Her er sexskandalene som har rystet det politiske Norge

Venstre-nestleder Helge Solum Larsen er den siste i ei lang rekke politiske sexskandaler det siste året.

ANMELDT Venstres nestleder ble i går anmeldt for voldtekt. Han er langt fra alene som politikere i å stå midt i en sexskandale. Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix
ANMELDT Venstres nestleder ble i går anmeldt for voldtekt. Han er langt fra alene som politikere i å stå midt i en sexskandale. Foto: Håkon Mosvold Larsen / ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Bare det siste året har flere sexskandaler røsket opp i det politiske Norge.

Sentrale eller betrodde politiker i Frp, Ap og nå Venstre har stått sentralt i flere av de største skandalene. Felles for det alle er at de har blitt anmeldt for seksuelle overgrep.

Birkedal-saken I går møtte Trond Birkedal, tidligere sentralstyremedlem og Frps ordførerkandidat i Stavanger, i retten. Han er tiltalt for flere forhold, blant annet sexovergrep. Birkedal ble pågrepet 20. mars i fjor etter at det kom fram at han har filmet nakne menn uten at de visste om det i hans egen leilighet.

I går vitnet 18-åringen som hevder at han ufrvillig hadde oralsex med Birkedal på et hotellrom i Oslo sommeren 2008. Han var da bare 15 år gammel. Birkedal avviser at han skal ha forgrepet seg, men erkjenner delvis straffeskyld.

- Han ville massere meg, og brukte en slags massasjeolje. Det var litt rart, sa gutten da han forklarte seg for retten i går.

Siv i hardt vær Birkedal-saken en vanskelig sak for Frp-leder Siv Jensen og resten av den politiske ledelsen.

Lenge ville verken Jensen eller tidligere generalsekretær Geir Mo komme med flere opplysninger om forholdene rundt Birkedal. Etter hvert måtte Frp-lederen innrømme at hun hadde visst om Birkedal-saken siden oktober 2009.

Seinere har et internt utvalg i Frp kommet med ramsalt kritikk av ledelsen for å ha «fremstått som lite villige til å legge alle kort på bordet i en svært alvorlig sak».

Riga-tur Frps stortingspolitiker Bård Hoksrud ble tatt med buksene nede da TV 2 dokumenterte at han hadde kjøpt sex på en tur med flere Frp-kolleger under en guttetur til Riga.

Etter hvert kom det fram at Hoksrud likevel ikke skulle ha hatt sex med den prostituerte, men fått massasje. Dagladets reporter Morten Strand møtte «Nicole» i Riga. På spørsmål om hvorfor hun hadde uttalte til TV 2 at hun hadde sex med Hoksrud, svarte hun Dagbladet følgende:

- Jeg sa det fordi han andre nordmannen snakket mye om sex, og slik jeg forstod det, så ville han ha sex. Jeg sa jeg hadde sex med han tykke, for hvis jeg ikke sa jeg hadde sex med ham, så ville ikke han andre betale.

Støtte av kona «Nicole» slo deretter ut armene, og sa:

- Vel, det er dette jeg lever av. Han andre nordmannen maste om sex, sier «Nicole».

Også kona til Hoksrud gitt ut og støttet ham. Hoksrud er nå tilbake i sitt virke som Frp-representant på Stortinget.

Flere skandaler Sexskandalene har vært mange i Frp. Bystyrerepresentant Beate Helland (Frp) anmeldte i november stortingsrepresentant Henning Skumsvoll for en voldtekt i 2008 og to tilfeller av seksuell trakassering i 2009. Saken ble seinere henlagt.

 GÅR FOR RETTEN  I går startet saken om Trond Birkedal i retten i Stavanger. Han er tiltalt for flere forhold. Blant annet sexovergrep mot en mindreårig gutt. Foto: Geir Otto Johansen / Scanpix
GÅR FOR RETTEN I går startet saken om Trond Birkedal i retten i Stavanger. Han er tiltalt for flere forhold. Blant annet sexovergrep mot en mindreårig gutt. Foto: Geir Otto Johansen / Scanpix Vis mer

I mars i fjor trakk en Frp-politiker seg fra alle sine verv etter flere sexpåstander. Omtrent på samme tid kom det også opp en annen sexskandale i Sogn og Fjordane Frp.

Ap-ordfører i Vågå I september ble Aps ordfører i Vågå, Rune Øygard, anmeldt for seksuelle overgrep av en 15-år gammel jente. Jenta skal i perioder ha bodd hjemme hos ordføreren og vært med han og hans kone på blant annet hytteturer. Øygard ble straks sykmeldt da skandalen var et faktum, men stiller seg fortsatt uforstående til påstandene mot ham. I den lille bygda står påstand mot påstand.

Øygard har seinere blitt gjenvalgt som ordfører i Vågå.

Sexskandalene slo for alvor inn i det politiske Norge i 2001 da flere jenter sto fram med det de mente var sexovergrep. Blant andre ble tidligere FpU-leder Chim Kjølner anklaget og Frp-stjerna Terje Søviknes. Sistnevnte innrømmet etterhvert å ha hatt sex med den mindreårige jenta.

PÅ GUTTETUR: TV2 avslørte at stortingsrepresentant Bård Hoksrud hadde kjøpt seksuelle tjenester av en prostituert under en guttetur til Riga.
PÅ GUTTETUR: TV2 avslørte at stortingsrepresentant Bård Hoksrud hadde kjøpt seksuelle tjenester av en prostituert under en guttetur til Riga. Vis mer