OPPLEVD DETTE?: Det er mange som har opplevd at for eksempel uheldige bilder har blitt lagt ut på nettet, for eksempel hvis de har sovnet på bar. Nå er det mulig å be Google om å få dem fjernet. Men det er ikke sikkert alle vil få medhold. Illustrasjonsfoto: Colourbox
OPPLEVD DETTE?: Det er mange som har opplevd at for eksempel uheldige bilder har blitt lagt ut på nettet, for eksempel hvis de har sovnet på bar. Nå er det mulig å be Google om å få dem fjernet. Men det er ikke sikkert alle vil få medhold. Illustrasjonsfoto: ColourboxVis mer

Her er skjemaet du må fylle ut for å bli kvitt de pinlige bildene fra nettet

Slik kan du bli «glemt» av Google.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): EU-domstolen slo tidligere denne måneden fast at nettbrukere har en «rett til å bli glemt».

Domstolen slo blant annet fast at lenker til personlig informasjon må kunne slettes fra søketreffene dersom informasjonen framstår som irrelevant eller utdatert.

Nå har Google kommet med det foreløpige tiltaket som skal sikre at de opererer i tråd med europeisk lov og rett: Et eget skjema som europeere med sletteønsker kan fylle ut.

Enkeltvurderinger Google skriver selv at de vil vurdere hver enkelt henvendelse, og forsøke å balansere mellom retten til privatliv og offentlighets rett til informasjon. De oppgir at de særlig vil legge vekt om informasjonen framstår som utdatert og om det er hensyn som tilsier at offentlighet er viktigere.

Personer med et slettebehov må blant anne sende inn lenken(e) til det de vil ha vekk, hvorfor de mener det ikke bør komme fram i nettgigantens søk og kopi av id-kort. Nasjonalitet må også oppgis, og Norge er her et av valgene. Dommen er relavant også for norske nettbrukere, selv om vi «bare» er EØS-medlemmer.

I noen tilfeller kan det være aktuelt at navn og identifiserende opplysninger fjernes.

- I tilfeller der et nettsøk på for eksempel personnavn gir resultater som kan anses å være utdaterte, irrelevante, overdrevne eller på andre måter gi et misvisende bilde av en sak, kan navnet på personen eller opplysningen som knytter det til personen fjernes, skrev advokat og personvernekspert Jon Wessel-Aas i advokatfirmaet Bing Hodneland tidligere denne måneden.

Vil kreve store ressurser Guardian skriver at Google forventer et stort antall henvendelser. Avisas journalist og kommentator James Ball har tidligere skrevet at den nye praksisen vil kreve store ressurser til klagebehandling, og at det trolig også vil kunne bli et stort antall rettssaker der grenselinjene prøves.

New York Times skriver at Google fikk over 1000 slettehenvendelser bare i løpet av de første dagene etter EU-domstolens avgjørelse. Omtrent halvparten av disse var fra straffedømte som ønsket omtale fjernet, ifølge avisa.

Google risikerer bøter hvis de ikke innretter seg etter EU-dommen.