- Her er Senterpartiet blitt ydmyket

Siv Jensen om Stoltenbergs helomvending på dagens pressekonferanse.

IKKE HELT SAMSTEMTE: Statsminister Jens Stoltenberg, finansminister Kristin Halvorsen ( til høyre)  og samferdselsminister Liv Signe Navarsete  da de la fram regjeringens tiltakspakke.
Foto:  Heiko Junge / SCANPIX
IKKE HELT SAMSTEMTE: Statsminister Jens Stoltenberg, finansminister Kristin Halvorsen ( til høyre) og samferdselsminister Liv Signe Navarsete da de la fram regjeringens tiltakspakke. Foto: Heiko Junge / SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon


(Dagbladet.no): - Nå er det enda mer uklart hva regjeringen vil med det nye lovforslaget. Inntil i morges har Senterpartiet vært ute i krigen og forsvart innskrenking av ytringsfriheten. Stoltenberg har også vært ute og forsvart det. Plutselig i ettermiddag gjør han kontra, sier Fremskrittspartiets formann Siv Jensen til Dagbladet.no.

En presset Jens Stoltenberg møtte til pressebrief i ettermiddag for å svare på spørsmål rundt regjeringens kontroversielle forslag om å straffe ytringer som krenker religiøse følelser.

Ville ikke svare
Både pressen og representanter fra opposisjonen på Stortinget mente Stoltenbergs opptreden bidro til alt annet enn en avklaring.

Statsministeren forsikret at det bare var den sovende blasfemiparagrafen Stortinget skulle stemme over i inneværende år, og at en innskjerpelse av straffeloven ikke ville være aktuelt før i 2011.

Stoltenberg forsikret også at Muhammed-karikaturer vil bli «mer lovlige» med den nye bestemmelsen. Samtidig virket han nølende da han ble konfrontert med utdrag fra justis-departementets egne notater.

«Et straffansvar som verner ulike religioner og den enkeltes religiøse følelser kan avverge alvorlige konflikter i samfunnet. Mange kan oppleve slike angrep krenkende», leste journalisten fra VG opp.

- Jeg vet ikke hva du leste opp nå, sa Stoltenberg, og viste til at statssekretær Torbjørn Giæver Eriksen hadde lest forslaget.

Deretter ville Stoltenberg videre:

- Men det viktigste poenget ligger ikke der, sa han.

I stedet for å snakke om blasfemi, la statsministeren vekt på religionsfrihet, og sa at det nye forslaget vil bidra til å styrke ytringsfriheten, ikke innskrenke den, slik motstanderne av forslaget mener.

Må klargjøre snuoperasjon
- Det er mulig Jens har tolket seg til en annen formulering av forslaget. Men det holder ikke. Han må klargjøre om hvorvidt dette er en snuoperasjon. Når to av regjeringspartiene og partilederne er så uklare blir jeg veldig urolig. Dette dreier seg ikke om en tilfeldig paragraf, men en av de mest grunnleggende i vårt demokratiske samfunn, sier Frps formann til Dagbladet.no.

Før Stoltenbergs pressekonferanse hadde hun skrevet brev, der hun ba regjeringen gjøre rede for sitt standpunkt i den viktige prinsipielle debatten.

Debatten om det skal være straffbart å krenke andres religion pågår også internasjonalt. Organisasjonen av islamske stater (OIC) har varslet at de vil jobbe for å kriminalisere religionskritikk under Durban 2-møtet i regi av FN. Det forslaget har vekket reaksjoner fra både Canada, USA, Frankrike og Israel.

Siv Jensen mener den norske regjeringen har sendt uklare signaler om hvorvidt de støtter et slikt forslag. Jensen mener den rødgrønne regjeringens forslag om at blasfemiparagrafen skal videreføres i rasismeparagrafen «hører hjemme i Iran».

- Dette dreier seg ikke bare om lovformuleringer i Norge, men hvordan hele det internasjonale samfunnet skal forholde seg til ytringsfriheten, mener Jensen.

- Senterpartiet ydmyket
Nå oppfordrer Frp-formannen regjeringskollegene til å snakke sammen og raskest mulig få en avklaring.

ROR: Høyres Erna Solberg mener Stoltenberg ror så det fosser rundt baugen. Foto: Lise Åserud / SCANPIX
ROR: Høyres Erna Solberg mener Stoltenberg ror så det fosser rundt baugen. Foto: Lise Åserud / SCANPIX Vis mer

- Nå er kaoset komplett. Regjeringen er tydeligvis ikke enig med seg selv. Senterpartiet kan heller ikke være fornøyde. Her er de blitt ydmyket, hvis det Stoltenberg sa på pressekonferansen stemmer, sier Jensen.

Hun lar seg ikke berolige av Stoltenbergs forsikringer om at innskjerpelser i straffeloven først vil bli gjeldende fra 2011, og at det bare er den sovende blasfemiparagrafen Stortinget skal stemme over i år.

- Dette er et stort og vanskelig spørsmål. Avklaringen må komme nå. De kan ikke binde opp et helt Storting to år fram i tid. Det er et valg i mellom, sier Siv Jensen til Dagbladet.no.

Lederne for de andre opposisjonspartiene er heller ikke nådige i kritikken av regjeringens opptreden i saken. Høyre-leder Erna Solberg mener Stoltenberg «ror så det fosser rundt baugen». KrF-leder Dagfinn Høybråten mener statsministeren bidro til tåkelegging. Mens Venstre-leder Lars Sponheim nøyer seg med å si at «regjeringe virker ynkelig».

IKKE BEGEISTRET: Fremskrittspartiets formann Siv Jensen er lite begeistret for regjeringens forslag til ny blasfemiparagraf. Foto: Lise Åserud / SCANPIX
IKKE BEGEISTRET: Fremskrittspartiets formann Siv Jensen er lite begeistret for regjeringens forslag til ny blasfemiparagraf. Foto: Lise Åserud / SCANPIX Vis mer