HVEM TOK ORDET OFTEST OG SJELDNEST?

Her er Stortingets mest taletrengte - og de som nesten aldri tar ordet. - Jeg er ikke valgt for å holde kjeft

Karin Andersen (SV) har vært på Stortingets talerstol 1072 ganger på fire år.

AKTIV: Karin Andersen er Stortingets klart mest aktive politiker. SV-nestoren har vært på talerstolen to hundre flere ganger enn nestemann på Dagbladets oversikt. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
AKTIV: Karin Andersen er Stortingets klart mest aktive politiker. SV-nestoren har vært på talerstolen to hundre flere ganger enn nestemann på Dagbladets oversikt. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Med hjelp fra nettjenesten Sagt i salen har Dagbladet kartlagt hvor ofte stortingsrepresentantene entret stortingets talerstol i stortingsperioden 2013-17. Opptellingen er ajourført torsdag 15. juni og omfatter dermed ikke de fire siste stortingsmøtene.

SV-nestor Karin Andersen topper lista med klar margin: 1072 opptredener. Deretter følger senterpartistene Per Olaf Lundteigen med 857 og Kjersti Toppe med 821.

- Jeg er ikke valgt på Stortinget for å holde kjeft, så lenge jeg er der så slipper de ikke unna med det. Jeg vet godt hvorfor jeg er på Stortinget, jeg skal være en stemme til dem som verken har makt eller penger, som ellers ikke blir hørt, sier Karin Andersen.

Flest fra SV og Sp

Ingen fra Arbeiderpartiet er inne blant topp 10.

Først på 24. plass blant stortingsrepresentantene finner vi Helga Pedersen med 320. Jonas Gahr Støre er nummer 46 med 252.

Heller ikke regjeringspartienes representanter er blant de mest aktive. Det er imidlertid Rasmus Hansson fra Stortingets ferskeste parti MDG med 766. Både SV og Senterpartiet har fire inne blant topp 10.

De tauseste

Oversikten over de minst taletrengte er uten opposisjonspolitikere. Den består av åtte Høyre-representanter og to fra Frp.

Representanter med langvarige sykepermisjoner er ikke med i oversikten.

Når en ser bort fra vararepresentanter som møter sporadisk, har Solveig Sundbø Abrahamsen (H) færrest med 33 opptredener, tett fulgt av Jørund Rytman (Frp) med 35, Odd Henriksen (H) med 41 og den nylig utmeldte Frp-eren Ingebjørg Godskesen med 42.

- Jeg var nok litt hyppigere på talerstolen da vi var i opposisjon, sier Jørund Rytman.

Frp-representanten fra Buskerud har også vært ute i pappapermisjon og på Forsvarets Høgskole.

- Jeg har også deltatt i internasjonale delegasjoner denne perioden. Alle politikere har sin arbeidsform. Personlig har jeg vel funnet ut at jeg kan oppnå bedre gjennomslag med korridorpolitikk og komitearbeid enn ved å forsøke å overbevise politiske motstandere i stortingssalen, sier Jørund Rytman, som nå forlater Stortinget etter 12 år.

Høie på topp

Blant statsrådene er helse- og omsorgsminister Bent Høie den som har besøkt Stortinget oftest. Høyre-statsråden har entret talerstolen 1485 ganger.

- Helsepolitikk er viktig og jeg liker å diskutere i Stortinget. Dessuten har vi hatt en aktiv helse- og omsorgskomité med engasjerte medlemmer fra alle partier. Vi har fremmet åtte stortingsmeldinger som dekker hele helsetjenesten, fra forebygging til avansert behandling, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie.

Erna nummer to

Statsminister Erna Solberg (H) følger på andreplass med 1105, foran kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) med 1097 og samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (Frp) med 1021.

De øvrige regjeringsmedlemmene på topp 10 er tidligere justis- og beredskapsminister Anders Anundsen (Frp) 828, finansminister Siv Jensen 668, kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H) 634, klima- og miljøminister Vidar Helgesen (H) 570, barne- og likestillingsminister Solveig Horne (Frp) 534 og næringsminister Monica Mæland (H) 511 ganger.

METODEN

Tjenesten Sagt i salen importerer hver natt referat fra Stortingets datatjeneste. Stortinget har siden slutten av 2014 publisert referatene i maskinlesbart format, og i 2015 utviklet Holder de ord et grensesnitt med søkemotor for å la folk fort finne ut hva som sies fra Stortingets talerstol. Tjenesten inneholder alle referat fra 1999 fram til i dag eller 276.670 innlegg av 913 personer.

Kilde: Sagt i salen

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer