Her er statsrådene Høyre-folket helst vil ha

Kristin Clemet seiler opp som het statsråd blant Høyres egne.

SER MOT STJERNENE: Høyres medlemmer og tillitsvalgte har klare anbefalinger til hvem de mener burde bli statsråder i en Høyre-ledet regjering. Spørsmålet er bare om Høyre-stjerna selv ser de samme statsrådsemnene om Erna Solberg får mulighet til å legge statsrådskabalen etter valget. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
SER MOT STJERNENE: Høyres medlemmer og tillitsvalgte har klare anbefalinger til hvem de mener burde bli statsråder i en Høyre-ledet regjering. Spørsmålet er bare om Høyre-stjerna selv ser de samme statsrådsemnene om Erna Solberg får mulighet til å legge statsrådskabalen etter valget. Foto: John T. Pedersen / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tidligere undervisningsminister Kristin Clemet er den fjerde mest populære statsrådskandidaten i Høyre. Det viser en rundspørring Dagbladet har gjort blant Høyres medlemmer og tillitsvalgte.

Civita-statsråd Av de 1479 som har svart, er den tidligere Høyre-statsråden og nåværende leder i tankesmien Civita, den mest populære statsrådskandidaten i Høyre rett etter partiets ledertrio.

- Det er så enkelt som at hun er en profilert person i Civita og var en av de viktigste statsrådene for Høyre sist vi var i regjering. Det er ikke overraskende i det hele tatt. Det er ingen i dag som kan snakke om skolepolitikk uten å sette kunnskap i sentrum. Det er en bragd i seg selv. Kunnskapsløftet er det viktigste Clemet bidro med. Hun er grundig, flink og ideologisk, sier en av Høyres nyere stjerneskudd, Torbjørn Røe Isaksen til Dagbladet.

Spørsmålet er bare om Erna Solberg vil ha Clemet. Etter det Dagbladet kjenner til skal det rett og slett være dårlig personkjemi mellom dem. Solberg er den pragmatiske, Clemet den ideologiske. Solberg skal dessuten være svært opptatt av fornyelse i egne rekker, noe som kan ramme tidligere statsråder som Clemet.

Clemet selv vil ikke kommentere saken.

Erna, selvsagt Ikke overraskende er Erna Solberg den mest selvsagte statsråden blant hennes egne. Hun er suveren. Nesten samtlige av de som har svart, hele 94,6 prosent, mener Solberg er Høyres kvinne i regjeringen.

Også de to nestlederne, Jan Tore Sanner, og Bent Høie, har godt over 70 prosent av de besvarte gitt en statsrådpost i en ny borgerlig regjering. Begge to er solide kandidater til en statsrådspost. Sanner har vært på Stortinget med flere sentrale verv siden 1993, men han aldri vært statsråd. Høie har vært på Stortinget siden 2001 og er nå leder for Stortingets helse- og omsorgskomité.

Ung og erfaren Hakk i hel med Clemet er to av Høyres unge og fremadstormende politikere på Stortinget. Ine Marie Eriksen Søreide har på Stortinget jobbet seg opp til å bli Høyres utenrikspolitiske talsperson og leder av Stortingets utenrikskomité. Hun har hatt en rekke verv. 

- Det var hyggelig, men den kabalen overlater jeg til Erna etter en eventuell valgseier, sier Søreide til Dagbladet.

Etter tolv år på Stortinget med bare 37 år på nakken, er Ine Marie Eriksen Søreide en solid statsrådkandidat. Hun har allerede ledet to komitéer på Stortinget. Hun nyter stor tillit og er en av flere åpenbare framtidige lederkandidater når Solberg takker for seg.

En annen profilert og framtredende Høyre-politiker er Torbjørn Røe Isaksen, Ine Marie Eriksens Søreides arvtaker som Unge Høyre-leder. Røe Isaksen har bare en periode på Stortinget markert seg som en mann å regne med i Høyre. Hele 64,6 prosent av de som har svart i Dagbladets rundspørring mener han er en soleklar statsrådskandidat.

Kultur-Arne? Blant Høyres statsrådfavoritter er også tv-personlighetene Arne Hjeltnes. Som sentralstyremedlem i Høyre har tv-stjerna profilert seg som aktiv politiker og åpenbart gjort inntrykk på sine egne. Nesten 40 prosent av de som har svart mener han duger til en statsrådpost.

Bare tre damer Høyre-folket har ikke greid å komme opp med flere enn tre kvinnelige Høyre-statsråder og hele ni menn. Det spørs det om Erna Solberg og Høyrekvinnene kan tåle.

Her er statsrådene Høyre-folket helst vil ha

Andre menn på Høyre-folkets liste er kjente personligheter som tidligere finansminister Per-Kristian Foss, tidligere miljøvernminister og tidligere næringsminister Børge Brende.  Også Høyres mer profilerte lokalpolitikere, som Bergens kaffemann Herman Friele, Oslos Erling Lae og nåværende ordfører i hovedstaden, Fabian Stang, er populære statsråder.

Det var ikke mulig for Dagbladet å få en kommentar fra Erna Solberg.