VIND: Stormen i nord har påvirket flytrafikken flere andre steder nordpå, og Widerøe har kansellert flere avganger på grunn av den kraftige vinden. Video: Privat Vis mer

Her er stormen som skaper kaos i Nord-Norge

Flere bygder isolert, buss blåste av veien, flyavganger kansellert og store problemer på veiene. Nå treffer den for fullt.

I løpet av torsdag ettermiddag har det blåst opp fra liten til full storm i Nordland, mens det i Troms og Finnmark foreløpig er liten storm.

Flere steder er det også blitt målt vindkast med orkan styrke, samtidig som flere byer og småbygder i Finnmark er isolert på grunn av uværet. blant annet Vardø. I Longyearbyen er over hundre personer evakuert på grunn av sterk vind og stor snøskredfare.

Det antas at stormen vil være på sitt kraftigste mellom 20 og 22 i kveld.

Har du bilder eller videoer av uværet eller konsekvenser av den? Ta kontakt med oss på 2400@db.no, på MMS 2400 eller på telefon 24 00 00 00.

KRAFTIG: Dette værkartet viser den kraftige stormen som ligger over hele Nord-Norge og Spitsbergen. Det er ventet at stormen vil ramme nord i landet helt fram til lørdag ettermiddag. Skjermdump: earth.nullschool.net
KRAFTIG: Dette værkartet viser den kraftige stormen som ligger over hele Nord-Norge og Spitsbergen. Det er ventet at stormen vil ramme nord i landet helt fram til lørdag ettermiddag. Skjermdump: earth.nullschool.net Vis mer

Mann fast på brygge

På moloen ved Bodø Havn ble en mann stående fast på en flytebrygge, da gangbrua falt ned i 22-tiden torsdag kveld.

- Det er nærliggende å tro at vinden har skylda. Vi har en redningsskøyte i området som er på vei bort for å hente mannen, sier operasjonsleder Tommy Bech.

Fra Nordland og nordover

- Det er mye vind. Det er i full sving fra Nordland og oppover til og med Spitsbergen. Bare vindretningen endrer seg nordover, men det er sterk kuling og opp mot sterk storm enkelte steder, sier statsmeteorolog Reidar Skoglund til Dagbladet.

Torsdag kveld har meteorologene oppjustert varselet for fredag:

FORBLÅST: Dette bildet er tatt tidligere i dag i Bodø. Torsdag kveld blåser det betraktelig kraftigere. Foto: Kjetil Skogen
FORBLÅST: Dette bildet er tatt tidligere i dag i Bodø. Torsdag kveld blåser det betraktelig kraftigere. Foto: Kjetil Skogen Vis mer

Det ventes økning til nordvestlig liten storm med lokalt kraftige vindkast på 30-35 meter per sekund i Troms, Vest-Finnmark og på Finnmarksvidda.

Stormen treffer for fullt fastlandet nå i kveld, og beveger seg sakte østover.

- Uværet begynner å bli litt spakere lengst sør i Nordland på kvelden i morgen. Uværet går deretter gradvis nordover, og det kommer nok til å holde på i Troms fram til utpå formiddagen lørdag. I Finnmark vil det gis seg seinere på dagen, mens Spitsbergen trolig blir kvitt det verste innen fredag kveld, sier Skoglund.

- Det tar litt tid med dette uværet her, som ikke beveger seg altfor fort. Det følger med sludd- og snøbyger. Det blir kaldere når fronten beveger seg østover. Det er akkurat passe utrivelig, sier meteorologen.

LIVE: Flere bygder isolert, buss blåste av veien, flyavganger kansellert og store problemer på veiene. Nå treffer den for fullt. Video: Bodø Havn KF Vis mer

Orkan styrke

Orkan styrke er vindkast på over 32,7 meter per sekund.

Hornsund på Svalbard hadde torsdag ettermiddag vindkast på opptil 45,2 meter i sekundet, ifølge Meteorologisk institutt.

Over 100 personer har blitt evakuert i Longyearbyen som følge av uværet. 29 boliger er tømt, i tillegg er skole, SFO og barnehager stengt.

Kommunikasjonsrådgiver Terje Carlsen hos Sysselmannen forteller at de opprettholder evakueringen og ferdelsesforbudet fram til lørdag. Da skal det tas en ny vurdering.

- Den verste vinden har passert, men det blåser fortsatt godt, sier han.

Hamnefjell vindkraftverk i Finnmark har målt vindkast opp mot 37 m/s på formiddagen i dag, noe som er over orkan vindstyrke. Det blåste også orkan på Dikkevikfjellet i Berlevåg i Finnmark torsdag, skriver NRK.

- Aldri opplevd lignende

I Bodø blåser det kraftig torsdag kveld, og veggplater har blåst av veggene.

BLÅSER: Torbjørg Aalborg forteller at det blåser kraftig i Gildeskål. Foto: Privat
BLÅSER: Torbjørg Aalborg forteller at det blåser kraftig i Gildeskål. Foto: Privat Vis mer

Torbjørg Aalborg er bosatt i Gildeskål i Nordland. Hun forteller at mannen hennes er sogneprest og at de bor i en gammel prestegård fra slutten av 1600-tallet.

- Vi har bodd her i over tre år og aldri opplevd noe lignende. Vindens uling er så sterk at den overdøver radioen. Gamle hus er litt glisne, så vinden gjør at vi ikke klarer å holde varmen. I tillegg blåser det så kraftig ned i pipene at vi ikke tør å fyre, sier hun.

BLÅSTE AV VEIEN: En buss med flere elever blåste av veien i Valnesfjorden. Ingen ble skadet. Foto: Bodø Bilberging / NTB Scanpix
BLÅSTE AV VEIEN: En buss med flere elever blåste av veien i Valnesfjorden. Ingen ble skadet. Foto: Bodø Bilberging / NTB Scanpix Vis mer

Buss blåste av veien

Stormen i nord skaper store utfordringer i trafikken. Flere fly- og ferjeavganger innstilles, og det er svært utfordrende kjøreforhold på en rekke veier.

I Valnesfjorden i Nordland blåste en buss med flere skoleelever av veien. Ingen ble skadd i hendelsen, ifølge NRK.

Ved 17-tiden meldte politiet i Nordland at et vogntog hadde kjørt av veien på E6 på Saltfjellet. Det var svært sterk vind på stedet.

Stormen påvirker også flytrafikken, og Widerøe har kansellert flere avganger. Også større fly har fått problemer i den sterke vinden. Thomas Cooks fly fra Gran Canaria til Evenes måtte snu i lufta, ifølge Harstad Tidende. Det skal være målt 54 m/s ved ene enden av rullebanen. Flyet gikk til Trondheim i stedet.

Foreløpig er ingen flyplasser stengt som følge av uværet, men det kan fort endre seg, sier pressetalsmann i Avinor, Lasse Vangstein ifølge NRK. Han understreker at alle passasjerer må følge beskjeder de får fra sitt flyselskap.

I Tromsø havn ligger rundt 150 båter ved kai, mange av dem har søkt nødhavn på grunn av uværet til havs.

Flere farevarsler

- Det er mange ulike farevarsler for flytrafikk, kulingvarsling blant kysten og vanskelige kjøreforhold. Det er også betydelig snøskredfare, sier meteorolog Skoglund.

- Man burde kanskje være litt ekstra påpasselig nord inn mot helga?

- Kanskje mer enn litt, sier meteorologen.