AVSLØRER RENHOLDSGIGANT: Mandag fikk Dagbladet 86 sider med stemplingslister, lønnslipper og andre dokumenter for ansatte hos ISS. De viser at det ikke er samsvar mellom tida de ansatte jobber, og hva de får utbetalt.
AVSLØRER RENHOLDSGIGANT: Mandag fikk Dagbladet 86 sider med stemplingslister, lønnslipper og andre dokumenter for ansatte hos ISS. De viser at det ikke er samsvar mellom tida de ansatte jobber, og hva de får utbetalt.Vis mer

Her er stemplingskortene som avslører ISS

Men ISS-direktøren nekter fortsatt å ha noe som helst kjennskap til listene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): For en uke siden skrev Dagbladet om stemplingskortene som avslørte renholdsgiganten ISS.

I en tilsynsrapport fra Arbeidstilsynet kommer det fram at flere ansatte opplyste at «det ikke betales lønn ut fra reell arbeidstid, men ut fra tida som er satt på det enkelte oppdraget». Videre skriver Arbeidstilsynet at det på enkelte steder ikke betales ut lønn når oppdragsstedet er stengt, for eksempel på helligdager.

På et av hotellene ble denne praksisen avslørt via hotellets stemplingsmaskin: «På stemplingskortet var det ofte registrert og stemplet åtte til ni timer, mens det på lønnslippen kom fram sju timer per dag uansett hva stemplingskortet viste,» skriver tilsynet.

- Vi bruker ikke stemplingskort ISS sier de aldri hørt om noen stemplingskort. Etter at Dagbladet publiserte artikkelen sendte kommunikasjonsdirektør i ISS, Jan Bjørneboe, en e-post til Dagbladet hvor han skriver at «For god ordens skyld atter en gang og som du gjenga i din artikkel: ISS bruker ikke stempling til timeregistrering eller lønnsfastsettelse. ISS bruker ikke stempling til timeregistrering eller lønnsfastsettelse. Derfor er det ikke mulig at vi kan bli avslørt på noen som helst måte og undertegnede finner det noe merkelig at desken bruker dette som overskrift da det ikke er tilfelle».

For å få klarhet i saken ba Dagbladet i forrige uke om innsyn i stemplingslistene. «Det vil være i offentlighetens interesse å få vite hva som her stemmer», skrev Dagbladet i innsynsbegjæringen til Arbeidstilsynet.

- STEMPLER IKKE: «ISS bruker ikke stempling til timeregistrering eller lønnsfastsettelse. Derfor er det ikke mulig at vi kan bli avslørt på noen som helst måte og undertegnede finner det noe merkelig at desken bruker dette som overskrift da det ikke er tilfelle», skriver kommunikasjonsdirektør i ISS, Jan Bjørneboe, i en e-post til Dagbladet. Foto: TOR RICHARSEN/SCANPIX
- STEMPLER IKKE: «ISS bruker ikke stempling til timeregistrering eller lønnsfastsettelse. Derfor er det ikke mulig at vi kan bli avslørt på noen som helst måte og undertegnede finner det noe merkelig at desken bruker dette som overskrift da det ikke er tilfelle», skriver kommunikasjonsdirektør i ISS, Jan Bjørneboe, i en e-post til Dagbladet. Foto: TOR RICHARSEN/SCANPIX Vis mer

Mandag fikk Dagbladet 86 sider med stemplingslister, lønnslipper og andre dokumenter. De bekrefter det som Arbeidstilsynet tidligere har skrevet.

- Ikke ISS sine Mandag tok Dagbladet på nytt kontakt med kommunikasjonsdirektør i ISS, Jan Bjøeneboe, for å høre om han nå kunne forklare stemplingslistene. Men Bjørneboe fastholder at disse stemplingslistene er totalt ukjent for han.

«Jeg understreker atter en gang at disse stemplingsautomatene ikke er ISS sine, men kundens eiendom og ISS sine leder bruker ikke disse listene når renholderns timer sendes til avlønning», skriver Bjørneboe i en e-post til Dagbladet.

Kommunikasjonsdirektøren ber Dagbladet om å ta kontakt med hovedtillitsvalgt i ISS, Brede Edvardsen.

- God rapport - Her har Arbeidstilsynet levert en veldig god rapport som setter fokus på viktige ting når det gjelder bransjen, sier Edvardsen til Dagbladet. Han mener det er et stort problem at ansatte jobber lengre enn det de får betalt for.

Edvardsen bekrefter at ISS ikke pleier å bruke stemplingskort, men samtidig syntes han det er bra at man nå har funnet et hotell hvor man har brukt systemet.

BLE AVSLØRT: For en uke siden skrev Dagbladet om stemplingskortene som avslørte renholdsgiganten ISS.
BLE AVSLØRT: For en uke siden skrev Dagbladet om stemplingskortene som avslørte renholdsgiganten ISS. Vis mer

- Vi har manglet dokumentasjon på hvor lenge de ansatte har jobbet. At vi nå har fått dokumentasjon på dette gjennom disse stemplinglistene er bra. Sånn sett kunne bruk av stemplingsautomater løst mye av de utfordringene vi har, sier Edvardsen.