Her er tallene som bekymrer

Utenlandskfødte har lenge ligget langt bak på vaksinestatistikken. Nå finner vi dem igjen blant de innlagte på sykehus.

ØKER: Antallet utenlandskfødte som er innlagt med covid-19 øker kraftig. Langt færre i gruppen vaksinerer seg enn befolkningen som helhet. Her fra intensivavdelingen på Oslo Universitetssykehus Rikshospitalet. Foto: Jil Yngland / NTB
ØKER: Antallet utenlandskfødte som er innlagt med covid-19 øker kraftig. Langt færre i gruppen vaksinerer seg enn befolkningen som helhet. Her fra intensivavdelingen på Oslo Universitetssykehus Rikshospitalet. Foto: Jil Yngland / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
LES ALT OM CORONA

Mens antallet norskfødte innlagte med corona falt i forrige uke, økte det totale antallet innlagte. Årsaken er kraftig vekst i syke som er født i utlandet.

Trenden i nye pasienter som er innlagt på sykehus med coronasmitte blant personer født i Norge er nemlig nå fallende, slår Folkehelseinstituttet (FHI) fast i sin ferske ukerapport. I forrige uke ble 114 norskfødte innlagt med coronasmitte, mot 134 uka før.

KLAR ENDRING: Denne grafen viser hvordan antallet nyinnlagte født i Norge har falt, mens antallet innlagte født i utlandet øker sterkt. (Kilde: FHI)
KLAR ENDRING: Denne grafen viser hvordan antallet nyinnlagte født i Norge har falt, mens antallet innlagte født i utlandet øker sterkt. (Kilde: FHI) Vis mer

Samtidig øker det totallet antallet nye innlagte i Norge. Personer som er født i utlandet står for hele veksten. 79 personer født utenfor Norge ble innlagt med covid-19 i forrige uke, opp fra 55 uka før. Det er en økning på hele 44 prosent.

Hele 41 prosent av de som ble innlagt med covid-19 i forrige uke er født i utlandet, ifølge FHI.

- Uheldig

Overlege Preben Aavitsland ved Folkehelseinstituttet sier tallene tegner et kjent bilde, men at utviklingen er bekymringsfull.

- Vi har mesteparten av epidemien sett at innvandrere er overrepresentert blant sykehusinnlagte, blant annet fordi vaksinasjonsdekningen er lavere i noen grupper av innvandrerbefolkningen. Utviklingen er uheldig, og vi oppfordrer sterkt til at uvaksinerte tar den første dosen snarest.

OMIKRON: Henrik Ullum svarte på spørsmål etter pressekonferansen om coronaviruset i København den 16. desember. Video: Ritzau. Reporter: Frode Andresen / Dagbladet Vis mer

Blant de utenlandsfødte på sykehus dominerer land i Øst-Europa. 16 av de nye innlagte er fra Polen, mens fem er fra Litauen. I tillegg er seks fra Eritrea og fem fra Syria. For de andre fødelandene var det færre en fem innlagte, og FHI har derfor ikke oppgitt bakgrunnen.

Tallene fra utenlandsfødte på sykehus finner vi igjen på statistikken for vaksinerte. Mens hele 92 prosent av voksne født i Norge er fullvaksinerte, er tallene langt lavere for mange andre nasjoner.

Blant de som er født i Polen er bare fire av ti fullvaksinerte, og blant dem født i Litauen har 43 prosent fått to vaksinedoser.

Lavere tillit

Land øst i Europa peker seg klart ut med lav vaksinasjonsgrad, men også personer født i Somalia og Eritrea er vaksinasjonsgraden betraktelig lavere enn for dem født i Norge.

Sammenhengen mellom vaksine og alvorlig sykdom er klar. Tall fra FHI viser at over halvparten av de innlagte på sykehus er uvaksinerte.

Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad bekrefter at lavere vaksinasjonsgrad trolig er årsaken til at utenlandsfødte er overrepresentert blant de innlagte.

- Det er godt kjent av vaksinedekningen i blant annet Øst-Europa er lavere enn i Norge, og derfor er det ikke så underlig at mange med utenlandsk bakgrunn som bor eller oppholder seg i Norge har lav vaksinedekning. Det ser vi på den høye andelen uvaksinerte som er innlagt på sykehus.

Assisterende direktør Geir Bukholm i FHI tror lavere tillit til myndighetene kan forklare at færre fra Øst-Europa har latt seg vaksinere.

- I noen av disse landene er vaksinasjonsdekningen lav i selve landene og det har jo sikkert med hvilken tiltro man har til myndigheter og så videre der. Så prøver jo vi i Norge når vi får personer hit med landbakgrunn fra disse landene å motivere dem for å la seg vaksinere, sier Bukholm til Dagbladet.

- Det er nok ganske komplekst bilde i forhold til forklaringen på hvorfor vaksinasjonsdekningen er såpass lav i disse landene i utgangspunktet, utdyper Bukholm.

Setter inn tiltak

Nakstad mener det finnes flere årsaker, men støtter teorien om at det henger sammen med sviktende tiltro til styresmaktene.

- Det er nok mange årsaker til det, blant annet hvilken tillit som eksisterer mellom myndigheter og befolkning i ulike land.

Nakstad forteller at helsemyndighetene har satt i verk flere tiltak for å flere utenlandsfødte til å vaksinere seg.

SMITTE: Camilla Stoltenberg, direktør FHI, uttrykker bekymringer for utviklingen av smitte av omikron-varianten. Video: Anabelle Bruun / Reporter Vilde Sofie Einan Vis mer

- Det drives fortsatt et omfattende informasjonsarbeid i ulike kanaler, og vi har dialog med kommunene om å opprettholde et stående vaksinetilbud i arbeidstida, og å aktivt tilby vaksine til personer som bare delvis bor eller oppholder seg i Norge.

Det å få opp vaksinasjonsgraden blant denne gruppen kan være en av nøklene til å få kontroll på den økende smitten og lette på presse på sykehusene, sier Geir Bukholm i FHI.

- Vi har denne gruppen sterkt i fokus. Og det er også i denne gruppen vi kan oppnå ganske mye i forhold til å redusere antallet innlagte på sykehus, og særlig på intensivavdelingene, sier Bukholm.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer