Her er sommerens motedop

ARENDAL (Dagbladet): Sørlandsbyene oversvømmes av Rohypnol, som ser ut til å være sommerens motedop. I fjor ble det beslaglagt 847000 tabletter på landsbasis - og på Sørlandet frykter man at utviklingen er blitt verre.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Rohypnol er et lovlig legemiddel som omsettes gjennom apotekene. Men på et eller annet tidspunkt kommer tablettene over i det illegale.

I Arendal har det til nå i år beslaglagt 8000 Rohypnol-tabletter. I Kristiansand er det tatt 2800 tabletter.

- For mange unge er det enklere å misbruke Rohypnol enn andre narkotiske stoffer. De trenger ikke ei pipe eller annet brukerutstyr, men kan bare putte en tablett rett i munnen, sier kriminalsjefen ved Arendal politikammer til Agderposten.

Rohypnol er et sovemiddel, men narkomane oppdaget raskt at det og er et rusmiddel, brukt alene eller sammen med alkohol eller narkotika for å øke effekten. I store mengder kan det endre personligheten og føre til hukommelsestap.

Beslag

Kriminalsjefen mener at det nå er like vanlig å beslaglegge Rohypnol som hasj.

- Det går nesten ikke en dag uten at vi beslaglegger Rohypnol, sier Johnsen.

- Om sommeren er det enklere for unge å komme i kontakt med rusmidler og narkotika enn ellers, sier Magnar Heggernes i Arendalpolitiet.

- Mye av dette skyldes at på sommeren kommer flere unge mennesker til byen. I tillegg har ungdommen generelt mye fritid som brukes til fest og moro. Og med fest følger ofte også annen rus enn alkohol.

Sommeren er rekrutteringstid. Mange unge narkodebuterer da, sier Heggernes.

Partydop

- Det er særlig bekymringsfullt at så mange er førstegangsregistrerte, sier Birger Tvedt, som er leder for narkotikagruppa i Agder politidistrikt.

Av de 96 beslagene som ble gjort i Kristiansand i forrige uke, var det 51 beslag som ble gjort i forhold til personer som tidligere ikke var registrerte. Halvparten av de pågrepne var tilreisende.

Tvedt har registrert at Sørlandet har fått ei ny brukergruppe. Tidligere var Rohypnol, som tilhører gruppa benzodiazepiner, forbeholdt tyngre narkotikamisbrukere. Nå har det slått igjennom som partydop blant unge.

- Men vi har heldigvis registrert færre unge misbrukere under 18 år i år enn i fjor.

Tall fra Kripos viser at det i 1995 ble beslaglagt 32000 tabletter. I fjor tok politiet hånd om 847000 tabletter, noe som utgjør nærmere 250000 brukerdoser.

- Det meste av stoffet kommer fra Russland og Tsjekkia, noe kommer også fra Polen, sier Tvedt.

I alt er det registrert ti saker med over 10000 tabletter. Det største enkeltbeslaget ble gjort i Asker og Bærum politidistrikt. Her ble det i fjor tatt over 250000 tabletter i én sak.

NARKOFLØRT: Sommeren er for mange ensbetydende med rus. Politiet kommer over stadig flere førstegangsregistrerte. Her under Quart-festivalen i Kristiansand forrige uke.