Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Her er shopping-regninga til Syrias førstefrue

Mens president Bashar al-Assad slo ned på opprøret med jernhånd, var Asma al-Assad (36) opptatt med å kjøpe eksklusive møbler og hagedesign.

MILLION-SHOPPING: Mens folket i Syria blør, bruker Syrias førstefrue Asma al-Assad millioner på eksklusive møbler og hagedesign. Foto: Reuters/NTB Scanpix/Privat/Jonas S. Rasch/Dagbladet
MILLION-SHOPPING: Mens folket i Syria blør, bruker Syrias førstefrue Asma al-Assad millioner på eksklusive møbler og hagedesign. Foto: Reuters/NTB Scanpix/Privat/Jonas S. Rasch/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Et Samsoun-designteppe til 17 000 dollar, et Kirman-teppe til 10 800 dollar og to store sofaer til totalt 18 000 dollar.

Det er bare tre av rundt 130 luksusmøbler Syrias førstefrue Asma al-Assad kjøpte fra den eksklusive møbelforhandleren DN Designs i London til et av presidentpalassene - samtidig som det blodige opprøret i landet akkurat hadde startet for alvor.

2,5 millioner Den overdådige shoppingen avsløres i e-poster Wikileaks har fått tilgang til, og en vedlagt kvittering i en av e-postene datert i mars i fjor viser at sluttbeløpet havner på hele 2,5 millioner kroner.

Dagbladet har fått tilgang til e-postkorrespondansen mellom Asma al-Assad, hennes assistent Mansour Azzam og flere navngitte selgere ved DN Designs.

MØBLER: Dette bordet er blant flere vedlegg i e-postene Dagbladet har fått tilgang til gjennom Wikileaks.
MØBLER: Dette bordet er blant flere vedlegg i e-postene Dagbladet har fått tilgang til gjennom Wikileaks. Vis mer

Innholdet i e-postene er omhandler hovedsakelig hvordan Assad ønsker å ha møblene utformet, samt dimensjonene på dem.

Kystpalass De dyre møblene ble kjøpt inn til presidentpalasset i kystbyen Latakia, rundt 320 km nord for hovedstaden Damaskus. Det er uklart hvor stort palasset er, men utfra e-postene å dømme er det blant annet en stor inngangshall, et selskapslokale, en spisestue, et «familierom» og et eget kvinnerom og flere andre rom.

Det virker også som at førstefruen er opptatt av å ha full kontroll:

- Jeg glemte å nevne at sofaen under bør ha samme antall ryggputer som sitteputer. For øyeblikket er det tre sitterputer på hovedsofaen (uten forlengelse) og fem ryggputer. Det bør være tre ryggputer og tre sitteputer. Hvis det er uklart, kontakt meg, skriver hun i en e-post til Azzam.

11 PUFFER: Asma al-Assad er tilsynelatende glad i puffer - ettersom at hun kjøpte 11 stykker til rundt 20 000 dollar.
11 PUFFER: Asma al-Assad er tilsynelatende glad i puffer - ettersom at hun kjøpte 11 stykker til rundt 20 000 dollar. Vis mer

I en annen epostutveksling veksler førstefruen epost med den britisk lorden Randle Siddeley, som ordnet med eksklusiv hagedesign for det samme presidentpalasset.

I en e-post fra Assad til Azzam spør hun hvorfor Randle ikke har med alt de har bedt om på fakturaen, og spør anklagende:

- Hvem har gjort en feil fra vår side????

MILLION-SHOPPING: Asma al-Assad ble før opprøret i landet hyllet som Midtøstens prinsesse Diana på grunn av kobinasjonen skjønnhet og veldedighet. Foto: AFP/NTB Scanpix
MILLION-SHOPPING: Asma al-Assad ble før opprøret i landet hyllet som Midtøstens prinsesse Diana på grunn av kobinasjonen skjønnhet og veldedighet. Foto: AFP/NTB Scanpix Vis mer

Randle estimerte at totalkostandene for hagedesignet ville havne på 1,5 millioner kroner.

«En rose i ørkenen» Den syriske førstefruen ble før opprøret startet yndet av vestlig media og bygget opp ektemannens rykte som en reformist. Hun har blitt omtalt som Midtøstens prinsesse Diana, ved at hun kombinerte skjønnhet og stil med veldedig arbeid.

Av Vouge ble hun kort tid før opprøret startet hyllet som «en rose i ørkenen». Artikkelen portretterte Asma og president Bashar så pinlig positivt at motemagasinet valgte å fjerne artikkelen fra nettsidene sine (men du kan finne det på denne fansiden for Bashar al-Assad).

Wikileaks har fått tilgang til mer enn to millioner eposter fra Syrias ledere. Epostene kaster et nytt lys over det indre livet i Syrias elite.

PROPAGANDA: Her deler Asma (t.v) og Bashar al-Assad ut mat i Damaskus med nasjonalflaggets farger rundt halsen. Foto: AFP/NTB Scanpix
PROPAGANDA: Her deler Asma (t.v) og Bashar al-Assad ut mat i Damaskus med nasjonalflaggets farger rundt halsen. Foto: AFP/NTB Scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media