Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Her er skattepengene du kan få beholde

Liker du å gi bort tusenlapper, slipper du å lese denne saken.

SPAR PENGER: Det er mye å spare på skatten - om man kjenner sine fradragsmuligheter.Foto: Even Bast / Dagbladet
SPAR PENGER: Det er mye å spare på skatten - om man kjenner sine fradragsmuligheter. Foto: Even Bast / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Skattepengene går som kjent til allmennyttige formål. Men hvert eneste år gir flere tusen nordmenn bort tusenlapper de ikke visste de hadde krav på å beholde.

- Det er ingen tvil om at det totalt sett er mange som betaler for mye i skatt, sier fagsjef Gry Nilsen i Skattebetalerforeningen.

Spesielt er reise- og rentefradrag folk glemmer å se over.

- Det er klassikerne, ja. Reise- og rentefradrag står gjerne forhåndsutfylt i selvangivelsen. Mange glemmer at det har skjedd endringer som ville ført til et større fradrag, sier Nilsen.

Her er: Fradragene fra A til Å

Ga bort 730 mill Da danske skattemyndigheter gjennomførte en større undersøkelse i 2009, viste det seg at 1 av 4 snøt seg selv for flere tusen kroner. Samlet sett gikk de glipp av 730 millioner danske kroner i fradrag.

Riktignok er det største avviket penger man unndrar beskatning. Men også i Norge går mange glipp av penger man faktisk har krav på.

Nå er selvangivelsen tilgjengelig for de fleste. Og dette er det første du bør sjekke:

• Skatteklasse
• Rente
• Sykdom
• Reise

Det kostbare tallet På selvangivelsen står det et bittelite tall i høyre hjørne. Det tallet kan koste deg dyrt - eller spare deg mye.

- Det lille tallet overses av mange, men har store konsekvenser for skatten du betaler. Og mange glemmer rett og slett å sjekke om de er oppført i riktig skatteklasse, sier Nilsen.

Har du for eksempel blitt enslig forsørger i løpet av året, er det stor sannsynlighet for at du står ført i feil skatteklasse, med krav om for høy beskatning.

Renter og sykdom Det neste som er viktig å sjekke er rentefradraget.

- Her er det flere ting som ikke automatisk blir registrert, som lån fra arbeidsgiver, lån i utenlandske banker, sier Nilsen.

I tillegg er det viktig å huske at utgifter i forbindelse med refinansiering kan gi fradrag. Det gjelder også utgifter til tinglysning av nye panteobligasjoner.

En faktor mange har spørsmål om, er sykdomsfradraget. Her er det mye man skal forholde seg til av regler for hva som gir og ikke gir fradrag.

GIR DEG RÅD: Skatteadvokat Gry Nilsen i Skattebetalerforeningen tror svært mange går glipp av tusenlapper fordi de ikke sjekker sine muligheter godt nok.
Foto: OLE C. H. THOMASSEN/Dagbladet
GIR DEG RÅD: Skatteadvokat Gry Nilsen i Skattebetalerforeningen tror svært mange går glipp av tusenlapper fordi de ikke sjekker sine muligheter godt nok. Foto: OLE C. H. THOMASSEN/Dagbladet Vis mer

- Det viktigste å huske er at man bestiller legetime fortest mulig. Sykdomsfradraget er nemlig ett av få som må dokumenteres, sier Nilsen.

Årlig bommert Den årlige gjengangeren er reisefradraget.

- Det fort gjort å glemme at man har byttet jobb og fått økt avstand til jobben. Mange gjør åpenbart det, sier Nilsen.

Du kan også ha gitt bort penger allerede, som du kan kreve fradrag for. Ikke alle gaver havner automatisk på selvangivelsen. Sjekk at alt er med, og be om innberetning for gaver som eventuelt ikke står oppført allerede.

Til alle studenter I noen tilfelle, blant annet for studenter med lav eller ingen inntekt, kan fradragene være større enn hva man faktisk tjente.

Du får dermed en negativ inntekt. Det skal du huske å ta med på neste selvangivelse.

- Det underskuddet kan føres som fradrag i påfølgende år. Det er noe man må gjøre selv, sier Nilsen.

En liten trøst til slutt: Det er ingen vesentlige regelendringer i fradragene fra i fjor til i år. Det betyr mindre nytt å sette seg inn i. Alternativt: Du vil i år gå glipp av de samme pengene du gikk glipp av i fjor.

Her er: Fradragene fra A til Å

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling