-Her er søpla di, Tollefsen!

Milliardæren Ivar Tollefsen fikk nyplukket søppel fra hans egne leiegårder i «gave» fra Rød Ungdom.

BOLIGUTLEIER, RALLYKJØRER OG TINDEBESTIGER: Ivar Tollefsen har mange sider. Foto: Terje Bendiksby / SCANPIX
BOLIGUTLEIER, RALLYKJØRER OG TINDEBESTIGER: Ivar Tollefsen har mange sider. Foto: Terje Bendiksby / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| Eiendomsmilliardæren og rallykjøreren Ivar Tollefsen (48) var ikke hjemme da Rød Ungdom i ettermiddag plasserte søppel fra hans egne utleiegårder utenfor luksusboligen hans i Sandvika. Aksjonen kommer etter at Dagbladet i flere artikler har satt søkelyset på sosiale problemer, forsøpling og kriminalitet i Tollefsens blokker i Sinsenveien i Oslo.

-Vi håper han skjønner alvoret i saken, at folk ikke har lyst til å bo i en søppelhaug, sier Rød Ungdoms leder Iver Aastebøl.

Ikke bare søppel
Da ungdommene samlet sammen søppelet i Sinsenveien tidligere idag, var det betydelig ryddigere enn da Dagbladet besøkte området den 13. april. Men fortsatt fløt søppelet bak minst én av de ti blokkene Tollefsens selskap Fredensborg as eier i Sinsenveien.

-Det er ikke bare søppel som er problemet. Det er gamle dører og vinduer. Alt er gammelt. Og så koster det alt for mye å bo her. Kommunen burde kommet og hatt inspeksjon, sa en forbipasserende beboer som ikke ville ha navnet sitt i avisen.

En stor del av beboerne er sosialklienter, som er relativt sikre betalere fordi de lever av offentlige støtteordninger.
-I noen leiligheter bor det ti personer på små rom, fordi de som leier leilighetene tar med seg folk som ikke har adresse noe sted, sier den anonyme beboeren.

E-post fra Tollefsen
-Slik det er nå, ville jeg ikke bodd her, sier Rød Ungdoms leder i Oslo, Runa Fjellanger, mens hun plukker sammen søppelet og fyller det i svarte søppelsekker.
Litt senere lempet hun og de andre ungdommene sekkene inn i en stasjonsvogn og kjørte dem til Tollefsens hus i Sandvika.

Dagbladet har ikke oppnådd kontakt med Ivar Tollefsen på telefon nå i ettermiddag, men fikk en kort melding på e-post.

«Takk for at de har plukket søppel. Med felles innsats blir det ekstra  bra. Uavhengig av om Rød Ungdom/beboerne hjelper oss med å holde  uteområdene i god stand, vil vi selv passe på at dette er bra», står det i e-posten fra Tollefsen, som tidligere har sagt nei til å la seg intervjue av Dagbladet.

-Fin «gave»
Blokkbebyggelsen i Sinsenveien er nærmeste nabo til Løren asylmottak. De siste ukene har området havnet i brennpunktet for en strid mellom lokalpolitikere og UDI, som vil gjøre asylmottaket til første stoppested for nyankomne asylsøkere til Norge.
Politikerne frykter at dette vil gi asylsøkerne en dårlig start i Norge, mens UDI mener at de er der så kort tid at det ikke oppstår noen kontakt med lokalmiljøet.

-Det ble en fin «gave». Vi vil ha oppmerksomhet om en boligeier som over flere år ikke har tatt ansvar. Spørsmålet er hvor lenge han skal få lov til å fortsette sånn, sa Rød Ungdoms leder Iver Aastebøl da han og en håndfull andre medlemmer i Rød Ungdom hadde satt fra seg søpla utenfor Tollefsens staselige bolig.

Han og andre kritikere mener Ivar Tollefsen utnytter mangel på kommunale boliger, som gjør at sosialkontorene må henvise sosialklienter til steder som blokkene i Sinsenveien. Dette har administrerende direktør i Fredensborg Norge as, Kai Sjøvold, avvist overfor Dagbladet.

Boligutleie og Ivar Tollefsen

Dagbladet omtalte tirsdag og onsdag forsøpling og forfall i 10 blokker i Sinsenveien i Oslo, som leies ut av Ivar Tollefsens selskap Fredensborg as.
Tollefsen er ifølge bladet Kapital Norges 31. rikeste, med en reell formue på fire milliarder kroner.
Han har en skattelignet inntekt og formue på null for 2008. Tollefsen er også kjent som rallykjører og fjellklatrer.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer