Her er separatistenes svar på krav om våpenhvile

Kjører stridsvogner i gatene i Øst-Ukraina.

STRIDSVOGNER: Disse bildene fra i går viser pro-russiske separatister kjøre stridsvogner og militære kjøretøy på en vei mot Donetsk i Øst-Ukraina. Det skjedde samtidig som Ukrainas president krevde ensidig våpenhvile. Foto: AP Photo/Evgeniy Maloletka/NTB Scanpix
STRIDSVOGNER: Disse bildene fra i går viser pro-russiske separatister kjøre stridsvogner og militære kjøretøy på en vei mot Donetsk i Øst-Ukraina. Det skjedde samtidig som Ukrainas president krevde ensidig våpenhvile. Foto: AP Photo/Evgeniy Maloletka/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Ukraina innførte i går en ensidig våpenhvile i kampen mot de prorussiske separatistene i Øst-Ukraina.

Samtidig ruller stridsvogner av pro-russiske styrker i gatene.

Ukrainas president Petro Porosjenko varslet den midlertidige våpenhvilen allerede onsdag, men i dagene etter har det rast harde kamper øst i landet.

I går kveld kunngjorde innenriksdepartementet i landet at våpenhvilen trer i kraft, og at den vil vare fram til fredag 27. juni.

- Et ultimatum Kunngjøringen kritiseres av Russland, som kaller den et ultimatum.

- Det er ikke en oppfordring til fred og dialog, men et ultimatum. Planen mangler det viktigste elementet - et tilbud om å innlede samtaler, mener russiske myndigheter.

Separatistledere i Øst-Ukraina - som har erklært seg uavhengige av myndighetene i Kiev - mener innføringen av ensidig våpenhvile er meningsløs. Flere har også avvist at de vil legge ned våpnene.

- Russisk troppeforflytting Samtidig sier USA at de har informasjon som bekrefter opplysningene om at Russland har utplassert et «betydelig antall» soldater, stridsvogner og raketter i grenseområdene mot Ukraina.

Ifølge amerikanske etterretningskilder er utstyret og soldatene en del av Moskvas plan om å gå inn med aktiv støtte til separatistene i Øst-Ukraina.

- Det meste av utstyret som nå samles opp i Sørøst-Russland, er ikke lenger i bruk av russiske styrker, og vi tror at Russland om kort tid vil gi utstyret til separatistene i Ukraina, sier en ikke navngitt amerikansk tjenestemann.

- Skjerper bare sikkerheten Noen av de russiske soldatene står ifølge tjenestemannen bare noen få kilometer fra den ukrainske grensen.

Russland avviser imidlertid alle anklager om at landet driver styrkeoppbygging i grenseområdene.

- Vi skjerper bare sikkerheten ved grensen slik det ble bestemt for flere uker siden, sier en talsmann for det russiske forsvarsdepartementet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer