Her er timen som politiet mener nagler gårdsarbeider til drapet på Lisa (17)

Foreldrene sitter rett ved drapstiltalt litauer i retten i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En rekke detaljer nye detaljer, referater fra vitneforklaringer og det aktor vurderer som tekniske bevis, har i formiddag kommet fram i innledningen av rettssaken mot den 35 år gamle litaueren, som er tiltalt for drapet på 17 år gamle Lisa Holm i sommer.

Lisa ble hengt og drept med tråd som blir brukt til å binde sammen høyballer. Både Lisa og drapstiltaltes DNA er funnet på denne tråden, ifølge dagens innledningsforedrag i retten.

Skaraborg tingrett i Skövde er omgitt av et sikkerhetsbud av uvanlig omfang i svenske rettssaler.

Foreldrene rett over
Den drepte 17-åringens foreldre sitter rett ved tiltalte i rettssalen - en uvanlig konfrontasjon i en slik svært følsom og alvorlig sak, skriver Expressen, som følger rettssaken live i full bredde.

Den drapstiltalte 35-åringen, som i politiavhør har nektet enhver form for tilknytning til drapet som har rystet publikum langt utenfor Sveriges grenser, får anledning til å forklare seg først torsdag.

Etter aktors flere timer lang innledning, skal retten og tiltalte i ettermiddag på åstedserfaring til drapsstedet rett over veien for Lisas arbeidsplass og til gården der hun ble funnet drept fem døgn etter at hun sluttet på jobb ved 18-tiden søndag 7. juni i år.

- OM HAN HAR GJORT DET: «... så er han ikke broren min lenger», skal tiltaltes lillebror ha sagt i politiavhør. Foto: Expressen / Thomas Rasmus Rasmus Skaug / Dagbladet
JOBBET I LÅVEN: I dagene etter at Lisa forsvant, jobbet krimteknikere blant annet med å sikre spor i låven der den tiltalte jobbet med takrestaurering.Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
LETTE: Iført heldekkende drakter og utstyrt med spader og kamera, lette krimteknikerne etter spor. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
SØKTE: Politiet sikret seg blant annet DNA-spor i saken, og mener de har nok bevis til å kunne dømme mannen i retten. Han er tiltalt for drap. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
DREPT: Lisa Holm (17). Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
SØK: Krimteknikerne jobbet på spreng inne i låven. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
HUSET: Det var i dette huset at de tre litauerne bodde sammen. Broren forteller at storebroren oppførte seg rart i dagene etter at Lisa forsvant. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
SPERRET AV: Politiet sperret av flere boliger i området rundt Lisa Holms arbeid i dagene etter at jenta var funnet drept. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
MINNET LISA: Søndagen etter at Lisa ble funnet drept, ble det holdt minestund for henne i kirken i hjembyen Skövde. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
I SORG: Kinnekulle, Skövde og Sverige var i sorg etter at det ble kjent at Lisa var funnet drept. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
ALLE RESSURSER: Svensk politi satte alle ressurser på å løse Lisas forsvinning. Til slutt ble hun funnet drept. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet

Funnstedet ligger fire-fem kilometer fra kafeen der hun hadde sommerjobb og nabolåven der politiet og påtalemyndigheten mener hun ble drept.

Her kan du ta et tilbakeblikk over alle Dagbladets saker fra 17-åringen ble meldt savnet av familien klokka 21.20 søndag 7. juni, de fem døgnene med en av de mest omfattende leteaksjonene i Sverige noen gang.

Ikke voldtatt
Den drapstiltalte 35-åringen har sammen med sin yngre bror jobbet flere somre med vedlikehold og snekkerarbeid i det aktuelle området i Blomberg i Götene kommune.

Ifølge tiltalen mener påtalemyndigheten at drapet er seksuelt motivert, men presentasjonen av tekniske undersøkelser og bevis og bevis i dag fastslår at Lisa ikke ble voldtatt.

I dagene før Lisa ble drept, jobbet brødrene med å reparere taket på en uthusbygning rett over veien for kafeen der 17-åringen hadde sommerjobb.

Den fatale timen
Kafeen stengte klokka 18 denne søndagen, og Lisa var den siste som ryddet og låste.

Kl. 18.23 sendte hun en sms til sin far om at hun var klar til å kjøre hjem til foreldrene i Skövde, 50 minutter unna. Det hadde hun avtalt fordi det var første gang hun kjørte moped til jobben. Før det hadde hun kjørt bil med foreldrene eller andre.

Kl. 18.26 fikk faren oppringning fra Lisas telefon. Ringeknappen hadde tydeligvis gått av automatisk i Lisas lomme uten at hun selv merket det. Faren hadde hørt minst en person i bakgrunnen, som sa «jeg er klar».

Kl. 19.30 har et sentralt vitne sett tiltaltes bil i stor fart på en smal bygdevei fra kafeen og det antatte drapsåstedet i retning gården der Lisa ble funnet død i et 24 centimeter bredt skap i en arbeidsbrakke.

Påtalemyndigheten har beregnet at kjøreturen de om lag fem kilometerne kan være gjort på i underkant av fire minutter med maks fart.

Kl. 20.07 har et overvåkningskamera fanget opp drapstiltalte da han kjøper pizza i en butikk i nabolaget.

Litt seinere på kvelden ringer han sin mor i Litauen på Skype.

Politiet kan Lisas moped med nøkkelen i tenningen rett utenfor kafeen.

Politiet antar at drapsmannen har fulgt med etter hvert som kunder og ansatte forlot kafeen og tatt kontakt med Lisa da hun låste døra fra utsida.

Vitner har fortalt at hun var vennlig og serviceinnstilt overfor alle som tok kontakt.

- Truet med kniv
Påtalemyndighetens teori er at drapsmannen har truet med en kjøkkenkniv, som ble funnet i tiltaltes bil og som etter tiltalen fraktet henne til den andre gården. Teorien om knivtrussel og en fysisk konfrontasjon blir underbygd av en av Lisas øredobber ble funnet rett ved mopeden og kafédøra.

Drapet skjedde i et rom i låven rett over veien for kafeen, ifølge aktors detaljerte innledningsforedrag. I dette rommet har politiet funnet både offerets og tiltaltes DNA.

Tiltaltes DNA er funnet på begge buksene til Lisa. Hun hadde tatt på seg treningsbukse utenpå jeansen fordi det var kjølig å kjøre moped den kvelden.

Politiet har funnet blodspor fra tiltalte på golvet dette rommet.

Kona: - Ingenting er forandret
Både tiltaltes kone og hans bror ble pågrepet, og satt i varetekt i elleve dager.

Siktelsen mot de to er frafalt. Begge er innstevnet som vitner, men kommer ikke til å møte i retten.

De kan med loven i hånd la være å vitne på grunn av sin nære familiære tilknytning til den tiltalte.

Expressen har intervjuet 35-åringens kone hjemme i Litauen.

- Jeg har barn selv, og kan knapt forestille meg hvordan den dødes foreldre har det nå. Men ingenting er forandret mellom min mann og meg. Jeg er ikke redd han, sier hun i intervjuet, som ble publisert i går.