STORE STJERNER: Fredspriskonserten har ført mange store stjerner til Oslo. Her en avslutning med  Michael Caine (med armen rundt Marit Larsen), Diana Ross (i gult) og Scarlett Johansson (i lilla). Foto: Espen Røst / Dagbladet
STORE STJERNER: Fredspriskonserten har ført mange store stjerner til Oslo. Her en avslutning med Michael Caine (med armen rundt Marit Larsen), Diana Ross (i gult) og Scarlett Johansson (i lilla). Foto: Espen Røst / DagbladetVis mer

Her er stjernenes hemmeligheter

Salma Hayek hyperventilerte, og Tom Cruise krevde å få tredemølla båret opp til sitt rom i 20. etasje.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Hemmelighetene bak en av verdens største tv-konserter, The Nobel Peace Price Concert, kommer på løpende bånd. Prosjektleder Odd Arvid Strømstad ler og forteller.

 Han er nå klar for en ny konsert, og til Dagbladet avslører han at to superstjerner blir spurt hvert eneste år, men aldri kommer.

— Det er Bono og U2 og selveste Bruce Springsteen. De er så store at de stort sett velger sine egne arrangementer. Men Paul McCartney kom til Oslo. Og han er kanskje størst, sier Strømstad til Dagbladet.

Ble rammet

Grunnen til at Paul McCartney kom til Oslo er også spesiell. Han var i New York under angrepet 11. september 2001, og følte seg rammet.

- Han hadde en rystende opplevelse, og bestemte seg for å delta. I Oslo fortalte han meg at han fikk et hundretalls slike forespørsler i uka, og pleide å takke nei. Han gjorde et unntak. Heldigvis for oss, sier Odd Arvid Strømstad.

Stjernerekka som har vært i Oslo under utdelingen av Nobels fredspris er lang, og imponerende. Det er bare å løfte på hatten av arbeidet som er gjort for å etablere den årlige konserten.

— Husk at alle stiller opp gratis. Dette er en skikkelig artistdugnad. Det er et trekk at de som stiller opp, og har stilt opp, har et spesielt fredsengasjement, sier Strømstad, og fortasetter:

- Og bakgrunnen for at vi lager denne konserten er at å spre budskapet til så mange land som mulig. Da må artistrekka appellere i mange verdensdeler.

Diana Ross, Scarlett Johansson, Will Smith, Oprah Winfrey, Tom Cruise, Michael Douglas og Meryl Streep har vært! i Spektrum siden starten i 1994. Konserten er sendt til over 100 land, og seertallet er enormt. Det startet med at Erik Bye var programleder, og utviklet seg internasjonalt på 2000-tallet.

Nevrotisk Sinead O?Connor var på sitt mest revolusjonære da hun var i Oslo. Odd Arvid Strømstad påtok seg jobben med å be henne bukke for både publikum og kongefamilien.

—Jeg gikk inn i den mørke garderoben hennes, og fant henne liggende på en seng. Etter å ha lagt fram ønsket, svarte hun at hun skulle tenke på det. Hun valgte å bukke til både publikum og kongefamilie. Etterpå kom hun løpende etter meg, og ropte: "Så du? Jeg gjorde det".

Spennende

var det også da Perez og Rabin var i Spektrum. De skulle stå på scenen, og ta imot applausen. Plutselig kom sceneteppet ned, og landet i hodet på Rabin. Lyset bak scenen var også borte.
En ung assistent tok seg til lomma, der han hadde en lommelykt. Da kastet Rabins livvakter seg over ham.

"It?s a light, it?s a light", ropte han. Og fikk slippe løs.

Skikkelig flinke

Odd Arvid Strømstad roser mange av programlederne. Oprah Winfrey betegner han som veldig proff, Will Smith som "større celebritet enn de fleste", Anthony Hopkins som sjenerøs, Scarlett Johansson som sympatisk, nydelig, skarp og flink.

—Men det var utfordrende da Liam Neeson fikk fullstendig «jernteppe» på scenen, og det samme da Santana kom med seks tonn utstyr som han trengte på scenen. Det krevde litt da Tom Cruises management krevde at han skulle ha en tredemølle på hotellrommet. Og rommet lå i 20. etasje, sier Strømstad.

Tom Cruise visste neppe om kravet selv. Han avbrøt filminnspilling for å være til stede de to dagene det tok og var nesten ikke innom rommet. Han smiler litt da han kommer inn på Salma Hayek.

- Hun trodde hun kom til en intimscene, i et bitte lite land. Da hun kom til Spektrum fikk hun sjokk. Måtte sette seg ned og hyperventilere. Men proff på scenen var hun da vi startet showet.

Obama-land

Strømstad legger ikke skjul på at det er lettere å få store artister til Oslo når vinneren, eller vinnerne, er store navn. USAs president, Obama, ville alle feire, mens organisasjoner ofte er mer krevende.

— Mange ville være med da Obama kom. Det er noe vanskeligere når prisvinneren er en organisasjon, som ikke alle har et forhold til, sier han.

Men hele konserten er en balansegang: Mellom engasjement og kommersialitet. Odd Arvid Strømstad sier at arrangøren har sine regler. Og disse bryter man ikke.

— Vi vil ikke bruke penger for å sikre oss stjerner. Alt blir mye riktigere når vi bruker engasjement som motivasjonsfaktor, sier han til Dagbladet.

Strømstad er imidlertid svært glad for at artistene viser ekte engasjement.

— Artistene de siste åra har vært utrolig engasjert og veldig ydmyke over å få mulighet til å stille opp for verdens mest kjente pris. Nesten alle sier til meg at Nobelkonserten har vært et av høydepunktene i deres karriere. Egoer legges bort når de kommer til oss, de vanlige kravene faller bort og alle stiller sporty opp på det vi ber de om, sier Odd Arvid Strømstad til Dagbladet.

Odd Arvid Strømstad og Geir Lundestad (th) 
på Nobelinstituttet
om årets Nobelkonsert. 

Foto: Jeanette Landfald
Odd Arvid Strømstad og Geir Lundestad (th) på Nobelinstituttet om årets Nobelkonsert. Foto: Jeanette Landfald Vis mer