Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Her er Texas-representanten som vil stanse Obamas «klimareligion». Mottar millioner fra energibransjen

Lamar S. Smith vil legge forskning om global oppvarming på is.

KLIMASKEPTIKER: Den republikanske representanten Lamar S. Smith gjør alt han kan for å stikke kjepper i hjulene for Obamas klimatiltak. Foto: AP/Drew Angerer/NTB Scanpix
KLIMASKEPTIKER: Den republikanske representanten Lamar S. Smith gjør alt han kan for å stikke kjepper i hjulene for Obamas klimatiltak. Foto: AP/Drew Angerer/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Republikaneren Lamar Seeligson Smith har representert Texas i Representantenes hus i USA siden 1987.

Smith, som er uttalt klimaskeptiker, ledet justiskomiteen i Representantenes hus inntil han overtok lederskapet av vitenskapskomitéen for snart tre år siden - en komite som til da var blitt ansett som nokså sedat og medgjørlig, skriver The Washington Post.

Under 68-åringens ledelse har vitenskapskomitéen blitt som en illsint bulldog i en splittet kongress, skriver den amerikanske storavisa.

Trekker vitenskapen i tvil Mens Obama-administrasjonen har økt sin innsats mot klimaendinger med nye miljøkrav, har den tidligere advokaten fra New Braunfels i Texas virkelig markert seg ved å trekke det vitenskapelige grunnlaget bak klimafrykten i tvil.

Like før Smith ble komiteens leder, svarte han på journalister at han mener klimaendringene skyldes en «kombinasjon av faktorer, inkludert naturlige sykluser, solflekker og menneskelig aktivitet».

- Men forskerne vet ennå ikke med sikkerhet hvor mye hver av disse faktorene bidrar til de generelle klimaendringene på jorda, hevdet Smith.

Den framtredende klimaskeptikeren har tordnet mot miljøvernere og media med påstander om at de har latt seg forlede inn i «klimareligionen».

Har mottatt millionbeløp Smith har i løpet av sin tid i vitenskapskomitéen tatt til orde for at Obama-administrasjonen må gjøre rede for luftforurensningsregelverket, som han mener ikke er støttet av vitenskapen.

Han har førsøkt å kutte i NASAs budsjett for geofag, og har bedt om gransking av tilskuddsordningene til National Science Foundation, skriver The Washington Post.

Avisa har hentet inn finansdata som viser at Smith i løpet av sin karriere i Kongressen har mottatt 600 000 dollar, eller rundt 5,3 millioner kroner, i støtte fra energiindustrien.

Republikaneren har nektet å la seg intervjue av The Washington Post, men han og hans allierte avviser kritikken om at han politiserer vitenskap i sin rolle som leder av vitenskapskomitéen. 

De sier det er det regjeringen som gjør nettopp det, i tjeneste for overdreven føderal regulering av miljøet, med mandater som truer økonomien og avgjørende næringer som gass, olje og kull.

Advarte mot klimatoppmøtet Mens klimatoppmøtet foregikk i Paris i november, holdt vitenskapskomitéen en høring hvor de tok for seg «fallgrubene» ved de «ensidige» klimaforhandlingene i den franske hovedstaden.

I en kronikk i The Washingtom Times 26. november gikk Smith til frontalangrep på USAs ledende klimaforskere - The National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA). 68-åringen mener forskerne ignorerer satellittdata og at NOAAs teser om klimaendringene er science fiction. 

Smith har helt siden i sommer vært i tottene på NOAA-leder Kathryn Sullivan. Han har anklaget NOAA-forskere for å ha jukset med klimadata og forhastet seg med publisering av sine funn for å fremme «Obamas ekstreme klimaagenda». 

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media