Her er Sigbjørns farvel til åtte rødgrønne år

Lekkasjene fra regjeringens aller siste budsjett er mange.

MANN FOR SIN HATT: Avtroppende finansminister Sigbjørn Johnsen er klar for å legge fram forslag til statsbudsjett for 2014 klokka ti i dag.
Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
MANN FOR SIN HATT: Avtroppende finansminister Sigbjørn Johnsen er klar for å legge fram forslag til statsbudsjett for 2014 klokka ti i dag. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Klokka ti i dag vil avtroppende finansminister Sigbjørn Johnsen (Ap) legge fram forslaget til statsbudsjett for «tjuge fjorten».

Forslaget til statsbudsjett blir Stoltenberg-regjeringens farvel til åtte år ved roret.

Og det er ikke småtterier som allerede er lekket ut fra regjeringens aller siste budsjett:

10 milliarder til jernbane
Stoltenberg-regjeringen vil i statsbudsjettet foreslå investeringer i ny jernbane neste år som vil være 63 prosent høyere enn i årets budsjett, skriver Avisenes Nyhetsbyrå (ANB). Samlet sett foreslår regjeringen å bruke nærmere 19 milliarder kroner mer til jernbaneformål neste år, sammenlignet med nivået for i år. Det utgjør en økning på 30 prosent. De 10 milliarder kronene som skal brukes til nye investeringer, skal blant annet fordeles på åtte større prosjekter.

Særnorske krav til bankutlån
Finansminister Sigbjørn Johnsen (Ap) vil foreslå skjerpet kapitalkrav bak boliglån. Kravet kan bli strengere enn det er i Norges naboland. Johnsen mener innstrammingen er nødvendig for å hindre en norsk boligboble. Banknæringen mener kravet er for strengt. Fremskrittspartiet har allerede varslet at de vil gjøre noe med et slikt særnorsk krav.

Øker fagforeningsfradraget
Den rødgrønne regjeringen foreslår i statsbudsjettet å øke fagforeningsfradraget med 250 kroner. Det innebærer en økning fra 3.850 kroner til 4.100 kroner, melder ANB. Dette kan skape problemer for Erna Solberg og Siv Jensen som er blitt enige om bare å videreføre dagens nivå.

Økte bevilgninger og opptrapping i skogvern
De rødgrønne foreslår å bevilge 100 millioner kroner årlig til skogvern fram til 2017. Norge ligger dramatisk langt bak målet om at 10 prosent av norsk skog skal være vernet innen 2020.

180 mill. til oppdrettskommuner
Den avtroppende regjeringen har lagt inn i 180 millioner kroner til vertskommuner for fiskeoppdrett i forslaget til statsbudsjett. Pengene, som tidligere gikk til fylkeskommunen, kommer fra avgifter oppdrettsselskapene betaler for nye konsesjoner.

Økt bunnfradrag på formueskatten
Stoltenberg-regjeringen vil øke bunnfradraget på formueskatten til en million kroner, melder DN.

Økt fribeløp for arveavgiften
Stoltenberg-regjeringen vil øke fribeløpet for arveavgiften fra dagens 470 000 kroner til en million kroner.

35 mill. ekstra til frivillig arbeid
I forslaget fra de rødgrønne skal potten for frivillig arbeid økes med 35 millioner kroner til totalt drøye 66 millioner.

Bruker under tre prosent av handlingsregelen
Stoltenberg er redd for for stor fart i økonomien og vil i statsbudsjettet for neste år bruke under tre prosent av oljefondet. Handlingsregelen sier at Norge over tid skal bruke avkastningen av fondet, som er forventet å være fire prosent.

Økte bevilgninger til CO2-program
De rødgrønnes «månelanding» på Mongstad krasjlandet. Fullskala renseanlegg for CO2 blir for dyrt. Regjeringen har brukt omtrent 7,2 milliarder kroner på Mongstad, men over 5 milliarder av disse pengene er brukt til utvikling av teknologisenteret.
I statsbudsjettet for 2014 vil regjeringen øke bevilgningene til CLIMIT, et CO2-program som administreres av Gassnova i samarbeid med Norges forskningsråd. Den avtroppende regjeringen vil i tillegg bevilge 400 millioner kroner til teknologisenteret på Mongstad.

Kommunene får 7,7 milliarder mer
Stoltenberg-regjeringen og kommunalminister Liv Signe Navarsete vil øke kommunenes inntekter med 7,7 milliarder kroner.

Kutt i bistanden til Afghanistan
Norge vil kutte i bistanden til Afghanistan fra 750 til 700 millioner kroner. Regjeringen er ikke fornøyd med hvordan Karzai-regimet har fulgt opp egne løfter og forpliktelser i kampen mot korrupsjon og vold mot kvinner. Forøvrig vil regjeringen bekjempe fattigdom med utdanning og øker bistanden til dette med 150 millioner kroner.

200 mill. til bredbåndsutbygging
Rett i overkant av 200 millioner kroner er satt av i statsbudsjettet til å subsidiere bredbåndsutbygging i områder med lav kommersiell lønnsomhet.
Økt fattigdomstilskudd
I går meldte Aftenposten at regjeringen vil øke tilskuddene for å forebygge og redusere fattigdom blant barnefamilier som mottar sosialhjelp. Det skal skje ved at aktivitetstilskuddet og tilskudd til innkjøp av sports- og fritidsutstyr som lånes ut, økes til 45 millioner kroner.

Flere behandlingsplasser for rusavhengige
I statsbudsjettet for neste år setter helse- og omsorgsminister Jonas Gahr Støre (Ap) av midler til 200 nye behandlingsplasser for rusavhengige, melder Dagsavisen.

53 mill. til domstolene
Den avtroppende regjeringen foreslår å bevilge 53 millioner kroner til domstolene. Pengene skal blant annet brukes på sikkerhetstiltak og høyere lønn til statsadvokatene, skriver VG.

Historisk høyt kulturbudsjett
Kulturbudsjettet øker med 840 millioner kroner og passerer for første gang 10 milliarder i statsbudsjettet som legges fram mandag, skriver Aftenposten.

60 mill. til kirka
Ifølge Vårt Land lover kirkeminister Rigmor Aasrud 60 millioner kroner til opptrapping av trosopplæringsreformen og tre millioner til nye diakonstillinger i Den norske kirke.

Senter for kreftbehandling
Regjeringen foreslår å legge et regionalt senter for partikkelterapi til Haukeland Universitetssykehus i Bergen, skriver VG.

Millioner til unge forskere
Ifølge Bergens Tidende vil kunnskapsminister Kristin Halvorsen gi 50 millioner til unge forskere over statsbudsjettet i tre år fremover, samt 20 millioner til 60 nye stipendiatstillinger innenfor realfag og profesjonsfag.

Vil styrke Heimevernet
Regjeringen vil øke bevilgningene til Heimevernet med 83 millioner kroner, melder NTB.

150 nye barnevernsstillinger
Ifølge Bergens Tidende vil barneminister Inga Marte Thorkildsen gi 128 millioner kroner ekstra til barnevernet. Dette skal først og fremst gå til opprettelsen av 150 nye stillinger.