SEMINAR: Bistandadvokatene i terrorsaken er i dag og i morgen samlet til seminar i Høyres hus i Oslo. Foto: Bjørn Langsem/Dagbladet
SEMINAR: Bistandadvokatene i terrorsaken er i dag og i morgen samlet til seminar i Høyres hus i Oslo. Foto: Bjørn Langsem/DagbladetVis mer

Her er terrorbistands-advokatene samlet til kurs

Skal diskutere erstatning og oppreisning for terrorofrene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Et stort antall av bistandsadvokatene i terrorsaken er samlet i et felles seminar i Oslo i dag og morgen.

I dag skal de gå igjennom erstatnings- og oppreisningskrav.

- I morgen vil blant annet tingretten komme for å informere om hovedforhandlingen, sier Mette Yvonne Larsen, en av de tre koordinerende bistandsadvoktene, til Dagbladet.

Omtrent 150 advokater er påmeldt. Advokatene Christian Lundin og Tom Sørum i advokatfirmaet Ness Lundin holder i dag foredrag om erstatningsutmåling.

- Jeg skal gjennomgå erstatningsrett som er spesielt aktuelt i denne saken, samt ta opp noen problemstillinger, sier Lundin til Dagbladet.

- De sentrale spørsmålene er hva de kan kreve erstatning for og hvor mye de kan kreve. Og hvem som kan få erstatning. Bare de som var til stede eller familien deres også? Hvordan skal de gå fram for å søke? Blir erstatning en del av den kommende rettssaken? sier Lundin, som blant annet vil gå gjennom rettsspraksis.

Det er de tre koordinerende bistandsadvokatene som har spurt enkelte av bistandsadvokatene om å ta en gjennomgang av temaene de kan mye om.

Advokat Maria Bergram Aas fra advokatfirmaet Stabell & Co, Sjak R. Haaheim, Advokatoriet, og Nadia H. Østby-Deglum fra Advokatfirmaet Elden skal snakke om oppreisningserstatning.

- Jeg skal si noe om de historiske perspektivene. Oppreisning er noe vi har hatt siden vikingtiden, at man kan ha krav på økonomisk erstatning for noe en har vært utsatt for, sier Haaheim, som representerer en rekke av båtheltene ved Utøya.

- Men penger er ikke det viktigste for mine klienter. De ønsker å komme tilbake til normalen og få den hjelpen som er relevant og nødvendig, sier Haaheim til Dagbladet.

Det er underveis også lagt opp til plenumsdiskusjoner hvor blant annet bistandsadvokatenes rolle i saken skal diskuteres.

- Det er nyttig at alle samles, vi representerer klienter med vidt forskjellig bakgrunn og behov, sier Haaheim.

Advokat John Christian Elden skal snakke om fornærmedes prosessuelle stilling.

KOORDINERENDE BISTANDSADVOKAT: Mette Yvonne Larsen. Foto: Bjørn Langsem/Dagbladet
KOORDINERENDE BISTANDSADVOKAT: Mette Yvonne Larsen. Foto: Bjørn Langsem/Dagbladet Vis mer