Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Her er sannheten

4 av 10 voldsmenn har fremmedkulturell bakgrunn 6 av 10 ransmenn har fremmedkulturell bakgrunn 8 av 10 ransmenn under 20 år har fremmedkulturell bakgrunn 8 av 10 voldsofre er nordmenn

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vold er ikke et spørsmål om statistikk, men om enkelttilfeller, sa politimester Ingelin Killengreen da hun i går presenterte hovedtrekkene i kriminalitetsutviklingen i Oslo i 1998.

Og tallenes tale er klar: hovedstaden har det siste året opplevd en eksplosjon av «enkelttilfeller» både når det gjelder gjerningsmenn og ofre.

Sju av ti menn som ble utsatt for vold var norske. Samme tallforhold gjaldt også for norske kvinner.

Mer grov vold

Tall fra både politi og legevakt viser at volden totalt sett gikk ned med 3,3 prosent i året som gikk. Men samtidig har andelen grovere voldsforbrytelser økt fra året før. Sammenliknet med 1997 mottok Oslo-politiet flere anmeldelser som omhandet disse forbrytelsene: forsøk på drap, grov legemsbeskadigelse og legemsbeskadigelse med kniv.

Og den typiske voldsmannen - han blir stadig yngre. 71 prosent av gjerningsmennene som har forøvet vold på åpen gate i sentrum var under 30 år. Andelen voldsmenn i alderen 16-19 år økte med tre prosent fra 1997. Fire av ti voldsmenn var av fremmedkulturell opprinnelse.
- Tiltakene mot vold skal intensiveres. Vi får mer uniformert politi i gatene. Gjengkriminalitet skal møtes med egne tiltak, f.eks systematisk oppløsning av gjengene. Og vi har fått egne rutiner for etterforskning av voldssaker, forklarte Killengreen.

Flere ran

Til tross for at antall anmeldte forbrytelser har holdt seg stabilt siden 1997, økte andelen ranssaker med hele 20 prosent. I fjor registrerte Oslo politiet 852 ran. Det var spesielt kiosker, forretninger og bensinstasjoner som opplevde den kraftige økningen. Antall anmeldelser her steg fra 41 forhold i 1997 til 117 i fjor. Fortsatt skjer likevel de fleste ranene enten i sentrum eller ved møtesteder utenom bykjernen: totalt sett 401 forhold.

- Noe av det som bekymrer oss mest ved utviklingen er den kraftige økningen av ran utført av gjerningsmenn under 20 år - og med fremmedkulturell bakgrunn, sa Killengreen.
Halvparten av alle ranerne i Oslo er under 20 år, viser den grundig gjennomarbeidede rapporten fra oslopolitiet. Av disse har åtte av ti en fremmedkulturell bakgrunn. De største etniske gruppene av unge ransmenn er henholdsvis asiater (33 prosent), arabere (29 prosent) og afrikanere (10 prosent).

Totalt sett utgjør ransmenn med fremmedkulturell bakgrunn 58 prosent av alle ranerne i Oslo. Det vil si at omtrent seks av ti gjerningsmenn er innvandrere. Flere ganger under gårsdagens presentasjon framhevet Killengreen den kraftige økningen av unge kriminelle. Spesielt bekymret var hun over den hurtigvoksende gruppen barneranere, det vil si barn som raner andre barn. Hele 14 prosent av ranerne i fjor var 15 år eller yngre.

- Det synes å ha vært en smitte-effekt blant de unge: fordi de har hørt og sett så mye om dette vil de også prøve, sa Killengreen.

Alderssammensetningen blant ranerne for øvrig ser slik ut: 37 prosent er i alderen 16-19 år, 20-29-åringer utgjør 29 prosent og 17 prosent av ranerne er mellom 30 og 39 år.

Til tross for at innvandrerne utgjør den desidert største gruppen ransmenn, er ofrene deres i all hovedsak norske. 84 prosent av de fornærmede i 1998 var nordmenn. Seks prosent hadde en asiatisk bakgrunn og tre prosent var av arabisk opprinnelse.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media