<strong>VENNSKAPSLENKE:</strong> Barn og voksne på Fusa oppvekstsenter i Hordaland holdt lenke rundt kunnskapsminister Kristin Halvorsen og skolen og barnehagen sin denne uka. - Elevenes trivsel er avgjørende for deres resultater og for hvordan de klarer seg videre i livet, sprudlet kunnskapsministeren. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
VENNSKAPSLENKE: Barn og voksne på Fusa oppvekstsenter i Hordaland holdt lenke rundt kunnskapsminister Kristin Halvorsen og skolen og barnehagen sin denne uka. - Elevenes trivsel er avgjørende for deres resultater og for hvordan de klarer seg videre i livet, sprudlet kunnskapsministeren. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer

Her er SVs drømmeskole

Høyere lærertetthet per elev, en praktisk skolehverdag, et eget skolemåltid og mer fysisk aktivitet er løsningen for norsk skole, ifølge SV.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

FUSA (Dagbladet): Denne uka var kunnskapsminister Kristin Halvorsen og SV-leder Audun Lysbakken på skolebesøk i den Senterparti-styrte Fusa kommune i Hordaland. Ikke uten grunn.

<strong>LEKSEKLARE:</strong> Kjetil (t.v.) og Svein (t.h) hadde førskoledag på Fusa barneskole tirsdag denne uka. &mdash; Jeg gleder meg mest til leksene og sånn, forteller den svært skoleklare Kjetil på spørsmål fra kunnskapsminister Kristin Halvorsen. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
LEKSEKLARE: Kjetil (t.v.) og Svein (t.h) hadde førskoledag på Fusa barneskole tirsdag denne uka. — Jeg gleder meg mest til leksene og sånn, forteller den svært skoleklare Kjetil på spørsmål fra kunnskapsminister Kristin Halvorsen. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer

Her har skolelederne styrt skolene sine med aktiv hånd. Fusa ungdomsskule innførte valgfag på egen hånd, før Kunnskapsdepartementet kom med krav om det samme. I Fusa samarbeider barnehage og skole, sånn at spente førsteklassinger er klare for å sitte stille og lære allerede fra første skoledag.

<strong>PRAKSISDAG:</strong> En dag i uka har ti elever ved Fusa ungdomsskole en ute-praksisdag. Denne uka laget de sandvolleyballbane til ungdomsskolen. &mdash; Uten et slikt tilbud, hadde jeg aldri klart å fullføre ungdomsskolen. Det gjør meg mer motivert, forteller 18-åringen Mats André Gjøen. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
PRAKSISDAG: En dag i uka har ti elever ved Fusa ungdomsskole en ute-praksisdag. Denne uka laget de sandvolleyballbane til ungdomsskolen. — Uten et slikt tilbud, hadde jeg aldri klart å fullføre ungdomsskolen. Det gjør meg mer motivert, forteller 18-åringen Mats André Gjøen. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer

Også ungdomsskolen og den videregående skole er samkjørt, for å gjøre overgangen lettere. Her er skolefrafallet langt lavere enn landsgjennomsnittet.

- Det gjøres mye bra i Fusa. I ungdomsskolen har de skolemåltid, valgfag og et system som gjør at både de som har noe å slite med og elever med høyere motivasjon får jobbe mer enn resten av klassen. Den videregående skolen har langt mindre frafall enn landet for øvrig, og barnehagen og barneskolen jobber veldig bra med fag og sosial kompetanse, sier kunnskapsminister Kristin Halvorsen.
Praktisk læring Kunnskapsministeren og partikollega og SV-leder Audun Lysbakken nikker og smiler mens de stiller spørsmål og spiller brennball med elevene. Og hører fornøyde elever snakke godt om skolehverdagen i den lille vestlandsbygda.

<strong>ENGASJERT:</strong> Ole Petter Hetleøen (14) forklarer hvordan Fusa ungdomsskule klarer å unngå at elevene slutter på skolen. I Fusa slutter langt færre elever på skolen enn landsgjennomsnittet. &mdash; Vi gjør masse praktisk, men lærer fag samtidig. Vi har blant annet satt opp tapeten der, sier Hetleøen til svært entusiastiske Kristin Halvorsen og SV-leder Audun Lysbakken. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
ENGASJERT: Ole Petter Hetleøen (14) forklarer hvordan Fusa ungdomsskule klarer å unngå at elevene slutter på skolen. I Fusa slutter langt færre elever på skolen enn landsgjennomsnittet. — Vi gjør masse praktisk, men lærer fag samtidig. Vi har blant annet satt opp tapeten der, sier Hetleøen til svært entusiastiske Kristin Halvorsen og SV-leder Audun Lysbakken. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer

- Jeg har ADHD og har problemer med å sitte stille. Men på NPP-linja har vi en dag hvor vi er ute og gjør praktiske ting. Da er det lettere for meg å gjennomføre de fire andre dagene i klasserommet, sier 14-åringen Ole Petter Hetleøen, som viser fram sandvolleyballbanen gutta lager. Og den tapetserte veggen de nylig la inne i skolebygget.

<strong>GODT Å VÆRE PÅ HJEMMEBANE:</strong>  Til tross for regnvarsel i Hordaland på Yr, skinte sola som best da Audun Lysbakken var på etterlengtet Hordaland-besøk tirsdag denne uka. Her er han og sjekker traktoren som elevene på yrkeslinja ved Fusa videregående skule hadde fikset. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
GODT Å VÆRE PÅ HJEMMEBANE: Til tross for regnvarsel i Hordaland på Yr, skinte sola som best da Audun Lysbakken var på etterlengtet Hordaland-besøk tirsdag denne uka. Her er han og sjekker traktoren som elevene på yrkeslinja ved Fusa videregående skule hadde fikset. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer

Om kort tid skal elevene også lage en garasje, og på veien lærer de både norsk og matte.

