<strong> SISTE HINDER:</strong>  Denne etterlysningen vil stoppe det 12 år gamle barnet på enhver internasjonakl flyplass i Australia. Mandag kommer trolig retten til å oppheve etterlysningen, slik at mor og datter kan avslutte 11 år på rømmen og fly til Norge tidlig neste uke. Faksimile.
SISTE HINDER: Denne etterlysningen vil stoppe det 12 år gamle barnet på enhver internasjonakl flyplass i Australia. Mandag kommer trolig retten til å oppheve etterlysningen, slik at mor og datter kan avslutte 11 år på rømmen og fly til Norge tidlig neste uke. Faksimile. Vis mer

Her er siste hinder for å stoppe 11 år lang flukt

Norsk mor og datter i Australia har fått nødpass. Rettsmøte mandag kan sende dem rett til flyplassen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Alle varsellamper blinker rødt og denne etterlysningen kommer opp på passkontrollørenes skjermer dersom det 12 år gamle barnet prøver å komme seg ut fra Australia med sitt ferske norske nødpass.

Et rettsmøte mandag er nødvendig for å oppheve etterlysingen slik at mor og datter kan reise til Norge etter 11 år på rømmen  fra amerikansk politi og fra barnets far, som kommer fra California, men bor i Norge.

- Mye har falt på plass det siste døgnet, og alle kilder sier at det skal være en formalitet å få en rettslig annulering av dette dokumentet slik at både mor, far og barnet kan reise til Norge tidlig i neste uke, sier kvinnens og barnets norske advokat Tord Jordet i Advokatfirmaet Lippestad til Dagbladet.

Helgestopp Han har jobbet i hele natt mot australske myndigheter og den norske ambassaden i hovedstaden Canberra, som ligger åtte timer foran i tid.  Han har også vært i løpende kontakt med den norske kvinnen.

All offentlig virksomhet i Australia, inkludert rettsvesenet, var helgestengt da det ble klart at en rettslig kjennelse var siste hinder for å få løst det 11 år lange rømmings- og barnefordelingsdramaet.

Høyt spenningsnivå - Kvinnen selv og også hennes norske familie er svært glade for at dette lange kapitlet nå går mot en slutt. Hun virket preget av at det har vært lite søvn og høyt spenningsnivå den siste tiden.

- Men både hun og barnet er i trygge omgivelser i regi av den norske ambassaden, og australske myndigheter har garantert at de to ikke vil bli pågrepet, sier Jordet til Dagbladet.

Han gir også ros til barnefaren for hans konstruktive bidrag til å finne en «fredelig» løsning på konflikten etter at han med et tv-team i hælene overrumplet mor og datter i en hage utenfor Sydney tidligere i uka.

Etterlyst over hele verden De to ble et par og fikk et barn sammen etter at den norske kvinnen flyttet til California. Da barnet var ett år gammel, skilte de lag. Kvinnen og barnet forsvant fra USA uten at faren fikk mulighet for å følge opp sine foreldrettigheter.

Siden har kvinnen vært internasjonalt etterlyst for barnebortføring, og hadde risikert en lang fengselsstraff dersom hun var blitt pågrepet og sendt tilbake til USA og California.

Først dro mor og datter til India, og siden 2003 har de søkt tilflukt under flere identiteter og med flere baser på det store australske kontinentet.

Far trekker alt - Far og mor vil nå bo hvert sitt sted i Norge med mulighet for begge til å ha kontakt med barnet. Det aller siste torsdag er at far har frasagt seg den fulle og hele foreldreretten slik at barnet skal bo sammen med mor.

- Og han har trukket alle politianmeldelser for barnebortføring, slik at det ikke skal bli noe hinder for kvinnen å slippe ut fra Australia. Han har også trukket sine anmeldelser overfor politiet i California, og slik det ser ut skal saken nå heller ikke få konsekvenser for henne der, sier advokat Tord Jordet.

- Bisarr situasjon Australske medier betegner situasjonen rundt den dramatiske gjenforeningen mellom far, mor og barn som «bisarr». Faren har vært aktiv i australske medier i flere år for å etterlyse de to.

Kvinnen har de siste døgnene vært på flukt sammen med mannen hun har flyktet fra på den andre siden av jordkloden et drøyt tiår.

- For mye å prate om Mor og barn var fortsatt formelt på flukt fra australske myndigheter da Dagbladet snakket med kvinnen og mannen natt til fredag lokal tid. De var i samme bil på «ukjent» sted.

- Jeg tror det er vanskelig for noen å sette seg inn i den situasjonen jeg er i. Jeg har levd i eksil i nesten elleve år, og nå er vi i ingenmannsland, på alle måter. Kall det «på rømmen» eller hva som helst. Det blir nesten for mye å prate om, sa kvinnen til Dagbladet.

I trygghet -Kvinnen og barnet har fått nødpass på den norske ambassaden, men de kan ikke dra herfra nå. Det er alt jeg kan opplyse nå, sier den amerikanske mannen, som har reist verden rundt for å finne sin tidligere norske samboer og deres felles barn, til Dagbladet ved 11.30-tiden i formiddag.

<strong> I HELGESKJUL:</strong>  Mor og datter er i trygge omgivelser i Canberra i regi av den norske ambassaden, bekrefter både advokat Tord Jordet og jentas far (sladdet til høyre), som også er i den australske hovedstaden. Foto: Privat.
I HELGESKJUL: Mor og datter er i trygge omgivelser i Canberra i regi av den norske ambassaden, bekrefter både advokat Tord Jordet og jentas far (sladdet til høyre), som også er i den australske hovedstaden. Foto: Privat. Vis mer

Da er klokka allerede 19.30 fredag kveld i Australias hovedstad Canberra, og den norske ambassaden er stengt for helgen.

Før han må avslutte telefonsamtalen, rekker den norskbosatte mannen å si:

- De er i trygghet, begge to. Australske venner har kjørt oss i bil den lange veien fra Sydney til Canberra.

<strong> NESTEN PÅ PLASS:</strong>  Mandagens rettsmøte i Australia skal være en formalitet, sier den norske kvinnens og barnets forsvarer, advokat Tord Jordet i Advokatfirmaet Lippestad. Foto: Håkon Mosvold Larsen, NTB Scanpix.
NESTEN PÅ PLASS: Mandagens rettsmøte i Australia skal være en formalitet, sier den norske kvinnens og barnets forsvarer, advokat Tord Jordet i Advokatfirmaet Lippestad. Foto: Håkon Mosvold Larsen, NTB Scanpix. Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer