STRIDSVOGNER: Disse bildene fra i går viser pro-russiske separatister kjøre stridsvogner og militære kjøretøy på en vei mot Donetsk i Øst-Ukraina. Det skjedde samtidig som Ukrainas president krevde ensidig våpenhvile. Foto: AP Photo/Evgeniy Maloletka/NTB Scanpix
STRIDSVOGNER: Disse bildene fra i går viser pro-russiske separatister kjøre stridsvogner og militære kjøretøy på en vei mot Donetsk i Øst-Ukraina. Det skjedde samtidig som Ukrainas president krevde ensidig våpenhvile. Foto: AP Photo/Evgeniy Maloletka/NTB ScanpixVis mer

Her er separatistenes svar på krav om våpenhvile

Kjører stridsvogner i gatene i Øst-Ukraina.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Ukraina innførte i går en ensidig våpenhvile i kampen mot de prorussiske separatistene i Øst-Ukraina.

Samtidig ruller stridsvogner av pro-russiske styrker i gatene.

Ukrainas president Petro Porosjenko varslet den midlertidige våpenhvilen allerede onsdag, men i dagene etter har det rast harde kamper øst i landet.

I går kveld kunngjorde innenriksdepartementet i landet at våpenhvilen trer i kraft, og at den vil vare fram til fredag 27. juni.

- Et ultimatum Kunngjøringen kritiseres av Russland, som kaller den et ultimatum.

- Det er ikke en oppfordring til fred og dialog, men et ultimatum. Planen mangler det viktigste elementet - et tilbud om å innlede samtaler, mener russiske myndigheter.

Separatistledere i Øst-Ukraina - som har erklært seg uavhengige av myndighetene i Kiev - mener innføringen av ensidig våpenhvile er meningsløs. Flere har også avvist at de vil legge ned våpnene.

- Russisk troppeforflytting Samtidig sier USA at de har informasjon som bekrefter opplysningene om at Russland har utplassert et «betydelig antall» soldater, stridsvogner og raketter i grenseområdene mot Ukraina.

Ifølge amerikanske etterretningskilder er utstyret og soldatene en del av Moskvas plan om å gå inn med aktiv støtte til separatistene i Øst-Ukraina.

- Det meste av utstyret som nå samles opp i Sørøst-Russland, er ikke lenger i bruk av russiske styrker, og vi tror at Russland om kort tid vil gi utstyret til separatistene i Ukraina, sier en ikke navngitt amerikansk tjenestemann.

- Skjerper bare sikkerheten Noen av de russiske soldatene står ifølge tjenestemannen bare noen få kilometer fra den ukrainske grensen.

Russland avviser imidlertid alle anklager om at landet driver styrkeoppbygging i grenseområdene.

- Vi skjerper bare sikkerheten ved grensen slik det ble bestemt for flere uker siden, sier en talsmann for det russiske forsvarsdepartementet.