Her er tekstmeldingene som har gitt Giske trøbbel

Departementet har offentliggjort begge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Teksmeldingene som ble sendt fra Handels- og næringsdepartementet til Telenors styreleder Harald Norvik har skapt mye diskusjon og usikkerhet. Trond Giske har i kveld valgt å offentliggjøre meldingene.

Tekstmeldingene er ikke skrevet og sendt av Giske selv, men av en ansatt i departementet. Meldingene ble utformet på Giskes initiativ. Den nøyaktige ordlyden i meldingene er altså ikke fra Giske selv, presiserer departementet.

De to aktuelle meldingene ble begge sendt 7. januar. I den første, som ble sendt 13.52 står det:

«Takk. Vet du noe mer om tidsløp? Statsråden har bedt meg formidle at han fortsatt mener at det må finnes en løsning hvor tv 2 ikke selges. Dette er forsterket av at de ansatte i a-pressen så klart går i mot. Han ønsker å orientere regjeringens underutvalg. Og ber om at det ikke fattes noe vedtak om salg før som. Også er drøftet der fint om du kan kontakt meg. Mvh (embetsmann).»

I den andre meldingen, som ble sendt 14.23 står det:

- I tråd med statens prinsipper «Harald. Statsråden ønsker å presisere at når han ønsker å drøfte saken i regjeringen så er det ikke for å instruere, men for at regjeringen skal være orientert før noe vedtak er fattet. Han ønsker også formidlet i styret at informasjon i denne saken har vært dårlig håndtert og at en rask beslutning nå vil forsterke dette. Når statsministeren sier at R ikke har noen mening mener Giske det nettopp har sammenheng med at tidsløpet ikke har gitt tid til å drøfte saken.»

Giske mener at håndteringen av saken er i tråd med statens prinsipper for eierstyring.

- Det er innenfor disse prinsippene anledning for NDH som eierdepartement å ta opp forhold som selskapene bør vurdere. Samtidig som man understreker at det er styret som tar beslutningen, sier Giske i en pressemelding.

- Jeg er glad for at vi nå kan legge diskusjonen om trussel mot styrets posisjon bak oss, sier statsråden.

Han understreker at han ikke har ønsket å instruere Telenor, men at det har vært viktig for departementet å ha tilstrekkelig informasjon.

- Noe burde kanskje vært gjort annerledes Dagbladet snakket med Giske på vei fra NRK-huset til pressekonferansen i departementets midlertidige lokaler.

Er du sikker på at du blir sittende i den posisjonen som du har nå?

- Det er jo noe man aldri kan være sikker på, spesielt ikke på fredag den 13, svarte Giske.

OFFENTLIGGJORDE SMS: Trond Giske valgte i kveld å offentliggjøre meldingene som ble sendt til Harald Norvik. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
OFFENTLIGGJORDE SMS: Trond Giske valgte i kveld å offentliggjøre meldingene som ble sendt til Harald Norvik. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

Han sier at håndteringen av saken nå må evalueres, men at han ikke angrer på å ha sagt sin mening og stått ved den.

- Det har vært en frisk meningsutveksling mellom departementet og Telenor. Fra et eierskapsperspektiv har jeg sagt det jeg mener om oppkjøpet og vært ærlig, sier Giske.

- Du omtaler kommunikasjonen mellom deg og Telenor som en frisk meningsutveksling, men sett i lys av dagens alvorlige pressekonferanse fra Telenor sin side, synes du ikke at dette er å bagatellisere saken?

- Jeg vil ikke bagatellisere saken, men jeg har vært ærlig i min kommunikasjon med Telenor, og ærlighet er jo noe som er med på å skape trygghet og tillit, sier Giske til Dagbladet.

Foto: ØISTEIN NORUM MONSEN / DAGBLADET
Foto: ØISTEIN NORUM MONSEN / DAGBLADET Vis mer