Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Her er symptomene du må se opp for

Svineinfluensaen rammer også de som er helt friske fra før. Disse symptomene må du ta på alvor.

BLE SYK: Sabina Marthinsen (19) opplevde hvordan det var å ha svineinfluensa. Med pusteplager, leddplager, feber og hoste. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
BLE SYK: Sabina Marthinsen (19) opplevde hvordan det var å ha svineinfluensa. Med pusteplager, leddplager, feber og hoste. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Selv om personer med underliggende sykdommer er mer utsatt enn andre for svineinfluensaen, har det vist seg at sykdommen også rammer folk som er helt friske.

19 år gamle Sabina Marthinsen fikk svineinfluensa tidlig i høst. Hun forteller at det er den verste influensaen hun noensinne har hatt.

—Jeg lå rett ut, og klarte ikke gjøre noen ting. Jeg hadde høy feber, kasta opp, hadde hodepine og hostet mye. Det verka i hele kroppen, og etter hvert fikk jeg også problemer med å puste skikkelig. Jeg måtte ligge i én bestemt stilling, for å unngå følelsen av å bli kvalt, forteller hun.

Viruslungebetennelse
Ifølge svenske Expressen viser en ny britisk studie at 46 prosent at de som har dødd av svineinfluensa har tilhørt en av risikogruppene . 10 prosent hadde et mildt helseproblem, og 24 prosent et moderat helseproblem — men omkring 20 prosent av de døde var helt friske.

I Norge har influensaen så langt tatt 14 menneskeliv. Tolv av de døde hadde en underliggende medisinsk lidelse som plasserte dem i risikogruppa. To var i utgangspunktet friske.

—Influensaen arter seg forskjellig fra person til person. Noen merker den knapt, andre blir alvorlig syke, sier avdelingsoverlege Steinar Madsen i Statens legemiddelverk til Dagbladet.

Den største faren ved sykdommen er å utvikle viruslungebetennelse, opplyser han.

—De fleste som dør har fått en viruslungebetennelse. Per i dag finnes det ingen behandling mot denne typen lungebetennelse. Det eneste legene kan gjøre er å gi pasientene støttebehandling fram til kroppen forhåpentligvis kommer seg av seg selv, sier Madsen.

Klare råd
Men hvordan vet man at man har fått eller holder på å utvikle denne typen lungebetennelse? Og hvor lenge bør man vente før man ringer lege?

Folkehelseinstituttets råd er klare: Kontakt helsetjenesten hvis
• du har symptomer og du selv, eller andre du bor sammen med, tilhører risikogruppa
• du føler deg veldig syk

Men hva vil det si å være veldig syk?

—Et av de første tegnene på at man har utviklet en viruslungebetennelse er at det oppleves som tungt å puste, man puster hurtig og føler at man ikke får nok oksygen.

I tillegg øker pulsen, sier avdelingsoverlege Madsen, og understreker at man bør ringe lege med en gang man får disse symptomene.

Smerter i lungene
Da Sabina Marthinsen opplevde problemer med å puste, oppsøkte hun lege umiddelbart.

—Jeg husker at jeg ofte prøvde å stabilisere pusten, men ikke greide det. Av og til kunne jeg få helt panikk av det, sier hun.

Ifølge Steinar Madsen i Legemiddelverket er den største faren ved å utvikle en viruslungebetennelse nettopp det at kroppen ikke lenger greier å ta opp nok oksygen.

—Et tegn på oksygenmangel er at man får en mer blåaktig farge på leppene og fingertuppene. Dette er signaler man må ta på alvor, sier Madsen

Det er ikke uvanlig at personer med denne typen lungebetennelse etter hvert også begynner å kjenne smerter i lungene. Også da skal man kontakte lege.

Feber ikke avgjørende
—Feber er ikke et avgjørende tegn på at man har viruslungebetennelse. Det er fullt mulig å ha lungebetennelse uten å få feber, sier overlege Madsen.

—Men dersom en voksen persons kroppstemperatur blir høyere enn 40 grader, bør man ta kontakt med lege. Det er uvanlig og kan være et tegn på alvorlig sykdom, sier han.

Det samme gjelder ikke nødvendigvis for barn. Barn kan nemlig ofte få høy feber som raskt går over.

Men det er ikke alltid like lett å oppdage at små barn er veldig syke. Noen tegn kan man derfor være ekstra oppmerksom på.

—De beste tegnene på at små barn er syke, er at de blir stille, sløve og ikke greier følge med, sier Madsen.

Drikk vann
Sabina Martinsen syntes det var skummelt å ha svineinfluensa.

—Jeg var redd for at jeg måtte legges inn på sykehus, havne i respirator, eller bli enda sykere. Man leser jo om helt friske personer som plutselig dør av denne sykdommen, sier hun.

Hun fulgte derfor legenes råd til punkt og prikke: hun holdt seg hjemme fra jobb, tok det helt rolig — og passet på å få i seg nok drikke.

—Det er viktig at alle influensasmittede får i seg nok vann, for blir man dehydrert risikerer man at sykdommen blir verre, sier avdelingsoverlege Steinar Madsen i Statens legemiddelverk.

Grafikk: Dagbladet/Kjell Erik Berg
Grafikk: Dagbladet/Kjell Erik Berg Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media