Her er skattejegernes nye våpen mot asfaltbandene

Nå har skattejegerne lagt en ny strategi for å ta knekken på irske steinleggere som årlig snyter Norge for flere millioner i moms.

NY TAKTIKK: Skattekrimsjef Jan Egil Kristiansen har lagt en ny strategi for å ta knekken på irske steinleggere som årlig snyter Norge for flere millioner i moms. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
NY TAKTIKK: Skattekrimsjef Jan Egil Kristiansen har lagt en ny strategi for å ta knekken på irske steinleggere som årlig snyter Norge for flere millioner i moms. Foto: Nina Hansen / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Skatteetaten har i flere år jaktet irske steinleggerne for omfattende momsbedrageri. I flere saker har Skatteetaten aksjonert mot steinleggere, avslørt at disse snøt Norge for store beløp i moms, og framsatt krav mot selskapene. Men dette har vært svært krevende å følge opp.

Nå lanserer Jan-Egil Kristiansen, leder for Skattekrim i Skatt Øst, skattejegernes nye strategi.

- I byggebransjen har det siden 2008 vært et krav om at alle må bære ID-kort som utstedes av Arbeidstilsynet. For å få et slikt ID-kort må man være registrert i arbeidstakerregisteret. Dette vil vi også at steinleggerne skal måtte gjøre, sier Kristiansen til Dagbladet.

- Enklere enn ID-kortet blir det ikke. Om folk ikke ser et sånt kort er ikke firmaet seriøst og skal ikke brukes, sier skattekrimsjefen.

Faktura ikke nok Gjennom å tvinge steinleggerne til å måtte identifisere seg vil skattejegerne ta kundegrunnlaget vekk fra firmaene som driver useriøst, tar svart betaling og hyrer østeuropeiske arbeidere for slavelønn.

Den siste uka har Dagbladet avslørt hvordan pågående irske steinleggerne velter seg i luksus, tjener store penger og lurer norske myndigheter trill rundt. Dagbladet har dokumentert hvordan steinleggere har registrert flere titalls firmaer på campingplasser og billige hoteller i Norge - og så stukket av når brevene fra Arbeidstilsynet og Skatteetaten har begynt å tikke inn.

- Steinleggerne er blitt proffere og kommer ofte med brosjyre og organisasjonsnummer. Men det hjelper ikke om et firma er registrert i Brønnøysund om det ikke står i momsregisteret — men det er ikke lett for folk å vite, påpeker Kristiansen.

Han ber også forbrukerne benytte nettstedet Handlehvitt.no.

Kundene får svi Hvis en norsk huseier velger å gå for en billig løsning og hyre irsk, svart arbeidskraft, kan det resultere i straffeforfølgelse også av forbrukeren.

Nylig måtte to huseiere i Ålesund ut med til sammen 67 500 kroner i bøter og inndratt moms, etter at de to betalte totalt 240 000,- cash til et steinleggingsfirma fra England. Også Skatteetaten advarer forbrukere som med vitende vilje kjøper svarte håndverkstjenester.

- Firmaet man bruker må være registrert i arbeidstakerregisteret, ellers kan også forbrukeren komme til å slite. Vi har gjentatte ganger gjort dette klart, sier Jan-Egil Kristiansen.

Millioner i moms I 2011 og 2012 tok Skatteetaten til sammen 13 steinleggere - som hadde jobber svart for nesten 11 millioner kroner.

Dette medførte et momskrav på 2,2 millioner.

Her er skattejegernes nye våpen mot asfaltbandene

- I tillegg har vi tatt tre kunder som er blitt gjort ansvarlig for moms som tilsvarer 80 000 kroner. Dette er kunder som betalte kontant, sier Jan-Egil Kristiansen.

Ett enkelt enmannsforetak skylder alene Norge 400 000,- i moms.

- Her fant vi til sammen 12 oppdrag utført for privatkunder i perioden 19. april til 10. mai i fjor, for totalt omkring 1 250 000 kroner. 10 av de 12 oppdragene ble helt eller delvis betalt kontant. Momskravet inkludert tilleggsavgift og renter er på omkring 400 000 kroner.