Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Her er sjefen for Norges fattigste kommune

Offentlig fattigdom størst i Vestfold og Akershus.

 NOE Å FEIRE - TROSS ALT:  Ikke bare mørkt tross skranten kommunekasse:  Horten-ordfører Nils Henning Hontvedt (Ap) feirer kommunens store idrettssønn Olaf Tufte etter OL-gullet i roing i Aten 2004. ARKIVFOTO: HEIKO JUNGE, SCANPIX.
NOE Å FEIRE - TROSS ALT: Ikke bare mørkt tross skranten kommunekasse: Horten-ordfører Nils Henning Hontvedt (Ap) feirer kommunens store idrettssønn Olaf Tufte etter OL-gullet i roing i Aten 2004. ARKIVFOTO: HEIKO JUNGE, SCANPIX. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Horten, Nannestad og Sande er landets fattigste kommuner.

Det viser statistikk fra Kommunaldepartementet.

Summen av alle frie inntekter ligger i Horten 12 prosent under landsgjennomsnittet, skriver Kommunal Rapport.

Det innebærer at for hver krone gjennomsnittskommunen har å yte tjenester for, har Vestfold-kommunen Horten bare 88 øre.

På de neste plassene på fattigdomsstatistikken ligger Nannestad i Akershus, Sande i Vestfold, Aurskog-Høland i Akershus og Stjørdal i Nord-Trøndelag.

Kraftpenger og eiendomsskatt Statistikken viser at inntektsforskjellene mellom kommunene øker som følge av eiendomsskatten og utbytte fra særlig kraftselskaper.

Til sammen tjener kommunene over 12 milliarder kroner ekstra på eiendomsskatt og utbytte.

Pengene fordeles ikke, men beholdes av hver enkelt kommune. I Horten får kommunen 500.000 kroner i utbytte og null i eiendomsskatt.

Lillehammer, som er like stor, har til sammenligning 92 millioner kroner i slike inntekter.

Større forskjell på fattig og rik En annen rapport - fra Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling (OECD) - viser at forskjellen mellom de rikeste husholdningene og de som har minst øker raskere i Norge enn gjennomsnittet i OECD-landene. De økonomiske forskjellene mellom husholdningene i OECDs 27 medlemsland har økt betydelig de to siste tiårene fram til finanskrisen. Engelsktalende land — Forskjellene i tempoet på inntektsveksten mellom grupper av husholdninger var spesielt tydelige i noen engelsktalende land, i noen nordiske land og i Israel, heter det i rapporten som er omtalt i Vårt Land. Norge er fortsatt blant de vestlige landene med minst forskjeller mellom de som har mye og de som har lite, men forskjellene har siden 1980-tallet økt langt kraftigere enn gjennomsnittet i OECD. Mens den rikeste tidelen årlig har økt inntekten med 2,7 prosent i Norge siden midten av 1980-tallet, økte inntekten med 1,4 prosent årlig for den tidelen av norske husholdninger som har minst penger.

1,4 prosent er samme nivå som OECD-gjennomsnittet.

(NTB).