Her er sjørøverne som har bordet luksusskipet

Franske «Le Ponant» kapret av somaliske pirater. - Så vidt vi vet, har ingen skudd blitt avfyrt, sier det franske militæret.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no:) Det franske militæret overvåker luksusskipet «Le Ponant» som i går ble bordet av somaliske sjørøvere.

Det har ikke lyktes franske myndigheter å komme i kontakt med skipet, etter at piratene overtok kontrollen, melder BBC.

Frykter for de 30 om bord

Offisielle franske kilder sier de vil unngå å bruke maktmidler.

- Vår prioritet er å beskytte livene til personene som er om bord, sier statsminister Francois Fillon.

Han snakker om mannskapet som teller 30 personer. Rundt 20 av dem er franskmenn, resten kommer fra Ukraina, melder CNN.

Somaliske farvann er blant de farligste i verden. I 2007 ble mer enn 25 skip bordet av pirater.

- Alle kommunikasjonskanaler er åpne i et forsøk på å løse dette uten bruk av militær makt, sier Fillon.

FLYBILDER: Det franske forsvarsdepartementet har frigitt dette overvåkingsbildet av det kaprede luksusskipet «Le Ponant». Foto: SCANPIX/AP
FLYBILDER: Det franske forsvarsdepartementet har frigitt dette overvåkingsbildet av det kaprede luksusskipet «Le Ponant». Foto: SCANPIX/AP Vis mer

- Ingen skudd avfyrt

Tidligere har forsvarsminister Herve Morin uttalt at de verken har kommet i kontakt med mannskapet om bord eller piratene.

Den franske fregatten «Le Commandant Bouan» er sendt ut for å overvåke luksusyachten. Et kanadisk helikopter deltar også i operasjonen, melder nyhetsbyrået AP.

«Le Ponant» er en tremastet yacht som veier 850 tonn. Skipet var på vei tilbake til Middelhavet etter et besøk på Seychellene da det ble bordet av sjørøverne. Det kaprede skipet har kapasitet til å ha 64 passasjerer om bord. Skipet har fire dekk, to restauranter og luksuslounger både innendørs og utendørs.

- Så vidt vi vet, har ingen skudd blitt avfyrt, sier talsmann for det franske militæret, Christophe Prazuck, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Rederiet CMA CGM har bekreftet at skipet er i piratenes hender. Brorparten av mannskapet er franske, resten er fra Ukraina.

- Jeg håper å vinne friheten til disse gislene i løpet av de kommende minuttene eller timene, sier statsminister Francois Fillon.

Franske og allierte styrker i området er satt i beredskap. Frankrike har tropper i Djibouti som ikke er så langt unna, og deltar også i en multinasjonal kyststyrke som patruljerer denne delen av Det indiske hav.

Her er sjørøverne som har bordet luksusskipet