Her er Sveriges nye statsminister

Holdt tale i natt: - Vi befinner oss i en alvorlig situasjon.

 APELL:  Löfven appellerte til alle partiene i Riksdagen om å opptre ansvarlig, men han fastslo også at det ikke er aktuelt med noe samarbeid med Sverigedemokraterna enda så stor framgang de har hatt. Foto: TT/NTB.
APELL: Löfven appellerte til alle partiene i Riksdagen om å opptre ansvarlig, men han fastslo også at det ikke er aktuelt med noe samarbeid med Sverigedemokraterna enda så stor framgang de har hatt. Foto: TT/NTB.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg er beredt til å starte koalisjonsforhandlinger med Miljöpartiet og vil strekke ut en hånd til andre partier, sa Stefan Löfven da han ble mottatt med stormende jubel på Socialdemokraternas valgvake rundt midnatt.

Löfven appellerte til alle partiene i Riksdagen om å opptre ansvarlig, men han fastslo også at det ikke er aktuelt med noe samarbeid med Sverigedemokraterna enda så stor framgang de har hatt. De skal ikke få en avgjørende rolle.

Löfven understreket at det tross alt er få andre partier i Europa som oppnår 30 prosent i en situasjon der det er stadig flere mindre partier. Han trakk fram det norske Arbeiderpartiet som det eneste andre eksempelet i Norden.

I seierstalen takket han den avtroppende statsministeren Fredrik Reinfeldt og gjorde det klart at han har stor respekt personlig og politisk for motstanderen.

Men han sa også at Moderaternas måte å lede Sverige på, var underkjent av velgerne. - Moderaternas nyprosjekt er over, sa han.

- Vi befinner oss i en alvorlig situasjon med hundretusentalls arbeidsledige og synkende skoleresultater. Noe holder på å gå i stykker i Sverige, sa han.

(NTB)