Her er Stortingets mobilkonger

Erik Skutle (H) brukte mobilen for 54 937 kroner på ett år.

DYR FERIE FOR SKATTEBETALERNE: Høyre-representant Erik Skutles surfing på Balkan i ferien kostet skattebetalerne 42 000 kroner. Skutle sier han måtte holde seg oppdatert da terrortrusselnivået i Norge var hevet, men ikke visste hvor mye han surfet for. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
DYR FERIE FOR SKATTEBETALERNE: Høyre-representant Erik Skutles surfing på Balkan i ferien kostet skattebetalerne 42 000 kroner. Skutle sier han måtte holde seg oppdatert da terrortrusselnivået i Norge var hevet, men ikke visste hvor mye han surfet for. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet) En gjennomgang av Stortingrepresentantenes utgifter til trafikk på mobiltelefon og nettbrett avslører store forskjeller - både mellom partiene og representantene. Opplysningene kommer fra Stortingets seksjon for representantordninger og er gitt Dagbladet etter en begjæring om innsyn.

Kongen av mobildata og telefonbruk er Erik Skutle fra Høyre. Representanten brukte 54 937 kroner på mobil mellom oktober 2013 og oktober 2014.

De folkevalgte bruker i snitt under 13 000 kroner i året på mobil og nettbrett.

Dyr Albania-tur Skutle har surfet, ringt og tekstet for 54 937 kroner det siste året og er med det Stortingets mobilkonge.

Skutle har egentlig første varaplass, men fyller stolen for statsminister Erna Solberg.

- Jeg var på ferie på Balkan i sommer, blant annet i Albania. Det er utenfor EU og mobildatautgiftene er mye høyere. Så kom terrortrusselen og da var det viktig at jeg holdt meg oppdatert, sier Skutle om hvorfor telefonregningen ble så høy.

Bakgrunnsdata fra fakturaene Dagbladet har fått innsyn hos Stortingets forvaltning, viser at mobilsurfing i utlandet utgjør 44 000 kroner på Skutles regning. Fakturaene viser at Skutle lastet ned 8,6 gigbyte i utlandet. Det tilsvarer 1600 sanger, 8000 nettsider eller over 30 timer med videoer fra Youtube, ifølge anslag gjort av mobilselskapet Telio.

Foreløpig har skattebetalerne tatt regninga.

Skutle anslår at surfingen på Balkan i ferien kostet 42 000 kroner. Han ble overrasket da han kom hjem til Norge og Stortinget fikk den gedigne regninga av Netcom.

Klaget - Vi skal bli varslet per SMS av Netcom når surfingen passerer 10 000 kroner. De skal også strupe trafikken og man må aktivt godkjenne å bruke mer selv. Det systemet fungerte tydeligvis ikke. Jeg klaget på dette til Netcom i august. Slik jeg ser det er dette en overfakturering og jeg er ikke sikker på at den blir stående, sier Skutle.

Skutle forteller at han ikke hørte ikke noe fra Netcom siden han klaget.

- Jeg purret på Netcom nå etter at representantene fikk beskjed om at Dagbladet ba om innsyn i mobilregningene. Vi får se om de korrigerer regningen, sier Skutle.

- Høy datatrafikk Finnmark-representanten Frank Bakke-Jensen (H). Høyremannen sitter i Næringskomiteen i sin andre periode. På et år har han brukt 30 548 kroner av skattebetalernes penger på mobiltelefon og ipad.

Da Dagbladet ringte Bakke-Jensen for å spørre hva som ligger bak rekorden, koblet telefonsvareren inn.

Tre minutter senere tikket det inn en SMS: «Hei Eiliv. Kan du ringe meg? Forsøker å holde telefonutgiftene nede.»

- Hva gjør at man bruker så mye på mobil?

- Jeg bruker ipad og mobil mye. Dette fører til høy datatrafikk, noe som er kostbart. Jeg reiser mye og jobben min er å holde kontakt med folk. Som medlem i næringskomiteen på Stortinget er det mange både innenlands- og utenlandsreiser. Jeg er også medlem av NATOs parlamentarikerforsamling. Nesten alle møtene der foregår i utlandet, sier Bakke-Jensen.

Han mener abonnementtypen gjør regningen ekstra høy.

- Jeg er fra Finnmark og er avhengig av å bruke Telenor for å ha dekning. Stortinget har bare storbrukeravtale med Netcom, derfor er abonnementet dyrere enn for flere andre på Stortinget.

Privat bruk Stortingsrepresentantene har mulighet til å refundere private mobilutgifter, noe Bakke-Jensen har ikke gjort det siste året.

- Jeg bruker aldri mobilen til noe privat, sier Bakke-Jensen først, før han korrigerte seg i et senere intervju.

- Jeg bruker også telefonen mye privat når jeg reiser, for å holde kontakten med familie og venner hjemme. Og det har jeg ikke noe problem med å stå for.

- Hva tror du fordelingen mellom jobb og privatbruk er?

- Det vises jo ikke på regninga. Jeg vet ikke hva det private utgjør, men jeg er sikker på at jobbandelen utgjør en mye større andel av den totale regninga, sier Bakke-Jensen.

SMS-dronning - Det var som forventet. Det overrasker meg at det ikke var mer, sier Anette Trettebergstuen, når Dagbladet forteller at hun har brukt mobilen for 31 529 kroner det siste året.

MYE PÅ FARTA: Stortingsrepresentant Frank Bakke-Jensen (H) reiser verden rundt som folkevalgt. Lange opphold, usikre lokale nett og kontakt med familie og venner koster. Her er Bakke-Jensen hjemme for å delta i spørretimen på Stortinget. Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix
MYE PÅ FARTA: Stortingsrepresentant Frank Bakke-Jensen (H) reiser verden rundt som folkevalgt. Lange opphold, usikre lokale nett og kontakt med familie og venner koster. Her er Bakke-Jensen hjemme for å delta i spørretimen på Stortinget. Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix Vis mer

-  Jeg var fem uker i FN og New York og har vært over fire uker utenlands for Stortinget. Vi har fått klar beskjed om å ikke koble oss til hotellnettverk, så da må vi bruke 3g. Det koster å jobbe fra utlandet, være tilgjengelig og holde seg oppdatert, sier Ap-politikeren.

For å spare penger på ringing har Trettebergstuen vært ivrig med sms?ene. På et år har hun sendt 5 723 tekstmeldinger i utlandet.

- Oi, det er jo nesten Trond Giske nivå! utbryter hun med et smil.

Kollegaen i Arbeiderpartiet er kjent for å jobbe mye med mobilen på øret og fikk en mobilregning på 157 000 i 2012 da han var statsråd.

- Ok med privat Stortingspresident Olemic Thommessen understreker at representantene ser over egne regninger, samtidig som de står fritt til å holde kontakten med familien hjemme.

- Det er et velferdsperspektiv, at man kan ringe hjem når man er ute og reiser, sier Thommessen.

Stortingspresidenten vil ikke trekke noen grense for hva som er uakseptabel privat bruk av mobiltelefonen, men understreker at de ville reagert på store utgifter til innholdstjenester.

- NESTEN GISKE-NIVÅ: Anette Trettebergstuen (Ap) har sendt 5723 tekstmeldinger i utlandet det siste året. - Det er nesten Trond Giske-nivå, sier hun med et smil. Hedmarkingen har tidligere vært med å lage en app for NAV, som forenkler kontakten til den store organisasjonen.
Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
- NESTEN GISKE-NIVÅ: Anette Trettebergstuen (Ap) har sendt 5723 tekstmeldinger i utlandet det siste året. - Det er nesten Trond Giske-nivå, sier hun med et smil. Hedmarkingen har tidligere vært med å lage en app for NAV, som forenkler kontakten til den store organisasjonen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Det er store forskjeller representantene i mellom på utgiftene?

- Hvor mye man reiser har mye å gjøre å gjøre med hvilke komiteer og delegasjoner man er medlem av, som Det europeiske eller andre organer, sier Thommessen.

Mange reiser Frp-representant Ingebjørg Amanda Godskesen farter verden rundt og havner høyt på lista over mobilutgifter.

- Jeg representerer Norge i Europarådet. Vi driver blant annet valgobservasjon. Blant annet flere reiser til Serbia, Bosnia, Tyrkia, Moldova og Ukraina. Dette er utenfor EU og da er det langt dyrere tellerskritt og datatrafikk.

- Ofte er det ikke nett tilgjengelig og da må jeg bruke mobildata. Den står ikke permanent på, men jeg sjekker eposter og må holde meg oppdatert på nyhetsbildet, sier Godskesen.

Transportkomiteen har også vært i Japan og Portugal i løpet av det siste året.

MYE PÅ FARTA: Fremskrittspartiets Ingebjørg Amanda Godskesen representerer Norge internasjonalt. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
MYE PÅ FARTA: Fremskrittspartiets Ingebjørg Amanda Godskesen representerer Norge internasjonalt. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer
GODKJENNER PRIVAT BRUK: Stortingspresident Olemic Thommessen (H) setter ikke foten ned for privat bruk og vil ikke trekke noen grense for hva som er urimelig, utover stor bruk av innholdstjenester. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
GODKJENNER PRIVAT BRUK: Stortingspresident Olemic Thommessen (H) setter ikke foten ned for privat bruk og vil ikke trekke noen grense for hva som er urimelig, utover stor bruk av innholdstjenester. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer