Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Her er svenskenes bevis for at Kadhafi fremdeles har fly

Og det later som at de lybiske styrkene selv har sperret sin egen rullebane. - Kan virke som de bifaller flyforbudsonen.

BEVIS PÅ AT KADHAFI HAR FLY: Her står minst 16 fly oppstilt på en flybase i Libya. Foto: Försvarsmakten/FL01
BEVIS PÅ AT KADHAFI HAR FLY: Her står minst 16 fly oppstilt på en flybase i Libya. Foto: Försvarsmakten/FL01 Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Nye spaningsbilder fra den svenske Gripen-styrken FL01 viser minst 16 oppstilte fly ved en flybase i Libya.

- Det er et bevis for at det fremdeles finnes fly i Libya, noe som er svært viktig å dokumentere, mener presseoffiser Louise Levin ved FL01.

40 oppdrag Den svenske Gripen-styrken FL01 har hittil utført 40 oppdrag over Libya så langt. Den svenske kampflystyrken, åtte JAS 39 Gripen-kampfly stasjonert på Sicilia, har utelukkende konsentrert seg om å utføre overvåkningsoppdrag, i tillegg til å overvåke flyforbudsonen.

- Er det mulig å si noe om flyenes evne til å utføre oppdrag mot sivile i Libya?

- Nei, det kan jeg ikke umulig si noe om. Det er bildebevis på at det finnes, men hvilken tilstand de er i, kan jeg ikke svare på, sier Levin til Dagbladet.

Hun vil ikke kommentere om flyene ble bombet etter de svenske flyene tok bildene.

- Har blokkert egen rullebane - Spaningsoppdragene vi utfører er et viktig bidrag for å opprettholde flyforbudsonen og sikre at ingen fly tar av. Men man kan i en filmsekvens se at det er fysiske blokkeringer på rullebanen som gjør at flyene ikke kan bruke den, sier Levin.

- Det kan virke som at Libya dermed bifaller flyforbudsonen og gjør det umulig for sine fly å ta av, mener hun.

Svenskene har tidligere gått ut med et degradert overvåkningsbilde av en libysk luftvernstilling fotografert med et svensk JAS 39 Gripen-kampfly. Øverst på bildet står OKBA IBN NAFA, som er en flybase over 150 km vest for Tripoli (se kart nede til høyre).

Levin ønsker ikke å kommentere om det også denne gangen er snakk om OKBA IBN NAFA.

Det er ikke kjent om luftvernsposisjonene er bombet som følge av bildet, og det norske forsvaret har tidligere nektet å kommentere om norske F16-fly har utført oppdrag mot flybasen.

- Viktig del - Vi er en av flere nasjoner i koalisjonen under Natos ledelse. Det vi gjør er en viktig del av denne komplekse operasjonen, sier styrkesjef Stefan Wilson i en pressemelding lagt ut på sidene.

- Spaningsoppdragene kan gi relevant informasjon om motstandernes evne til å utfordre flyforbudsonen, noe som kan være uvurderlig kunnskap for den Nato-ledede koalisjonen, fortsetter Wilson.

BIDRAR MED ÅTTE GRIPEN-FLY: Her tar et av de åtte JAS 39 Gripen-kampflyene av fra Sicilia, der den svenske kampflystyrken er stasjonert under operasjonen over Libya. Foto: Scanpix/Försvarsmakten/Johan Lundahl
BIDRAR MED ÅTTE GRIPEN-FLY: Her tar et av de åtte JAS 39 Gripen-kampflyene av fra Sicilia, der den svenske kampflystyrken er stasjonert under operasjonen over Libya. Foto: Scanpix/Försvarsmakten/Johan Lundahl Vis mer

Den svenske styrken, som er stasjonert på Sicilia, utfører én til to oppdrag daglig, og ved behov flere.

Til sammenligning utfører de norske styrken fire til åtte oppdrag i døgnet.

LIBYSK LUFTVERNSENHET: Her er overvåkningsbildet fra et svensk Gripen-fly av en libysk luftvernsenhet rundt 150 km vest for Tripoli. Foto: Försvarsmakten/FL01
LIBYSK LUFTVERNSENHET: Her er overvåkningsbildet fra et svensk Gripen-fly av en libysk luftvernsenhet rundt 150 km vest for Tripoli. Foto: Försvarsmakten/FL01 Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media