SEXMELDINGEN

Her er Sp-anmeldelsen ord for ord

«Forholdet er at det er sendt en elektronisk melding med obskønt og trakasserende innhold til stortingsrepresentant Liv Signe Navarsete.»

TRAKASSERT: Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum har fulgt sentralstyrets anbefaling og levert inn politianmeldelse etter sex-trakasseringen av Liv Signe Navarsete.
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
TRAKASSERT: Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum har fulgt sentralstyrets anbefaling og levert inn politianmeldelse etter sex-trakasseringen av Liv Signe Navarsete. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Ingen av de 10 hyttekompisene i Trøndelag tok ansvar for sexmeldingen innen fristen ved midnatt. Dermed gjorde Senterpartiet alvor av trusselen om å gå til politiet med saken.

Partiets generalsekretær Knut M. Olsen leverte i dag politianmeldelse til Lærdal lensmannskontor, Vest politidistrikt. Her heter det:

«Senterpartiet anmelder med dette mulig straffbart forhold. Forholdet er at det er sendt en elektronisk melding med obskønt og trakasserende innhold til stortingsrepresentant Liv Signe Navarsete. Mediet var Facebooks meldingstjeneste «Messenger», og meldingen kom frem til Navarsetes Facebook-konto og til hennes kunnskap. Meldingen er sikret og følger vedlagt.

Grunnen til at Senterpartiet anmelder dette til politiet er at Navarsete har varslet saken til partiet i tråd med organisasjonens etiske retningslinjer, og at partiet over lengre tid har forsøkt å oppklare saken og finne frem til den eller de som står bak meldingen, uten at det har ført frem.

Meldingen er sendt fra Facebook-kontoen til en identifisert person, som på tidspunktet for avsendelse hadde tilgang til oppkobling til Facebook via sin mobiltelefon, som han hadde medbrakt. Det er på det rene at personen og telefonen på sendingstidspunktet oppholdt seg på hyttetur i Storlien i Åre i Sverige, sammen med ni andre identifiserte personer.

Det fremgår av den kontakt partiet har hatt med de ti deltakerne på hytteturen at alle nekter for å ha sendt meldingen, og at alle ti nekter for å ha kjennskap til at en slik melding ble sendt til Navarsete.

Meldingen er etter sitt innhold grovt krenkende, og særlig ut fra den aktuelle konteksten framstår avsendelsen av meldingen å være et mulig straffbart forhold. Med den oppmerksomhet denne type ytringer har fått i kjølvannet av #metoo-kampanjen, bør saken avklares gjennom straffeprosessuell etterforskning og strafferettslig vurdering.

Saken er en belastning for Senterpartiet, både fordi det har skjedd en grov handling overfor en av partiets stortingsrepresentanter, og fordi en rekke personer hvorav de fleste har tilknytning til Senterpartiet er under mistanke uten at vedkommende (en eller flere) som har gjort det er funnet. I tillegg er det en sak som for tiden preger norsk offentlighet gjennom dekning i massemedia m.v.

Senterpartiet ber om at politiet etterforsker saken, og foretar slike skritt politiet finner riktig.

Anmeldelse skal i utgangspunktet innleveres der det straffbare forholdet fant sted. I dette tilfellet er meldingen sendt fra Sverige og mottatt på Navarsetes bopel i Lærdal i Sogn og Fjordane. Anmeldelse blir derfor innlevert til Lærdal lensmannskontor i Vest politidistrikt, jf. straffelovens § 7 om at en «handling som anses foretatt på flere steder», «anses foretatt også der virkningen er inntrådt eller tilsiktet fremkalt.»

Undertegnede står selvsagt til disposisjon med supplerende opplysninger.

Knut M. Olsen

Generalsekretær i Senterpartiet»

- Avgjøres om kort tid

Politiet i Vest politidistrikt bekrefter i en kort melding at de har mottatt anmeldelsen fra Sp i formiddag.

«Saken vil bli diskutert med statsadvokaten og tatt stilling til i løpet av kort tid. Utover dette har vi ingen utfyllende opplysninger.» skriver de.

HVEM GJORDE DET?: Disse mennene var på hytteturen i Åre i 2016, og én av dem sendte den grove sexmeldingen til Liv Signe Navarsete. Video: Ingrid Cogorno Vis mer

- Uhørt melding

- Meldingen til Liv Signe var uhørt. Den skulle ikke vært sendt. Min vurdering er at generalsekretæren har brukt de virkemidlene partiet har, uttalte Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum til Dagbladet tirsdag kveld.

Med 27 timer igjen før fristen gikk ut, hadde ikke Sp-lederen gitt opp troen på en løsning.

Til NTB i dag sier Vedum:

- Generalsekretæren har arbeidet hardt for å komme til bunns i denne saken slik at Liv Signe skulle få en beklagelse, og for at de potensielt ni som ikke har gjort det skulle slippe å ha dette hengende over seg.

Mulig straffbart forhold

Sp-lederen understreker at innholdet i meldingen er grovt krenkende.

- Vi mener det kan være snakk om et mulig straffbart forhold. Politiet får vurdere om handlingen er straffbar og hvordan de vil arbeide videre med saken, sier Trygve Slagsvold Vedum.

- Nå skal politiet få ro til gjøre sin jobb og partiet vil ved generalsekretær bistå politiet hvis det er ønske om det. Men jeg kan og vil ikke forskuttere konklusjonen fra politiets side. Saken vil etter politiets arbeid bli behandlet og avsluttet etter partiets etiske retningslinjer, sier Sp-lederen til NTB.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer