Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Her er Stoltenbergs favorittgraf

Norges suksess er at vi har hatt så store inntekter uten å bruke dem, sier Jens Stoltenberg

DETTE ELSKER HAN: Grafen som viser hvordan staten styrer oljepengebruken er en god nummer to. Faksimile fra statsministerens foredrag.
DETTE ELSKER HAN: Grafen som viser hvordan staten styrer oljepengebruken er en god nummer to. Faksimile fra statsministerens foredrag. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Mannen som har uttalt at han har glede av å se på brøker fordi det gir han en egen stimulans i livet, er også svært glad i grafer. Hans absolutte favoritt er ifølge hans rådgivere en som viser at det er blitt 300 000 nye arbeidsplasser i Norge siden 2005, og at 2/3 er i offentlig sektor.

Twitter tidligere i dag skrev AUF-leder Eskil Pedersen at han gledet seg til å se Stoltenbergs favorittgraf.

Men på NHO-konferansen om energi valgte Stoltenbergs sin andre favoritt. Den viser hvordan handlingsregelen styrer statens oljepengebruk, det vil si avkastningen av oljeinntektene.

Takket byråkratene - Vi skal takke Vår herre, eller naturen, for naturressursene. Så skal vi takke industrien som våget å satse. Og så skal vi takke byråkrater og politikere for at vi har de beste systemene for energiforvaltning, sa statsminister Jens Stoltenberg på NHOs årskonferanse i dag.

Ifølge Stoltenberg er det handlingsregelen og forvaltningen som har gjort Norge til en stor energinasjon.

- Når historien om Norge skal skrives, vil det vise at vi er det eneste land i verden som har hatt så store inntekter uten å bruke dem, sa Stoltenberg. Han sa videre at forutsetningen for å ha et høyt aktivitetsnivå i olje- og gassektoren er at de store inntektene ikke brukes, og viste til at det kun er avkastningen av oljefondet som går inn i statsbudsjettet.

Folkets eiendom Stoltenberg understreket at energi er forskjellig fra andre varer og næringer, først og fremst fordi det er et område med grunnrente.

- Energien er folkets eiendom. Derfor er jeg glad for at det nå er politisk enighet om hjemfallsretten. Men det holder ikke med det. Vi må også ha et tungt statlig eierskap, sa Stoltenberg.

Til Dagbladet i dag sier Stoltenberg at han mener de borgerlige undergraver hjemfallsretten hvis de selger seg ned i statlige bedrifter, og at han er glad for at de har snudd.

Stoltenberg sa at energi som vare og næring også er forskjellig fra andre fordi den er uløselig knyttet til naturvern og klima.

Dilemma - Som står energinasjon står Norge plassert midt i verdens største dilemma: Vi skal både løfte verdens fattige ut av fattigdom og løse klimaproblemene. Hvordan skaffe verden mer energi og samtidig ta vare på klimaet? Verdens fattige kommer til å skaffe seg den kraften de trenger. Å kutte i norsk olje- og gassproduksjon er ikke noe godt bidrag til å løse verdens energiproblemer, sa Stoltenberg, men la til at Norge ikke driver med veldedighet. Det skal tjenes penger også.

Han mener løsningen på dilemmaene må være rensing og mer fornybar energi. Ifølge Stoltenberg er anlegget på Mongstad verdens mest avanserte når det gjelder karbonfangst, mest på grunn av testsenteret. Teknologien er fortsatt bare på prøvestadiet.

NR 1: Dette er Stoltenbergs favorittgraf. Fra fjorårets NHO-konferanse.
NR 1: Dette er Stoltenbergs favorittgraf. Fra fjorårets NHO-konferanse. Vis mer

Ap-lederen og statsministeren innledet med å vise til Arbeiderpartiets historie og identitet knyttet til Norge som energinasjon.

- Aps valgplakat fra 1957 har flott tegning av norsk natur. Gjennom den skjærer noen enorme rørgater, og det er kraftgatene som er det pirrerende. Ap fikk 48 prosent det året. Vi prøvde oss med noen kraftgater på Vestlandet men det ga ikke samme effekt, sa Stoltenberg.

NHO-direktør Kristin Skogen Lund har tatt til orde for stor utbygging av overføringskapasitet til Europa.

- Vi vil sannsynligvis få kraftoverskudd i Norge i normalår. Vi er i gang med å bygge en fjerde kabel til Danmark, samtidig som vi bygger kabler til både Tyskland og England, sa Stoltenberg, men kom også med en advarsel mot frislipp av krafteksport:

- Hvis bygger nye kraftlinjer til utlandet, må vi også bygge flere master i Norge, og det er ikke så populært.

TALTE PÅ NHO-konferansen:  Statsminister Jens Stoltenberg. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
TALTE PÅ NHO-konferansen: Statsminister Jens Stoltenberg. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet. Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!