Her er Sivs Wara-valg

Mens regjeringen har lukket seg inne til budsjettkonferanse i Hurdal går spekulasjonene høyt om hva som kan skje med justisminsterposten.

TETT FORHOLD: Frp-leder Siv Jensen og justisminister Tor Mikkel Wara har lenge hatt et nært og fortrolig samarbeid. Her etter en partilederutspørring på TV 2 under valgkampen i 2009.
Foto: Heiko Junge / Scanpix
TETT FORHOLD: Frp-leder Siv Jensen og justisminister Tor Mikkel Wara har lenge hatt et nært og fortrolig samarbeid. Her etter en partilederutspørring på TV 2 under valgkampen i 2009. Foto: Heiko Junge / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Tor Mikkel Wara (54) er for tida permitert justisminister på ubestemt tid. Det skjedde i statsråd fredag som følge av siktelsen mot samboeren.

I korridorene på Stortinget og i regjeringsapparatet summes det om hvem som overtar, dersom han fratrer. Flere sier det nå kan bli Høyres tur til å bestyre Justisdepartementet, etter seks faste og fungerende ministre fra Fremskrittspartiet på like mange år.

- Det er ingen tvil om at Høyre har lyst på justisministerposten. Men Høyre kan ikke ta alle de viktige statsrådspostene, sa statsminister Erna Solberg til Aftenposten under Høyre-landsmøtet sist helg.

- Lite sannsynlig

Solberg har de siste dagene gjentatt at regjeringen har en fungerende justisminister i samferdselsminister Jon Georg Dale. Men den midlertidige løsningen vil neppe kunne vare veldig lenge. Etterforskningen kan ta tid, og Solberg er innstilt på å måtte handle før politiarbeidet er endelig ferdig, får Dagbladet opplyst.

Dagbladets kilder vurderer det som bortimot umulig at Wara vil vende tilbake som justisminister i en situasjon der samboeren hans er siktet og under etterforskning.

Og skulle siktelsen bli frafalt, vil det også bli krevende for ham å komme tilbake. Det blir da fort et spørsmål om hvordan forholdet mellom politiet og justisministeren er, og om Wara i det hele tatt kan ha tillit til landets påtalemyndigheter.

Innvandring?

Hvordan det vil slå an i egne rekker om det selvtitulerte «lov og orden»-partiet Frp gir opp justiministerposten, er et annet spørsmål.

Svaret kan avhenge av hva Siv Jensen og hennes partifeller får til gjengjeld. For Frp skal tallet på statsråder uansett opprettholdes.

En mulighet som lanseres er at ansvaret for innvandring løftes ut av justisministerens portefølje og over til departementets andre Frp-statsråd, beredskapsminister Ingvild Smines Tybring-Gjedde.

Dersom Frp i tillegg får ansvaret for et annet Høyre-styrt departement i bytte mot justisministeren, mener enkelte kilder at Siv Jensen kan komme til å si ja. Men det vil uansett sitte langt inne for henne å gi slipp på dette prestisjedepartementet for Frp, framholdes det fra annet hold.

JUSTISMINISTER? Høyre-profil og parlamentarisk leder Trond Helleland nevnes som en mulig kandidat til justisministerposten, dersom den havner hos Høyre. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
JUSTISMINISTER? Høyre-profil og parlamentarisk leder Trond Helleland nevnes som en mulig kandidat til justisministerposten, dersom den havner hos Høyre. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

Dersom Høyre skulle overta justisministerposten vil flere navn kunne være aktuelle. En kandidat er mangeårig parlamentarisk leder Trond Helleland, som også har erfaring som partiets justispolitiske talsperson. Når kona Linda Hofstad Helleland er ute av regjeringen, er det fritt fram for at han kan bli statsråd. Grunnloven tillater som kjent ikke at ektefeller sitter sammen i kongens råd.

Trond Helleland er med sin brede erfaring en viktig støttespiller for statsminister Erna Solberg som leder av partiets stortingsgruppe.

Når Solberg nå har fått drømmen om en flertallsregjering oppfylt, kan det argumenteres med at jobben som parlamentarisk leder er blitt noe enklere. Høyre har dessuten flere andre med bred erfaring i stortingsgruppa som kan fylle Hellelands rolle som gruppeleder.

Comeback?

Argumentene mot at Høyre overtar justisministerposten er flere. Kilder Dagbladet har snakket med, påpeker at det er uheldig med en større rokering så kort tid etter den forrige, som kom da regjeringen ble utvidet med KrF.

I tillegg pekes det på den politiske kostnaden det vil ha for Frp å «gi opp» en statsrådspost som har vært utsatt for hyppige utskiftinger.

INN I REGJERING? Frps parlamentariske leder Hans Andreas Limi nevnes som en mulig statsrådskandidag.


Foto: Berit Roald / NTB scanpix
INN I REGJERING? Frps parlamentariske leder Hans Andreas Limi nevnes som en mulig statsrådskandidag. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer

Kilder i Frp tror ikke det er aktuelt å la fungerende justisminister Jon Georg Dale overta permanent og heller finne en ny samferdselsminister. I stedet pekes det på at nestleder Ketil Solvik-Olsen kan komme til å vende tilbake til Norge tidligere enn planlagt, slik DN allerede har omtalt.

Men Solvik-Olsen var i utgangspunktet tydelig på at han kom til å være i USA med familien i ett år, for å følge kona som har fått jobb som barnelege i Alabama.

En annen kandidat som trekkes fram er Fremskrittspartiets parlamentariske leder, partiveteranen og den tidligere generalsekretæren Hans Andreas Limi. Skulle det endelig bli hans tur til å tre inn i regjeringen, vil Frps konstituerte nestleder Sylvi Listhaug kunne overta som stortingsgruppas leder.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer