Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Statsbudsjettet 2019

Her er Sivs godbiter til KrF

Styrker kampen mot barnefattigdom og verdens fattigste.

GODBITER TIL KRF: Finansminister Siv Jensen (Frp) legger i dag fram forslaget til statsbudsjett for 2019 - et budsjett Knut Arild Hareide og KrF kan smile av. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
GODBITER TIL KRF: Finansminister Siv Jensen (Frp) legger i dag fram forslaget til statsbudsjett for 2019 - et budsjett Knut Arild Hareide og KrF kan smile av. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Barnefattigdom må bekjempes på flere fronter, sa finansminister Siv Jensen i finanstalen.

I alt bruker regjeringen over 900 millioner til ulike tiltak for å bekjempe fattigdom i familier med lave inntekter.

Regjeringen styrker nasjonale tilskuddsordninger, blant annet til ferietiltak for familier med svak økonomi.

TIL Å SMILE AV: Regjeringens forslag til statsbudsjett har flere poster som KrF kan nikke til. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
TIL Å SMILE AV: Regjeringens forslag til statsbudsjett har flere poster som KrF kan nikke til. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Bostøtten økes for barnefamilier og store husstander med lave inntekter og høye boutgifter.

Områdesatsingen i Oslo, Drammen, Bergen og Trondheim og Stavanger økes. Satsingen skal bidra til at flere kan bli økonomiske selvstendige og delta aktivt i samfunnet.

Tiltak mot frafall

For å forebygge fattigdom økes tilskuddet til oppfølgings- og losfunksjoner for ungdom som står i fare for å falle ut av skolen.

Ordningen med gratis kjernetid i barnehagen utvides til å gjelde toåringer.

Det er også et viktig integreringstiltak, ifølge finansministeren, fordi det kan få mødrene med innvandringsbakgrunn i arbeid.

Penger til lærere

Regjeringen vil følge opp KrF-seieren med bemanningsnormen i skole og barnehage.

I forslaget til statsbudsjett legger regjeringen opp til å gi 1,6 milliarder kroner til videreutdanning av lærere og 1,5 milliarder til økt lærertetthet.

– Elever og foreldre skal være trygge på at lærerne er fagpersoner med solid kompetanse. Det gir bedre læring til elevene. Derfor viderefører vi satsingen på videreutdanning med 1,6 milliarder kroner, sier kunnskapsminister Jan Tore Sanner (H).

Regjeringen legger også opp til en øremerking av 1,5 milliarder kroner til finansiering av økt lærertetthet. Pengene er en oppfølging av lærernormen som ble innført i fjor, og fra høsten 2019 skal den trappes opp slik at det på 1. til 4. trinn skal være maksimalt 15 elever per lærer og 20 elever per lærer på 5. til 10. trinn.

Mer til rusomsorg

Flere personer med rusproblemer skal tilbys tiltaksplass.

I høst og neste år kommer det seks pakkeforløp innen psykisk helse og rus.

Innenfor eldrereformen «Leve hele livet» kommer regjeringen med nye tiltak for å bedre eldreomsorgen, som tilskudd til 450 nye dagaktivitetsplasser for hjemmeboende personer med demens.

Flere kvoteflyktninger

Antallet kvoteflyktninger blir økt med 800 til 3000, som er i tråd med Jeløya-erklæringen.

Regjeringen begrunner forslaget med at det kommer relativt få asylsøkere til Norge.

For ett år siden foreslo den daværende Høyre og Frp-regjeringen at Norge skulle ta imot 1120 kvoteflyktninger for 2018. Tallet ble justert opp til 2.120 personer etter forhandlingene med KrF og Venstre.

Etter Venstres inntreden i regjering er antallet for 2019 justert opp med ytterligere nesten 1000 kvoteflyktninger.

- Et godt tilpasset budsjett

- Overordnet er det et godt tilpasset budsjett med nøytral vekst, slik at man ikke bruker for mye oljepenger. Det er viktig for at norsk økonomi ikke skal koke over, sier KrFs finanspolitiske talsmann i sin første kommentar til statsbudsjettet.

KrF er blant annet glade for pakken til fattigdomsbekjempelse og økningen i bistanden.

- Men det virker som om budsjettet trenger et løft for barnefamiliene, og det kommer til å være en viktig prioritering for KrF inn i forhandlingene, sier han.

Av partiets nye kjernesaker på feltet er økt barnetrygd, satsing på engangsstønaden for fødende og gratis barnehage for barn nummer tre. Også når det gjelder barnefattigdom, må det flere tiltak til, slår Ropstad fast.

På spørsmål om det vil bli vanskelig for KrF å felle regjeringen på dette budsjettet, svarer han:

- KrF kommer til å ha en prosess fram til landsmøtet 2. november, og da er det nok ikke bare statsbudsjettet som blir avgjørende for om KrF velger å skifte side i politikken.

Samtidig sier han at KrF støtter regjeringens forslag om å kutte i formuesskatten, nærmere bestemt den såkalte aksjerabatten som vil koste staten 700 millioner kroner. Også regjeringens forslag om å ta inn 3000 kvoteflyktninger er i utgangspunktet bra, mener Ropstad.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!