ENIGE OM NOE:Frp-leder Siv Jensen (f.v.), Høyre-leder Erna Solberg, KrF-leder Knut Arild Hareide og Venstre-leder Trine Skei Grande. Men de største temaene gjenstår. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix.
ENIGE OM NOE:Frp-leder Siv Jensen (f.v.), Høyre-leder Erna Solberg, KrF-leder Knut Arild Hareide og Venstre-leder Trine Skei Grande. Men de største temaene gjenstår. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix.Vis mer

Her er Siv og Ernas pengeplan

Borgerlig side gjør seg klare for å regjere. Slik vil de bruke pengene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Høyre, Frp, Krf og Venstre er blitt enige om felles forslag som vil danne grunnlaget for pengepolitikken i en blå regjering om de vinner valget neste år. Det tosiders dokumentet som ble offentliggjort i går, omfatter blant annet skatteletter som skal fremme innovasjon, økte rammer for privat sparing, fradrag for private gaver, fradrag for Enøk-tiltak i hjemmet, nytt forskningsfond og større lån til helseforetakene.

- Ikke uttømmende
- Dette viser at vi fire trekker i samme retning og er et tydelig alternativ til de rødgrønne, sier Frps finanspolitiker Ketil Solvik-Olsen.
 

Det er finansinnstillingen som nå er klar. Fagkomitéene i Stortinget skal først avgi sine innstillinger på samferdsel, utdanning, skole, i månedsskiftet november/ desember.  

- Dette er ikke en uttømmende liste. Jeg er helt sikker på at vi vil finne sammen på langt flere områder, sier finanspolitisk talsmann i Høyre, Jan Tore Sanner.  

Store temaer gjenstår
Nettopp finanspolitikk vil bli tema for store diskusjoner i en borgerlig konstellasjon. Frp vil gå mye lengre enn de andre når det gjelder bruk av oljepenger og tempo og omfang av skatteletter. I løpet av en ukes tid vil alle fire partiene ha lagt fram sine alternative statsbudsjetter. De vil vise nøyaktig hvor stor avstanden er. Frp legger fram sitt budsjett i dag. Dagbladet har de viktigste punktene i Frps budsjett.  

SLIK BLIR DEN BLÅ-BLÅ PENGEPOLITIKKEN:

Skatteletter skal fremme innovasjon. De vil fjerne skattlegging av frittstående forskningsinstitutter, styrke Skattefunn-ordningen som gir bedrifter fradrag for investering i forskning og utvikling.  

Mer til privat sparing: Årlig Sparebeløp i BSU økes til 25.000 kr, maksbeløpet heves til 300.000 kr. Årlig maksbeløp for Individuell pensjonssparing økes fra 20.000 kr til 40.000 kr.  

Mer til forskning: Et forskningsfond på hundre milliarder kroner gjenopprettes under Oljefondet. Avkastningen på fire prosent skal brukes til forskning og miljøteknologi skal prioriteres. De vil gjeninnføre gaveforsterkningsordningen, der staten skyter inn et like stort beløp som det en privat giver gir, og andre incentiver for å øke omfanget av private gaver. Dette har vært Venstres hjertesak. 

Mer til frivillighet: Momskompensasjon for bygging av idrettsanlegg. Fradrag for gaver til frivillige utvides fra 12 000 til 25 000 for privatpersoner og fra 12 000 til 100 000 for bedrifter. «Herreløs arv» skal gis til frivillige organisasjoner og ikke staten. Bevilgningene til Redningsselskapet økes med 20 millioner.  

Bistand: Oljefondet skal gis mandat til å investere inntil 10 milliarder kroner i fremvoksende markeder og fattige land.  

Helse: Helseforetakene skal få låne mer til store investeringer. Helseforetak og kommuner skal få rentekompensasjon for å foreta IKT-investeringer. De blå vil opprettholde behandlingsreisene til utlandet, prioritere rus og psykiatri i spesialisthelsetjenesten og opprettholde øremerkingen av rustiltak i kommunene.  

Miljø: Innføre skattefradrag for Enøk-tiltak i hjemmet. Billigere elbiler ved momsfritak for batterier og ved leasing av elbiler.