Her er seierskvinnen

Kristin Halvorsen la fram kompromisset for SV i dag tidlig. Slik ser det ut.

 FORNØYD: Kristin Halvorsen ville ikke gi kommentarer, men smilte i det hun gikk inn til møte med Erik Solheim og de andre SV-topperne i dag tidlig. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
FORNØYD: Kristin Halvorsen ville ikke gi kommentarer, men smilte i det hun gikk inn til møte med Erik Solheim og de andre SV-topperne i dag tidlig. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): SV-leder Kristin Halvorsen la i dag tidlig fram regjeringens nei til konsekvensutredning av Lofoten, Vesterålen og Senja for Svs stortingsgruppe på et møte i Miljøverndepartementet.

På møtet presenterte hun kartet som viser hvordan detaljene i forvaltningsplanen for Lofoten og Barentshavet, med et kart over hvordan oljevirksomheten i nord vil se ut i framtida.

Godt fornøyd
- Det er et godt kompromiss, sier miljøvernminister Erik Solheim i en kort kommentar til Dagbladet.

Kristin Halvorsen ønsker ikke å gi noen kommentarer til pressen før framleggingen med Jens Stoltenberg og Liv Signe Navarsete klokka 12.

Men stemningen på møtet var god. De andre SV-ere skjuler ikke sin begeistring.

- Dette er en god dag for SV, sier Bård Vegar Solhjell til Dagbladet.

- Jeg er svært fornøyd, sier Snorre Valen.

Slik er kompromisset
• Som Dagbladet meldte i går kveld, blir det ingen konsekvensutredning i Lofoten, Vesterålen og Senja nå. Både Dagbladet og VG skriver i dag at regjeringen vender blikket mot Barentshavet og andre områder med oljeressurser på norsk sokkel.

• I bytte mot Lofoten og Vesterålen, får Ap etter det Dagbladet erfarer, se på mulighetene for oljeboring i Barentshavet. Det åpnes for konsekvensutredning i de tidligere omstridte områdene ved delelinja. I tillegg flyttes grensa for hvor nært Finnmarkskysten man kan lete etter petroleum.

MØTTES I DAG TIDLIG:  Kristin Halvorsen har Lofoten-løsningen i hånda. Erik Solheim mener det er et godt et. Foto Anne Marte Blindheim/DAGBLADET.
MØTTES I DAG TIDLIG: Kristin Halvorsen har Lofoten-løsningen i hånda. Erik Solheim mener det er et godt et. Foto Anne Marte Blindheim/DAGBLADET. Vis mer

• Den såkalte TFO-ordningen utvides til å omfatte Nordland 3 og Nordland 4. Det vil si at områder der man kjenner strukturene og der infrastruktur er på plass, kan tildeles oljenæringa i en raskere prosess.

• SV er med på mer kunnskapsinnhenting, men ikke etter petroleumsloven. Det skal innhentes kunnskap om ringvirkninger av oljeboring for reiseliv og fiskeri.

• Det mest sårbare og mest oljerike området, Lofoten (Nordland 6) er konsekvensutredet fra før. Det vil si at oljeboring kan settes i gang nokså raskt dersom et nytt Storting ønsker det. Stoltenberg skal ikke ha bundet seg til noe, det vil si at han kan konsekvensutrede de to andre feltene før neste rullering av forvaltningsplanen i 2014.

FORNØYD: SV-topp Bård Vegar Solhjell, her sammen med Erik Solheim på vei ut av Miljøverndepartementets lokaler i dag tidlig. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
FORNØYD: SV-topp Bård Vegar Solhjell, her sammen med Erik Solheim på vei ut av Miljøverndepartementets lokaler i dag tidlig. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet. Vis mer