpt på nettet, og uten betydning. Vis mer

- Dersom det var et slagkraftig og aktivt nettverk, ville de trolig ha gjennomført operasjoner i tiåret som har gått fra det angivelig ble stiftet.

- Han tar det med ro Breiviks forsvarer Geir Lippestad forsøkte i retten i går å antyde at Breivik kan ha overdrevet beskrivelsen av sitt nettverk, fordi han ønsket å bruke det som et forhandlingskort overfor politiet da han stilte ulike krav. Lippestad poengerte også at Breivik begynte å nyansere seg, og blant annet sa at han hadde framstilt nettverket for pompøst, i avhør som ble gjennomført før Breivik fikk tilgang til medier og den første sakkyndigrapporten.

Statsadvokatene har i retten sagt rett ut at de ikke tror Knights Templar eksisterer. Breivik har ingen problemer med at de konkluderer slik.

- Han tar det med ro at de ikke tror på Knights Templars eksistens. Han sier han ikke har noe å tjene på å gi mer informasjon om det. Han sier saken ikke handler om det eksisterer eller ikke, sier forsvarer Tord Jordet til Dagbladet.

- Han sier han har laget kompendiet som en oppskriftsbok for å etablere enkeltceller. Han håper det skal inspirere folk til å knytte seg til ideologien hans og utføre operasjoner på egenhånd. Kompendiet skal være et rekrutteringsdokument. Men han er veldig klar på at det også er et eksisterende nettverk.

- BLØFF: Svein Holden  og Inga Bejer Engh tror ikke Breiviks organisasjon finnes. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
- BLØFF: Svein Holden og Inga Bejer Engh tror ikke Breiviks organisasjon finnes. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet. Vis mer