<strong>HJELPENDE HÅND:</strong>  Elevene ved Fusa videregående skule mistet et par briller ut av øvelsesrommet der de spiller musikk og synger. Utdanningsminister Kristin Halvorsen lot ikke de høyhælte skoa stoppe henne og løp bort for å gi elevene brillene tilbake. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
HJELPENDE HÅND: Elevene ved Fusa videregående skule mistet et par briller ut av øvelsesrommet der de spiller musikk og synger. Utdanningsminister Kristin Halvorsen lot ikke de høyhælte skoa stoppe henne og løp bort for å gi elevene brillene tilbake. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer

Hetleøen og ni andre elever ved Fusa ungdomsskule går på den såkalte NPP-linja (oppkalt etter Nils Petter og Petter, som har utviklet programmet guttene følger). En dag i uka er guttene ute og bygger og lærer fag. De fire andre dagene tilbringes på skolebenken.

SVs fempunktsplan for en bedre skole

1. SV vil ha flere lærere og andre yrkesgrupper inn i skolen, og innføre lov om lærertetthet.

— Vi skal sikre 15 elever per lærer i 1. til 4. trinn og 20 per lærer i 5. til 10. Det er et kostbart tiltak, men vi vil gjøre det mulig for lærerne å se hver enkelt elev og drive tilpasset opplæring, sier Halvorsen.

2. Lovfeste rett til etterutdanning, med medfinansieringsplikt for kommunene.

— Faglig påfyll er avgjørende for gode lærere, og både kommunene og staten må være med og ta ansvar for det.

3. Leksehjelp gjennom hele grunnskolen, med styrket kvalitet.

— Vi vet at 5.- til 10.-klasseelever ønsker å bli ferdig med mer av skolearbeidet på skolen.

4 Fysisk aktivitet og gratis frukt og grønt hver dag. Innføre skolemåltid på sikt.

— Tida jobber for skolematen, som vi har blitt ertet og mobbet for. Det stilner fra Høyre og Venstre, alt det der maset med skolefrukten, og forskning viser at dette er viktig for helsa og for konsentrasjonen i timene. Vi ønsker og en halvtimes aktivitet daglig i hele grunnskolen. I dag sitter 15-åringer stille 44 timer i uka etter at de er ferdige på uka. Og hva det betyr for folkehelsa på sikt, kan vi bare forestille oss. Vi sender ikke hjernen alene på skolen, vi sender hele ungen. Alt det rundt er viktig.

5. Styrke kvalitet i skolefritidsordning, etter hvert gratis skolefritidsordning.

- De ti elevene har en annerledes skole, med tilrettelagt praktisk opplæring. Disse elevene trenger hammer og sag mer enn bøker, og kommer til å bli kjempegode arbeidere, bare de klarer å fullføre skolen. Er det noen hjertet mitt brenner for, er det denne gruppen, sier rektor Ragnar Hauge.

- Uten denne linja og utedagen hadde jeg aldri klart å fullføre ungdomsskolen. Nå klarer jeg det, sier Mats André Gjøen (18). På rett vei SV mener åtte år med rødgrønn regjering har ført til en langt bedre norsk skole, og viser til bedre resultater på internasjonale undersøkelser.

- Vil ha lærernorm

Utdanningsforbundet mener flere kvalifiserte og dyktige lærere og en lærernorm er viktigst for å få en bedre skole.
Her er Utdanningsforbundets ønsketiltak for en god skole. De mener flere kvalifiserte og dyktige lærere og en lærenorm er viktigere enn skolemat og gratis frukt.

1 Tilstrekkelig med kvalifiserte og dyktige lærere.

En norm for antall elever per lærer per skole på plass. I tillegg hindre at kommunene kan sette inn ukvalifiserte lærere og vikarer. Det finnes en reservestyrke på 37 000 lærere. Få dem tilbake til skolen.

2 La lærerne bruke tida til undervisning, for- og etterarbeid og felles arbeid for kvalitetsutvikling.

3 En god skole er avhengig av motiverte og engasjerte lærere. Politikere som ønsker å styre langt inn i klasserommet må holdes unna.

4 En god skole er almendannende og tar vare på hele mennesket. Må vektlegges i all undervisning og i alt kvalitetsarbeid.

5 En god skole har rett og plikt til etter- og videreutdanning for lærerne, koplet med karriereveier for lærere i undervisningsstillinger.

- Vi har framgang i matte, naturfag, lesing og skriving, og norske tiåringer er nå best i Norden i matte, sier Kristin Halvorsen.

Dette koster SVs drømmeskole

Innføring av lov om lærertetthet: 1,8 milliarder

Økt etterutdanning: 300 millioner

To timer leksehjelp per uke: 1 milliard

Frukt og grønt for alle: 330 millioner

Halv time fysisk aktivitet for alle: Minst 300 millioner

Styrking av skole- og fritidsordning: Minst 200 millioner

• Totalt: 4 milliarder kroner

• På sikt vil SVs drømmeskole koste rundt 10 milliarder kroner i året. Da skal alle elevene i grunnskolen få et gratis skolemåltid (2,5 milliarder kroner). I tillegg kommer flere andre yrkesgrupper inn i skolen, SFO skal koste mindre.

- Resultatene i norsk skole er på vei oppover, og nå står vi overfor et veivalg ved valget i høst. Skal vi bygge fellesskolen videre, eller satse på privatisering og tidligere karakterer? Vi er på vei, men det er de neste åra som er avgjørende for om vi får fullført den byggingen av den nye skoledagen, sier Audun Lysbakken.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer