Her er Sigbjørns lekkasjer

Kutter bistand og asyl. Øker pappapermen og gir mer penger til Slottet.

MER TIL SLOTT - MINDRE TIL BISTAND: Tirsdag 10.00 legger finansminister Sigbjørn Johnsen fram det nye statsbudsjettet. Foto: KRISTER SØRBØ/DAGBLADET
MER TIL SLOTT - MINDRE TIL BISTAND: Tirsdag 10.00 legger finansminister Sigbjørn Johnsen fram det nye statsbudsjettet. Foto: KRISTER SØRBØ/DAGBLADETVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Tirsdag 10.00 vil de som venter på noe godt få se om de venter forgjeves. For mye har blitt lovet og nå skal løftene innfris.

 - Det blir en historisk satsing på vedlikehold av riksveier, sa samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa (Sp) til ANB 1.oktober.

Mandag kveld ble det også klart at regjeringen regner med å spare 2,5 milliarder kroner på strengere asylpolitikk. Det skriver NTB.

Blant dem som får litt ekstra i 2011 er kongefamilien, ifølge nyhetsbyrået.

Riktignok vil ikke administrasjonsminister Rigmor Aasrud (Ap) avsløre om kongeparet får økt apanasje, men mandag sier hun til TV 2 at statsbudsjettet inneholder en ekstra pott for å reparere taket på Slottet.

Nye kraftkilder Nye kraftkilder som blant annet tidevannskraft, har regjeringen klart å finne flere hundre millioner kroner til.

- Det er satt av 300 millioner kroner til miljøteknologi, et beløp som skal økes til 600 millioner i løpet av de neste tre årene, røper næringsminister Trond Giske (Ap) til NTB.

Når noen poster økes, er det andre som må bli mindre.

- Fra å ha fått inn over 18.000 ubegrunnede asylsøknader, er vi i ferd med å komme ned i 10.000 slike søknader, sier Jens Stoltenberg til NTB. Dette vil spare staten for 2,5 milliarder kroner.

Her er noen andre løfter: • Mer til eldre. Statsminister Jens Stoltenberg varslet tidligere i høst at det vil komme nye bevilgninger til bygging av 2000 nye sykehjems - og heldøgns omsorgsplasser neste år. Målet er at alle som har behov for det skal få sykehjemsplass innen 2015.

Økt pappaperm. Regjeringen øker fredrekvota fra 10 til 12 uker. Den ene uka blir lagt på foreldrenes totale foreldrepermisjon. Den andre blir reservert fra dagens totale uker.

Kutt i bistand. Bistanden blir redusert fra 1,09 prosent til 1 prosent av brutto nasjonalinntekt, noe som utgjør omtrent en milliard kroner.

Mer til vei og jernbane.
- E6 fra Stjørdal- Kvithammer fullføres med 150 millioner kroner. Den storstilte jernbaneutbyggingen gjennom fylkesgrensen videreføres
med ny planlagt jernbanebru over Stjørdalselva.

- 500 millioner til rassikring i tillegg til de tidligere 500 millionene til rassikring på fylkesveiene.

- Transnova-prosjektet skal få mer. Det er opprettet for å finne løsninger som kan redusere CO2-utslippene fra biltrafikken.

Mer til forskning og utdanning. Det er varslet 2.200 nye studieplasser i statsbudsjettet for 2011. En fjerdedel i hovedstaden.

Mer til samhandling. Regjeringen bevilger 580 millioner kroner til samhandlingsreformen i kommunene. 200 millioner er friske midler, mens 380 millioner er viderført fra i år.

- Snur i Biodiesel-saken: Ifølge VG Nett dropper Jens Stoltenberg å øke biodieselavgiften.

Kutt i Innovasjon. Trond Giske kunne til Dagens Næringsliv røpe at det i budsjettet blir kuttet med 90 millioner kroner til Innovasjon Norge. Staben skal reduseres med opp til 60 stillinger.

- Under finanskrisen fikk Innovasjon Norge tilført en rekke ekstra stillinger for å ta seg av ulike risikolån og andre penger som skulle forvaltes under krisen. Nå er krisen over og kostnader må skaleres ned, sa Giske til DN.

Giske lekker i vei Næringsminister Trond Giske har lenge sørget for å komme med gode nyheter i god nok tid for å få oppmerksomhet om godbiter i statsbudsjettet.

Blant annet har han meldt i fra om at nettolønnsordningen for sjømenn blir videreført, til stående opplaus for Sjømannsforbundets landsmøte. I tillegg har han varslet at NGU skal få 100 millioner kroner mer å rutte med til neste år for å lete etter metaller og mineraler, ifølge Adresseavisa.

Mer smågodt Her er en rekke andre godbiter fra Sigbjørn Johnsens statsbudsjett:

- Introduksjonsprogrammet skal utvides til å gjelde også kvinner som har innvandret til Norge gjennom ekteskap og blir mishandlet, melder Klassekampen. I dag tilbys det statlige introduksjonsprogrammet bare til kvoteflyktninger og asylsøkere med opphold.

- Justisminister Knut Storberget (Ap) avslørte torsdag at domstolene skal få 76 millioner kroner mer å rutte med neste år.

- Det blir en økning for trosopplæringen i Den norske kirke på 27 millioner.

- Bergens Tidende om at Norges Handelshøyskole skal få nybygg. Til 400 millioner kroner.

- Det planlagte barnesykehuset ved Haukeland universitetssjukehus får et lån på 700 millioner kroner.

- Sørlandets maritime videregående skole får 1,9 millioner kroner i ekstrabevilgning.