NYTT DRIVSTOFF: Ladestasjoner som fyller opp stadig bedre og billigere batterier i elektriske biler vil etterhvert utkonkurrere bensinstasjoner og føre til slutten på oljealderen, melder Bernstein og Bloomberg i to nylige rapporter. Foto: Justin Sullivan/Getty Images/AFP
NYTT DRIVSTOFF: Ladestasjoner som fyller opp stadig bedre og billigere batterier i elektriske biler vil etterhvert utkonkurrere bensinstasjoner og føre til slutten på oljealderen, melder Bernstein og Bloomberg i to nylige rapporter. Foto: Justin Sullivan/Getty Images/AFPVis mer

Her er slutten på oljealderen

Sammenlikner med fargefjernsyn og smart-telefoner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den siste uka har oljeprisen igjen beveget seg nedover og mange peker på det mislykkede OPEC-møtet i Doha. Der håpet oljekartellet på å bli enige om å strupe produksjonen og dermed presse prisen oppover. Slik gikk det ikke.

Verdens største oljeprodusent, Saudi Arabia, nekter å kutte i produksjonen så lenge deres erkefiende Iran ikke gjør det samme. De fallende oljeprisene er dårlig nytt for den kriserammede norske oljebransjen.

Men to nylige rapporter tegner et dystert bilde av de mer langsiktige framtidsutsikten til oljebransjen. Og dette skyldes mer varige trender enn uenighet om nivået på oljeproduksjonen.

En ny rapport fra det amerikanske meglerhuset Bernstein, gjengitt i Business Insider, konkluderer i samme retning som en analyse fra Bloomberg som kom i februar:

Batterier er i ferd med å bli så gode og billige at de de snart kan utkonkurrere bensin og diesel som energibærer. Og utviklingen går mye fortere enn tidligere antatt.

- Vil gå fort Ifølge Bloomberg vil batteridrevne biler være konkurransedykige på pris med bensin- og diesel-biler i 2022. Og da snakker vi ikke om i land som Norge, der el-biler er kraftig subsidiert. Bloombergs analyse tar utgangspunkt i et usubsidiert marked, og vil føre til et voldsomt oppsving for bruken av el-biler i land som USA, India og Kina.

- Jeg tror disse trendskiftene vil gå veldig fort nå. Oljeindustrien har vært for konservativ på dette, sier oljeanalytiker Thina Saltvedt i Nordea markeds til Dagbladet.

Hun peker på at persontransportmarkedet utgjør 55 prosent av verdens oljeforbruk og at endringer i etterspørselen her vil få stor effekt på oljeprisen. Bloomberg mener el-bilene vil redusere olje-etterspørselen med to millioner fat om dagen i 2023. Dette tilsvarer omtrent olje-produksjonen i Norge.

Det var et etterspørselskutt på dette nivået som utløste oljekrisa i 2014. Da raste prisen på olje fra 113 dollar til under 50 dollar i løpet av et halvt år.

Meningsløst Bloomberg sammenlikner med fargefjernsyn på 70-tallet eller smart-telefoner det siste tiåret. Det kommer til et punkt der alternativet blir meningsløst. På samme måte vil verdens bilister slutte å kjøpe fossil-biler, det vanskelige spørsmålet er når det store skiftet vil komme.

Husk at Norge er et annerledes-land. I september utgjorde el-biler 18 prosent av bilsalget i Norge. På verdensbasis utgjør el-biler i dag bare én prosent av verdens bilsalg. I de aller fleste land er el-biler veldig mye dyrere en fosil-biler. Men Bloomberg tror 2020 tallet vil bli el-bilens tiår globalt. I 2040 vil 35 prosent av alle bilene på kloden ha ledning og støpsel.

Halv pris For å forklare det voldsomme oppsvinget peker både Bloomberg og Bernstein på den rivende utviklingen i batteri-teknologi. De blir både bedre og billigere, og utviklingen går raskere enn tidligere antatt.

Prisene på batterier er nå en tredel av det det var i 2010 og prognosen tilsier at prisen igjen skal halvere seg det neste ti-året. Samtidig kommer etterspørselen til å mangedobles.

Bernstein peker på at de framskrittene i batteriteknologi kommer på toppen av de politiske ønskene om å redusere bruken av fossilt brennstoff. For å redusere global oppvarming ble verdens land enige om tiltak for å blant annet redusere bruken av fossilt brennstoff. Dermed trekker både teknologi og politikk i samme retning.