KOPIEN - I SANDVIKA:  Seks meter, fra 10. juni 2015, byggmester Otto Robsahm. FOTO: BJØRN LANGSEM/DAGBLADET.
KOPIEN - I SANDVIKA: Seks meter, fra 10. juni 2015, byggmester Otto Robsahm. FOTO: BJØRN LANGSEM/DAGBLADET.Vis mer

Her er Sinna-Otto på sokkel ved E 18

Vender mot Rio - men bare noen dager.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Købilister forbi Sandvika i dag HAR sett det de trodde de kanskje så i veikanten ved E18: det ER en minikopi av Kristus-statuen i Rio de Janeiro.

For selv om den ruver aldri så mye, er det en minikopi.

Drøye seks meter inklusiv sokkel blir som en peishylle-suvenir mot originalen i Rio på 39,6 meter.

Og hvorfor slikt et landemerke på et ikke altfor fargerikt køpunkt ut og inn av Oslo ?

 ORIGINALEN - I RIO:  39,6 meter, fra 1931, originalnavn Cristo Redentor, her nypusset i bakgrunnen til fotball-VM i 2014. Foto: Marcus Brandt, DPA/NTB Scanpix.
ORIGINALEN - I RIO: 39,6 meter, fra 1931, originalnavn Cristo Redentor, her nypusset i bakgrunnen til fotball-VM i 2014. Foto: Marcus Brandt, DPA/NTB Scanpix. Vis mer

Så lenge Statens vegvesen nekter plakater med tekst langs en av Østlandets største trafikk-flaskehalser, må det finnes andre måter å fortelle forbipasserende at det er karneval i Sandvika denne helgen.

Sinnasnekker'n tok saken
Og næringsliv og kommunale myndigheter valgte en en enkel løsning på bærumsk vis: sentrumsforeningen Vårt Sandvika engasjerte sinnasnekker'n som alltid smiler, Otto Robsahm.

På sitt snekkerverksted i Lier, et par mil unna, hadde tv-snekker'n ferdig den 500 kilo tunge karneval-veiviseren i går, og dermed ble det hakeslepp for morgentrøtte køkjørere i dag tidlig.

Asker og Bærums Budstikke har fulgt prosessen med tilblivelsen av noe som skal få forbipasserende til å huske at de har passert senteret i kommunen med landets nest høyeste gjennomsnittsinntekt.

Leder Frode Valland i Vårt Sandvika gir Dagbladets veifarende spørsmålstegn en kort oppsummering:

 NY ATTRAKSJON I BILKØ:  Turistbusser og privatbiler svingte av  E18 i dag for å se på den nye attraksjonen ved Kadettangen og Sandvika. FOTO: BJØRN LANGSEM/DAGBLADET.
NY ATTRAKSJON I BILKØ: Turistbusser og privatbiler svingte av E18 i dag for å se på den nye attraksjonen ved Kadettangen og Sandvika. FOTO: BJØRN LANGSEM/DAGBLADET. Vis mer

- Siden vi har det første karnevalet her siden 1980-tallet, boblet ideene over. Det måtte jo bli noe med Rio og karneval. Og hvis montørene fikk finstilt kompasset under monteringen natt, så vender vår Kristus-kopi mot Rio.

- Så hva skjer etterpå, selv i Sandvika er det slutter vel et karneval ?

- Den blir nok stående der den står nå en ukes tid. Så er ikke noe bestemt, men vi har flere forslag på gang. Kanskje vi kan plassere statuen på den nye badestranda på Kadettangen. Eller på miniøya som heter Lille Danmark, den med dansk flaggvimpel. Eller kanskje vi legger den ut for salg og gir overskuddet til høstens tv-aksjon, som er til inntekt for regnskogen. Og det er jo ikke så fjernt i forhold til Rio og Brasil, sier Valland.

Ikke fugleskremsel
Så får vi se hvordan karnevalinnspurten forløper.

Overfor Budstikka har konstruktør og snekker Otto Robsahm uttrykt bekymring for at fugler vil hakke løs på materialet i byggskum.

 NYTT BYGGVERK:  Sinnasnekker på tv, Otto Robsahm, har nå fått ferdig et annerledes byggverk. FOTO: LARS EIVIND BONES/DAGBLADET.
NYTT BYGGVERK: Sinnasnekker på tv, Otto Robsahm, har nå fått ferdig et annerledes byggverk. FOTO: LARS EIVIND BONES/DAGBLADET. Vis mer

En anonym håndverker ved sokkelen da Dagbladet var innom i ettermiddag hadde en annen bekymring:

- Hm, byggskum. Brannfarlig.