Her er spørsmålene dommeren ikke lot advokatene stille

- Det kan godt være gode forklaringer, men det fikk vi ikke anledning til å finne ut, sier bistandsadvokat.

I LAND KL 18.15: Politibetjentene tar her imot ungdommene som flyktet fra Utøya i båten «Reiulf». På bildet er de omgitt av båter. Det skulle gå nye 17 minutter før Breivik ble pågrepet. Politibetjenten lengst til venstre var det første politivitnet i retten i dag og dommerne avbrøt utspørringen av ham. Foto: Jan Bjerkeli
I LAND KL 18.15: Politibetjentene tar her imot ungdommene som flyktet fra Utøya i båten «Reiulf». På bildet er de omgitt av båter. Det skulle gå nye 17 minutter før Breivik ble pågrepet. Politibetjenten lengst til venstre var det første politivitnet i retten i dag og dommerne avbrøt utspørringen av ham. Foto: Jan BjerkeliVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Mette Yvonne Larsen forsøkte i dag å stille kritiske spørsmål til polititjenestemennene som deltok aksjonen for å pågripe terroristen Anders Behring Breivik 22. juli i fjor.

Hun ble stoppet av dommer Wenche Arntzen.

- Dette blir behørlig belyst av 22. juli-kommisjonen, sa Arntzen.

- Mange føler dette er den eneste sjansen der har til å få belyst disse spørsmålene, svarte Larsen, og fikk fortsette et par spørsmål.

- Visste du at du kunne leie båt i Utvika, 300 meter unna? Prøvde du å sjekke om det var mulig? spurte Larsen.

- Nei, det var ukjent for meg. Det var uansett ikke mulig å ta seg nordover fra den posisjonen på land, sa politimannen.

Da avbrøt dommer Arntzen ordvekslingen mellom Larsen og politimannen.

- Retten har fått belyst dette tilstrekkelig nå, sa Arntzen, men lot Larsen komme med et siste spørsmål:

- Rapporten din er skrevet en måned etter 22. juli. Hvorfor det? spurte Larsen.

- Rapporten er påbegynt tidligere, men den er skrivebeskyttet først en måned etterpå fordi den måtte etterredigeres, jeg måtte være mer detaljert, sa politimannen.

Spørsmål fra båtheltene Mette Yvonne Larsen stilte spørsmål på vegne av alle bistandsadvokatene i saken. Advokat Sjak R. Haaheim, som representerer en rekke av båtheltene, var blant dem som hadde sendt inn flest spørsmål om politiaksjonen.

Han reagerer på at dommeren avbrøt utspørringen og skulle spesielt ha utdypet det siste spørsmålet om rapportene fra tjenestemennene fra Nordre Buskerud politidistrikt.

- Tjenestemennene fra beredskapstroppen og Søndre Buskerud skrev og leverte rapportene sine i dagene umiddelbart etterpå. Men rapportene fra Nordre Buskerud er registrert mye senere. Hvorfor er det slik? Og hvilke konsekvenser kan det ha hatt? Det kan godt være at det er gode forklaringer på det, men det fikk vi ikke anledning til å finne ut, sier Haaheim til Dagbladet.

- Jeg mener det er informasjon som er direkte relevant for straffesaken og etterforskningen, sier den erfarne advokaten.

Oppmøtested Haaheim hadde også sendt inn flere spørsmål om valget av oppmøtested, og de ulike taktiske valgene som ble foretatt underveis, som han ikke fikk svar på.

- Det er viktig å få avklart hvordan Storøya faktisk ble valgt som oppmøtebeskjed. Hvem tok avgjørelsen? Når ble den tatt? Og hvem fikk de forskjellige beskjedene?

- Vi har forståelse for at det var kaotisk og hadde ikke noe ønske om å sette enkelttjenestemenn i gapestokken. Vi er sikre på at de har gjort en så god jobb som de kunne og fulgt beskjedene de har fått. Men vi ønsket å få belyst hvordan systemet fungerte, sier Haaheim.

Han hadde også flere spørsmål knyttet til innringingen fra Robert Johnsen, som mener han ringte politiet kl. 18.01 for å informere om at det var tilgjengelige båter fra Utvika camping. Politiet har loggført henvendelsen kl. 18.07, som VG skrev tidligere denne uka.

REAGERER: Bistandsadvokat Sjak R. Haaheim.
Foto: Erlend Aas / Scanpix
REAGERER: Bistandsadvokat Sjak R. Haaheim. Foto: Erlend Aas / Scanpix Vis mer

- Jeg ønsket å stille spørsmål om denne beskjeden ble gitt tjenstemennene som var på kaia like ved, sier Haaheim.

Arne Seland, også han bistandsadvokat i terrorsaken, reagerer:

- Politiets innsats og konsekvensene av denne er selvsagt relevant. Det er derfor de alltid forklarer seg i retten. Det har betydning på en rekke punkter, sier Seland.

Utøya-overlevende Bjørn Ihler var skuffet over at spørsmålene ble avskåret.

- Dette var vår mulighet til å få vite hvorfor politiet brukte så lang tid, sa Ihler til Dagbladet tidligere i dag.

BISTANDSADVOKAT: Arne Seland.  Foto: Christian Roth Christensen/Dagbladet
BISTANDSADVOKAT: Arne Seland. Foto: Christian Roth Christensen/Dagbladet Vis mer

Tjenestemennene som pågrep Breivik møttes ved Storøya kl. 18.15, etter at dette ble valgt som oppmøtested i stedet for Utvika. Politibåten ble overlastet og havararte, men tjenestemennene i Utvika hadde sendt to båter mot dem og tjenestemennene hoppet over i deres båter. Kl. 18.24 var den første patruljen i land på øya. Mellom kl. 18.32 og 18.34 var Breivik pågrepet.