Drømmer du om hvit jul?

Her er sjansen størst

Alle får nok ikke hvit jul, men i enkelte deler av landet har du bedre sjanser.

KALDT OG KLART: Hele landet, og Europa nord for Alpene, får stabilt vær og økende kulde neste uke. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet.
KALDT OG KLART: Hele landet, og Europa nord for Alpene, får stabilt vær og økende kulde neste uke. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet. Vis mer
Publisert

Stabilt vær uten mer snø, stadig flere kuldegrader og morske strømregninger rett over nyttår.

Slik er de nære utsiktene over hele landet fram til over neste helg og selve juleuka. Fra da av er ikke meteorologene like sikre hva som skjer fram til julaften.

- Nå og neste uke er det kald luft som dekker hele landet. Og det meste av Europa nord for Alpene. Det betyr at Storbritannia får en ganske mye kaldere førjul enn de er vant til der. Her hjemme er det ganske vanlig med kuldegrader både 10- og 20-tallet, sier statsmeteorolog Eldbjørg Moxnes ved Meteorologisk institutt.

Kysten fra Midt-Norge og sørover slipper i hovedsak at termometeret kryper ned mot tosifret og på den andre siden av minus 10.

Her i langtidsvarselet til yr.no kan du sjekke temperatur og vær der du skal oppholde deg nærmeste uke.

72 cm snø

Vestlandet og Trøndelag får glimt av det samme, fine klarværet som har gitt en skarp, skinnende sol og synlig nattmåne på Østlandet denne uka.

Møre og Romsdal og Trøndelag har fått mest snø så langt. 72 centimeter er den ferske, dypeste snømengden målt på de tradisjonelle målepunktene så langt.

Den skiløypevennlige ukerekorden er det Skistua i Bymarka i Trondheim som har.

I kulde er det foreløpig Rena i Hedmark som har ukerekorden. Der ble det målt minus 21,2 natt til torsdag.

Minus 25

Den rekorden overlever neppe kommende helg og uke. På Røros viser langtidsvarselet mellom minus 20 og 25 hele perioden. Lillehammer får stabilt mellom 16 og 20 blå grader på det kaldeste.

Trondheim får tosifrede minusgrader fra mandag, Tromsø og Oslo fra onsdag.

NON STOP: Norske Thomas og Daniel fikk seg litt av en opplevelse i skogen for et par år tilbake. En pilot kysser bakken etter nødlanding, og en fugl gjemmer seg glupt under snøen i norsk skog. Foto: Thomas Mørk/Daniel Gunnersen. Vis mer

Altså stabilt kaldt her nord helt ned til Alpene. Og lenger sør i Europa langt mildere, men også mer ustødig for vind og nedbør.

Så neste uke der igjen da, med julaften på lørdag 24.?

- Såpass langt fram kan vi ikke komme med noen sikre data så langt. Men det ser ut som det kan komme mildvær sammenliknet med kommende uke, i alle fall litt mildere, sier statsmeteorolog Eldbjørg Moxnes.

Hvit jul: Gjøvik, Tromsø og Kautokeino

Og hvor skal vi dra for å oppleve hvit jul hvis vi ikke hvis vi ikke kan se snøen fra vinduet som vi kaller hjemme?

Meteorologene har lagd noen statistiske beregner basert på snømålinger på julaften gjennom 30 år.

Kautokeino er julebankeren med 100 prosent sjanse for hvit jul, altså full pott. Tromsø og Gjøvik med Mjøsområdet kommer tett bak med 90 prosent sannsynlighet.

Til sammenlikning er sjansen for hvit jul i Oslo 60 prosent og i Bergen 20 prosent.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer