Her er svensken som lurte FIFA trill rundt

FIFAs etterforskere famler i blinde etter at norske Euroteam skaffet VM-billetter verdt millioner.

SJAMPIS OG PARTYHATT: Den svenske playboyen, levemannen og svartebørshandleren skal ifølge Euroteam ha vært delaktig da selskapet lurte FIFA trill rundt i forbindelse med billettkjøp fra fotballforbund i Afrika. Foto: Privat
SJAMPIS OG PARTYHATT: Den svenske playboyen, levemannen og svartebørshandleren skal ifølge Euroteam ha vært delaktig da selskapet lurte FIFA trill rundt i forbindelse med billettkjøp fra fotballforbund i Afrika. Foto: PrivatVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ZÜRICH (Dagbladet): Nøkkelen ligger hos en svensk playboy. Den middelaldrende svensken, en kjent figur i partymiljøet i Göteborg, beskrives som svært karismatisk. Han er en av Vest-Europas viktigste svartebørsskikkelser.

Dagbladet kan i dag avsløre hvordan svensken, sammen med det norske svartebørsselskapet Euroteam, har lurt FIFAs etterforskere trill rundt.

FIFA har etterforsket Dagbladets avsløring av hvordan organisasjonen tok imot flere millioner kroner fra Euroteam. Pengene ble overført til to kontoer hos Barclays Bank i Cadiz. Euroteam er tidligere truet med søksmål av nettopp FIFA, og skulle etter boka aldri kunne handle med Det internasjonale fotballforbundet.

Møtte veggen FIFA har alliert seg med revisjonsgiganten KPMG. I granskninga har det kommet fram at Euroteam aldri overførte penger til FIFA under eget navn. Ifølge informerte kilder heter det at «Euroteam-navnet ikke dukker opp noe sted» i overføringene.

Men det var de norske svartebørsgigantene som sto bak. Selskapet har siden 2003 solgt svartebørsbilletter for over 600 millioner kroner. Denne gangen benyttet de den svenske svartebørsedderkoppen for å billettene de ønsket.

Det var ifølge KPMG-granskningen det Dublin-baserte investeringsselskapet Ocean Capital Ltd. som overførte penger til FIFA. Dette bekreftes overfor Dagbladet av kilder i Euroteam.

Nøkkelmann Svensken er en betrodd forretningspartner av Euroteam. Hans mange kontakter kom til nytte eksempelvis under VM i Tyskland. Private bilder fra 2006-VM viser svensken i leilighetene Euroteam benyttet som kontorer og i tett passiar med selskapets ledelse.

- Han har et massivt kontaktnett, og er veldig flink med penger, sier en venn av svensken til Dagbladet.

- Den overføringa Dagbladet har omtalt er ikke den eneste der svensken og Ocean Capital ble brukt, legger han til.

Forfjamset Euroteam sier den største FIFA-overføringen svensken var involvert i var på omkring 200 000 euro. Pengene ble først overført fra Euroteams norske konto, til svensken, videre til Ocean Capital og til FIFA, forklarer kilden.

PÅ EUROTEAM-FEST: Her sitter svensken (med rød ring) på fest med Euroteam under VM i 2006. Han har vært en nøkkelmann for selskapets suksess. Foto: Privat
PÅ EUROTEAM-FEST: Her sitter svensken (med rød ring) på fest med Euroteam under VM i 2006. Han har vært en nøkkelmann for selskapets suksess. Foto: Privat Vis mer

Konfrontert med funnene i etterforskningen er direktør Paul McGowan i Ocean Capital Ltd. svært overrasket.

- Dette har vi ingenting med å gjøre. Vi har aldri handlet med FIFA eller fotballbilletter. Her må det være en misforståelse, sier McGowan til Dagbladet.

Totalt er det overført 503 564 euro fra Euroteam til FIFAs bankkontoer. Dette var oppgjør for VM-billetter solgt av afrikanske fotballforbund - kamuflert av Euroteams svenske edderkopp.

Dagbladet har kontaktet svensken på telefon, sms, e-post og på Facebook. Han har ikke svart.

- BETALT VIA IRLAND: Det hevder FIFAs etterforskere og kilder i Euroteam.
- BETALT VIA IRLAND: Det hevder FIFAs etterforskere og kilder i Euroteam. Vis mer