Her er stammefolkets første møte med verden utenfor regnskogen

Lagde dyrelyder og tok med seg kniver og økser.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En video som viser en til nå isolert stammes første møte med verden utenfor Amazonas-regnskogen, har blitt sluppet av brasilianske myndigheter.

I den unike videoen kan man se fem unge menn og to kvinner, iført små kleder foran underlivet og utstyrt med våpen som spyd og pil og bue, ta imot en klase med bananer og lage dyrelyder.

Slektningene drept Etter hvert kommer de i prat med én mann i lokalbefolkningen, som snakker samme Panoan-språk, et språk brukt ved grensen mellom Brasil og Peru, og i Bolivia.

Ifølge urfolket hadde de gått i dagesvis før de kom fram til Envira-elven. De kunne også fortelle at husene deres var brent ned, at slektningene deres var døde og at de måtte rømme fra hjemmene sine uten å kunne begrave dem.

Brasils nasjonale indianerforbund (FUNAI) tror stammefolket har tilhørt en gruppe på rundt femti personer, og har blitt drevet på flukt av ulovlige tømmerhoggere og peruanske narkotikabander som tar beslag på stadig større deler av Amazonas-regnskogen.

- Det stemmer med informasjonen vi har om at narkotikabander planter kokaplanter, lager kokain og distribuerer det. Det foregår også ulovlig tømmerhogst i Peru og vi tror at dette tvinger folk ut av regnskogen. Situasjonen er dypt alvorlig og alarmerende, sier Fiona Watson, forskningsleder ved urfolkorganisasjonen Survival International, til Daily Mail.

- Intern krig Før stammefolket forlot lokalbefolkningen og vendte tilbake til regnskogen, forsynte de seg med redskap som kniver og økser. Antropolog Terri Aquino mener de var på jakt etter noe å beskytte seg med.

- De leter etter teknologi. Dette er livsviktig, fordi det pågår en intern krig mellom dem og andre ikke-urfolk, sier han til det brasilianske nyhetsnettstedet G1.

FIKK BANANER: Urfolket som kom ut av regnskogen ble tilbudt bananer og klær av lokalbefolkningen ved elva Envira i Brasil, i slutten av juni. Foto: NTB Scanpix
FIKK BANANER: Urfolket som kom ut av regnskogen ble tilbudt bananer og klær av lokalbefolkningen ved elva Envira i Brasil, i slutten av juni. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Peru har i dag to reservat hvor det bor stammer det ikke har vært noen kontakt med, inkludert det 481 500 hektar store Murunahua Indigenous Reserve.

• Se video av urfolkenes møte med lokalbefolkningen øverst i saken. 

MED SPYD: Indianerne var utstyrt med våpen som bil og bue og spyd. Foto: NTB Scanpix
MED SPYD: Indianerne var utstyrt med våpen som bil og bue og spyd. Foto: NTB Scanpix Vis mer