Massevelt - åtte til sykehus:

Her er sykkelfella

Avdekket for ett år siden. Men ikke tildekket.

SYKKELFELLE: Fugen, eller kloa, i begge ender av Beitstadsundbrua, er montert for at materialene skal tåle temperaturendringer uten å krasje. Men krasje med sprekkene - det gjør sykkelhjul på fart. Foto: Rainer Jakobsen, lagkaptein Team Rynkeby Arctic.
SYKKELFELLE: Fugen, eller kloa, i begge ender av Beitstadsundbrua, er montert for at materialene skal tåle temperaturendringer uten å krasje. Men krasje med sprekkene - det gjør sykkelhjul på fart. Foto: Rainer Jakobsen, lagkaptein Team Rynkeby Arctic. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Forklaringen på den dramatiske massevelten med sykkelryttere ved Steinkjer fredag ettermiddag ligger i bildet over.

Hjulet til lederen i feltet på 28 ryttere låste seg bom fast i en sprekk i den åpne «kloa» i overgangen fra veien og inn på Beitstadsundbrua.

Identisk sykkelulykke skjedde på brua i august i fjor kort tid etter at den ble åpnet.

- Vi er lykkelig over at det heldigvis gikk så bra som det gikk. Dette kunne gått mye verre, sa manager Kenneth Balterzen for det hardt rammede verdighetslaget Team Rynkeby Arctic til Dagbladet fredag kveld.

Da var fortsatt sju ryttere av åtte ryttere innlagt på sykehuset i Levanger og på St. Olavs Hospital.

En har fått skadd en nakkevirvel, en har kompresjonsbrudd i ryggen, alle har kuttskader, flere har hjernerystelse og brudd i ribbein, kragebein og kinnbein.

Lørdag var det to skadde sykkelpasienter tilbake i trønderske sykehussenger - en i Levanger og en på St. Olav.

De fem som ble utskrevet lørdag, skal følges opp på sine hjemsteder.

Ifølge Levanger-sykehusets opplysninger til Trønder-Avisa, er to av de skadde og utskrevne sykkelrytterne kvinner i 20- og 40-åra. Tre er menn i 50-60-årene.

Pasientene er hjemmehørende i Narvik, Tromsø, Vågan og Bø kommune i Vesterålen.

Uforglemmelig gjensyn

- Det ble en stor og uforglemmelig ettermiddag på torget i Trondheim da de utskrevne med kutt og krykker møtte de rundt 300 mosjonssyklistene som kom til mål i veldedighetsrittet til inntekt for barnekreftsaken.

11 millioner kroner er samlet inn til kreftsaken hittil i år gjennom sykkelklubber tilknyttet Team Rynkeby.

Så hvorfor er ikke denne sykkelfella dekket til, eller i det minste skiltet, siden problemet har vært utredet i Trøndelag fylkeskommune etter ulykken for mindre enn et år siden?

- Er lite tilgjengelig. Vi kommer med en pressemelding i morgen, skriver seksjonsleder Jo Bernt Brønstad i en sms til Dagbladet lørdag kveld.

Han leder avdelingen for investering og fornying i Trøndelag fylkeskommune.

KRÆSJET: André Imerslund skulle bare ha det gøy på sykkel i sykkelparken i Hafjell. Sånn gikk det ikke. Video: André Imerslund. Reporter: Klaus Holm Fjellro / Dagbladet TV. Musikk: Epidemic sound. Vis mer

Rapport på bordet

Fredag reagerte han slik overfor Trønder-Avisa etter den nye ulykken der 12 ryttere smalt i asfalten og over hverandre:

- I etterkant av hendelsen i fjor sommer gjennomførte vi en såkalt trafikksikkerhetsinspeksjon på stedet, med personer som foretok en vurdering av ulykkesstedet. De har kommet med en rapport med tiltak som skal gjennomføres i nær framtid. Så skjønner vi selvfølgelig at det hjelper lite når en slik ulykke inntreffer.

Politiker: - Ikke hørt om

Halgeir Grøntvedt (Sp) er øverste ansvarlige politiker som leder i hovedutvalget for vei i Trøndelag fylkeskommune.

- Jeg hadde ikke oversikt over at situasjonen på Beitesundbrua var som den var. Fredag var første gang jeg fikk høre at det var et problem med brua, sier Grøntvedt til Trønder-Avisa.

Det var den rutinerte mosjonsrytteren Ketil Johnsen som hektet fast et hjul, ble kastet av sykkelen og brakk kragebein og ribbein i august i fjor.

- Den valgte løsningen er dårlig. Jeg er overbevist om at dette kommer til å skje med flere om det ikke tas grep, sa Johnsen til Trønder-Avisa den gangen.

Da startet brueieren, Trøndelag fylkeskommune, med en inspeksjon.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer