Her er satellittbildene som skal avsløre russisk opprusting nær Ukraina

Slik vil NATO svare på aggresjonen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Satellittbildene NATO nå har gått ut med viser tilsynelatende russisk opprustning på flere steder langs grensa til Ukraina. Bildene er innhentet av DigitalGlobe mellom 22. til 27. mars, men har hittil ikke blitt frigitt.

Opprusting Et av satellittbildene viser russiske jagerfly av typen Su-27/30 på flybasen i Primorsko-Akhtarsk, som ligger ved Azovhavet. Et annet bilde viser stridsvogner og andre militære kjøretøyer på en militærbase nær Kuzminka øst for Azovhavet. På en militærbase like ved Novotsjerkassk viser bilder at det befinner seg en russisk artilleribataljon.

Bildene skal også vise det som trolig er en brigade med enten luftbårne styrker eller Spetznaz spesialsoldater. Disse skal befinne seg i Jejsk ved Taganrogbukta i Azovhavet.

50 kilometer nord for grensa med Øst-Ukraina, i Belgorod, befinner det seg en rekke militære helikoptre. Det skal være noen Mi-8 transporthelikoptre, og noen Mi-24 kamphelikoptre.

NATO vil svare Bildene ble frigitt til nyhetsbyrået AP, som også har gjort et omfattende intervju med NATOs øverste militære leder, general Philip Breedlove. Han har fått i oppdrag å legge fram en plan om hvordan forsvarsalliansen skal forsikre medlemslandene som grenser til Russland om at de har NATO i ryggen.

Planen skal legges fram senest tirsdag, melder AP.

I intervjuet sier generalen i det amerikanske flyvåpenet at han ikke vil utelukke involvering fra noe NATO-land, inklusive USA.

- Det vi ser på, er en kombinasjon av land-, luft- og maritime kapasiteter, som vil være en trygghet for medlemslandene våre i øst, sier Breedlove til AP.

NATO har allerede styrket luftpatruljene over Baltikum og gjennomfører daglige overvåkingsflyginger over Polen og Romania. De fire danske kampflyene som skal patruljere luftrommet over Baltikum skal være stasjonert i Estland fra mai til august i år, opplyste det danske forsvarsdepartementet i går.

Forsvarsalliansen har siden 2004 fløyet patruljer i luftrommet over de tre NATO-landene, som ikke selv har avanserte nok fly til å avskjære fly i luften.

Ber Russland trappe ned NATOs generalsekretær Anders Fogh Rasmussen sa denne uken at han er svært bekymret for situasjonen øst i Ukraina. Han ber Russland trekke seg tilbake fra grenseområdene.

- Hendelsene øst i Ukraina vekker stor bekymring. Jeg ber Russland ta et skritt tilbake, sa Fogh Rasmussen på en NATO-konferanse i Paris tirsdag.

Ifølge Fogh har Russland titusener av soldater ved den ukrainske grensen, som han mener må trekkes tilbake.

OPPRUSTING: Dette satellittbildet ble tatt 22. mars og viser ifølge NATO Russlands opprusting nær den ukrainske grensa. Bildet skal vise russiske flanker-jagerfly av typen Su-27 og Su-30 på Primorko-Akhtarsk-flybasen i Sør-Russland. Foto: AP Photo/DigitalGlobe/NTB Scanpix
SPESIALSTYRKER: Dette satellittbildet skal vise en brigade med russiske Spetznaz-soldater. Bildet skal ha blitt tatt 22. mars. Foto: AP Photo/DigitalGlobe/NTB Scanpix
STRIDSVOGNER: Dette satellittbildet skal vise russiske stridsvogner og andre militære kjøretøy på en militærbase nær Kuzminka i Sør-Russland. Foto: AP Photo/DigitalGlobe/NTB Scanpix
HELIKOPTRE: Dette bildet skal vise russiske helikoptre av typen Mi-8 (transporthelikoptre, men kan brukes som angrepshelikoptre) og Mi-24 (kamphelikoptre) på en base i Belgorod i Sør-Russland. Foto: AP Photo/DigitalGlobe/NTB Scanpix
OPPRUSTING: Dette satellittbildet ble tatt 27. mars og viser ifølge NATO Russlands opprusting nær den ukrainske grensa. Bildet skal vise en russisk artilleribataljon på en militærbase nær Novotsjerkassk i Sør-Russland. Foto: AP Photo/DigitalGlobe/NTB Scanpix
VIL SVARE: NATO-general Philip Breedlove  vil ikke utelukke involvering fra noe NATO-land. Foto: AP Photo/Remy de la Mauviniere/NTB Scanpix
VIL SVARE: NATO-general Philip Breedlove vil ikke utelukke involvering fra noe NATO-land. Foto: AP Photo/Remy de la Mauviniere/NTB Scanpix Vis mer