SPORLØS LETING: Ikke så mye som en liten vrakdel er funnet etter flymysteriet i Malaysia. Letemannskapene må forholde seg til en rekke ulike teorier for å finne spor av flyet. Foto: REUTERS/Junaidi Hanafiah
SPORLØS LETING: Ikke så mye som en liten vrakdel er funnet etter flymysteriet i Malaysia. Letemannskapene må forholde seg til en rekke ulike teorier for å finne spor av flyet. Foto: REUTERS/Junaidi HanafiahVis mer

Her er teoriene om flymysteriet

En uke med uvisshet har allerede generert utallige teorier om hva som har skjedd med Malaysia Airlines-flyet. Dette er de minst usannsynlige.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

1. Terroranslag Det har vært store spekulasjoner rundt to av passasjerene om bord som reiste med stjålne pass. Men de ble etterhvert identifisert som to unge iranske menn med planer om å emigrere til Europa via Beijing. Ingen lands myndigheter har informasjon på at de er knyttet til terrorisme. Det store antallet kinesiske passasjerer har også generert mange spekulasjoner om at kineserne var målet for en terroraksjon. Interpol-sjefen Ronald Kenneth Noble har avkreftet: - Jo mer informasjon vi får, jo mer nærmer vi oss en konklusjon om at det ikke var et terroranslag.

2. Mekanisk feil førte til flystyrt Den sterkeste indikasjonen på dette er vitneobservasjon fra en arbeider på en oljerigg utenfor Vietnam, som sier han observerte et brennende objekt på himmelen. Men dette sammenfaller ikke med satellittsignalene som ble registrert i timene etterpå. Flymodellen Boeing 777 er også blant de fem sikreste flytypene i verden, så det vil overraske mange eksperter dersom årsaken er en mekanisk feil.

3. Pilottabbe førte til flystyrt Paralleller har blitt trukket til Air France-katastrofen i 2009, der 228 mennesker omkom. Ifølge etterforskingen ble autopiloten koblet ut på grunn av en feil, og pilotene styrte flyet i en så bratt vinkel at det mistet fremdriften og styrtet i Atlanterhavet. Det som taler mot dette scenariet er de gode værforholdene. Flyeksperter beskriver det som usannsynlig at en erfaren pilot kunne ha forårsaket en flystyrt i sol og klarvær.

4. Piloten styrtet flyet med vilje Siden 1976 har det vært åtte flystyrter som kan knyttes til pilotselvmord, ifølge informasjonstjenesten Aviation Safety Network. Dette skal blant annet ha vært årsaken til at et Egypt Air-fly styrtet i 1999, da 217 mennesker døde. Som regel er det svært vanskelig å slå fast dette som havariårsak.

5. Sabotasje En teori går ut på at piloten, eller en passasjer med høy flyteknisk kompetanse, har skrudd av instrumentene i håp om å fly uoppdaget. Denne teorien blir støttet av representanter fra amerikanske luftfartsmyndigheter, som påpeker at to av flyets kommunikasjonssystemer ble slått av hver for seg, kort tid etter den siste radarkontakten ble gjort.

6. Flyet har landet Analyse av radarinformasjon gjengitt av Reuters kan peke i retning av at flyet ikke bare fløy mot nordvest i blinde, men at det kan ha fulgt landemerker som tok det i retning av Andaman-øyene. Radarinformasjonen viser nemlig ikke at flyet befant seg over Andaman-øyene, men at det befant seg på en rute som ville ført det dit. Teorien samsvarer med at satellitter har registrert signaler fra flyet flere timer etter at det forsvant. Flyeksperter sier til CNN at det er mulig, men svært usannsynlig, at terrorister har klart å kapre og lande flyet uoppdaget.

Kilder: BBC, CNN, Reuters