GIKK AV: Socialdemokraternas leder Håkan Juholt meddelte sin avgang i sin hjemby Oskarshamn lørdag ettermiddag.

 
Foto: Patrick Söderström / SCANPIX
GIKK AV: Socialdemokraternas leder Håkan Juholt meddelte sin avgang i sin hjemby Oskarshamn lørdag ettermiddag. Foto: Patrick Söderström / SCANPIXVis mer

Her er tabbene som felte ham

Håkan Juholt varte bare ti måneder som Socialdemokraternas leder, men tabbelisten er lang som et vondt år.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Jeg har begått feil. Hvor store feil får fremtidig forskning vurdere, sa Håkan Juholt under pressekonferansen i hjembyen Oscarshamn i går.

Der trakk han seg som leder for Socialdemokraterna, Sveriges Arbeiderparti. Etter bare ti måneder i jobben, avslørte Juholt at han allerede har tenkt lenge på om han burde tre til side.

Tabbelisten Listen over skandaler og vanskelige saker har nemlig blitt lang:

• Aftonbladet avslørte i fjor at Juholt som riksdagsmedlem har fått dobbelt så mye boligstøtte som han hadde krav på.
• Han ble politianmeldt etter at Expressen skrev om tvilsomme kjøreregninger: To ganger skal Riksdagen ha gitt Juholt godtgjørelse for kjøring i egen bil, samtidig som han har levert regning for leiebil. 
• 1. mai i fjor holdt partilederen tale i Falun - men kom for sent og gikk glipp av demonstrasjonstoget.
• Juholt har også blitt knepet i flere faktafeil, og vinglet i store saker som den svenske deltakelsen i bombingen av Libya.

Men først og fremst har han ikke greid å løfte "sossernas" oppslutning etter valgnederlaget i 2010.

- Jeg vil ikke stå i veien for den nye starten som både sosialdemokratiet og Sverige trenger, sa Juholt på pressekonferansen.

Inngikk avtale Juholt overtok etter Mona Sahlin i 2010, og ble sett som venstresidens mann. I går rettet han kritikk mot svensk presse for måten han er blitt behandlet på.

- Jeg har kjent klasseforakt i visse kretser. Det har vært legitimt på borgerlige ledersider å lage karikaturer av meg og gi meg kallenavn, sa Juholt.

Partisekretær Carin Jämtin vil fungere som partileder inntil videre. Senest fredag sa hun på en pressekonferanse at Juholt skulle fortsette i jobben. Det skal ha vært resultatet av en hestehandel, hvor Juholt krevde en offentlig tillitserklæring for å bøye seg for det interne presset om å gå av.

- Hvis det blir Jämtin som tar over er dette forspillet kanskje ikke det beste for henne, i og med at hun løy på fredag, sa Expressens politiske kommentator K-G Bergström til avisen i går.

Martin Kolberg, tidligere partisekretær i Ap, mener avgangen er trist, men nødvendig. - Det har vært en tillitskrise internt og i den svenske befolkningen, derfor mener jeg det har blitt nødvendig med et skifte, sier han til NTB.