Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Her er slagene Jens tapte

Helt til det siste strittet Jens Stoltenberg imot forpliktende formuleringer om likelønn og lærere.

MÅTTE GI SEG: Også Jens Stoltenberg måtte gi seg i forhandlingene og måtte gå på noen nederlag hvor Kristin Halvorsen og Liv Signe Navarsete stod sammen i et nytt Soria Moria 2. Her fra gårdsdagens pressekonferanse hvor de tre la fram den nye regjeringsplattformen. Foto: Jacques Hvistendahl.
MÅTTE GI SEG: Også Jens Stoltenberg måtte gi seg i forhandlingene og måtte gå på noen nederlag hvor Kristin Halvorsen og Liv Signe Navarsete stod sammen i et nytt Soria Moria 2. Her fra gårdsdagens pressekonferanse hvor de tre la fram den nye regjeringsplattformen. Foto: Jacques Hvistendahl. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no):Like over midnatt natt til i går, kom kommunalminister Magnhild Meltveit Kleppa med en champagneflaske, av typen Veuve Cliquot, til Liv Signe Navarsetes kontor for å feire partiets gjennomslag i forhandlingene om regjeringsplattformen Soria Moria 2.

Til stedet var også Sps parlamentariske leder Trygve Slagsvold Vedum, landbruksminister Lars Peder Brekk. De feiret det de selv mener er en rekke seire over statsminister Jens Stoltenberg.

Bite i det sure eplet
Også i SV feires flere formuleringer i den nye regjeringsplattformen sentrale kilder omtaler som punkter hvor Jens Stoltenberg «måtte bite i det sure eplet».

Fra både SV og Sp hold får Dagbladet høre at Ap strittet kraftig imot setninger som i neste omgang forplikter regjeringen til å bruke mer penger. SV og Sp ville på sin side få gjennomslag for flest mulig av sine løfter fra valgkampen.

Sentrale SV-ere er storfornøyd med egen strategi og mener de nå med hell har greid å konsentrere seg om noen få saker de skulle vinne. En kilde forteller til Dagbladet at de snakket om «de tre L-ene»: Lofoten, likelønn og lærere.

Satt langt inne
Det er nettopp på disse tre områdene at Arbeiderpartiet og Jens Stoltenberg har måttet tåle noen nederlag. Som en kilde sier om «de tøffe dragkampene»:

- Dette har vært de sakene hvor det har sittet langt inne for Jens å akseptere. Ap har vært tilbakeholdne med nye forslag som man må bruke nye penger på.

Dagbladet er kjent med at det var spesielt vanskelig å få med regjeringssjefen på konkrete formuleringer under kapitlene om likelønn og skole. Til slutt fikk partene i arbeidslivet utfordringen om å komme fram til et varig likelønnsløft.

Åpner for likelønnspott
På forhånd var det klart at både SV og Sp ville ha en likelønnspott for kvinnedominerte yrker i offentlig sektor. I går ble det klart at ordet likelønnspott er tatt ut og erstattet med følgende formulering:

«Regjeringen (er) beredt til å gå inn i en dialog med partene om likelønn. Regjeringen vil be partene avklare om det er grunnlag for et særskilt likelønnsløft i offentlig sektor».

Ifølge Dagbladets kilder skulle Ap aller helst unngått disse formuleringene og dermed sluppet å forplikte regjeringen til en dialog med partene.

- Denne formuleringen binder regjeringen til masta. Ap har vært opptatt av at man ikke skulle love penger til et likelønnsløft før man har fått partene i arbeidslivet på banen, sier en kilde.

Helt avgjørende
Det er formuleringen om «et særskilt likelønnsløft i offentlig sektor», flere kilder i SV og Sp mener åpner opp for en framtidig likelønnspott. Det er også denne formuleringen som de mener er helt avgjørende for at de kan si at de har innkassert seieren om et likelønnsløft.

Også under skoledelen i Soria Moria 2 var det tøffe tak, hvor både SV og Sp opplever at de har vunnet over storebror i regjeringen.

- Ap ville heller ikke ha like forpliktende og offensive setninger om lærere, sier en kilde til Dagbladet.

Men også de mest forpliktende setningene på fornybar energi var tungt å få på plass. Særlig formuleringene om å få til en overgangsordning før man har fått på ordningen med grønne sertifikater.

BA OM MINDRE: Både SV og Sp ville ha flere og mer forpliktende formuleringer på likelønn og om lærere. Til slutt måtte Jens Stoltenberg bite i det sure eplet og gi etter, forteller flere sentrale kilder til Dagbladet. Foto: Jacques Hvistendahl
BA OM MINDRE: Både SV og Sp ville ha flere og mer forpliktende formuleringer på likelønn og om lærere. Til slutt måtte Jens Stoltenberg bite i det sure eplet og gi etter, forteller flere sentrale kilder til Dagbladet. Foto: Jacques Hvistendahl Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling